СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

За автобиографията с любов

За автобиографията с любов

career advisory

Когато дойде моментът за кариерна промяна, повечето от нас започват от едно и също. Това е обновяване на автобиографията и онлайн профилите си в бизнес социалните мрежи. Изглежда като най-простото нещо на света, нали? Добавяме невключваните до момента позиции, казваме по няколко думи за всяка от тях, слагаме сроковете на пребиваване, може би и някоя актуална снимка и… готово!

Дали, обаче, това е достатъчно? Нима вие, като професионалист, представлявате просто механичен списък от позиции и отговорности, обявен за продажба на пазара?

В тези времена автоматизацията и изкуствения интелект набират все повече сила и променят в движение изискванията към професионалистите. Същевременно, на преден план излиза невъзможността на компаниите да намерят правилните хора за себе си, вашето CV има нужда от повече душа. То е основното средство да очертаете своя професионален образ и потенциал за заемането на дадена роля.

Въпросът за работодателите вече не е с какво може да сте полезен днес. По-скоро той е как Вашите компетенции, характер и умения за развитие могат да бъдат полезни за нуждите на бизнеса утре.

От момента, в който „пуснете на свобода“ автобиографията ви, много очи започват да я четат и преценяват през своя собствен ъгъл. Софтуерите, които правят предварителен преглед на CV-та в търсене на ключови думи и изрази се използват все по-активно. Специалистите по подбор и мениджърите на компании преценяват внимателно. Те търсят сред думите онова, което ще им даде достатъчен повод да се свържат и разговарят точно с Вас. Търсят онова, което Ви прави различни.

Мислете за набора от умения, които може да пренесете в бъдещата дейност, за да добавите реална стойност в новата фирма или индустрия. Обмислете как да се представите, без да използвате специфичен „ведомствен“ жаргон, който не говори нищо на хората, извън настоящата Ви компания. Пазете се от кухи и излишни фрази.

Давайте примери

Там, където е възможно, цитирайте конкретни цифри, така че постиженията Ви да бъдат адекватно илюстрирани и измерими. Съчетайте цифрите с информация за личните и професионални компетенции, които са ви помогнали да направите определено постижение. Това дава индикация на потенциалния работодател какво може да очаква от вас.

Твърдо „да“ за меките умения

Със сигурност сте попадали на доста материали, предвещаващи светло кариерно бъдеще на роботите и изместването на човеците от тях. Да, това се случва буквално пред очите ни, макар всъщност нищо да не се губи. Колкото повече процесите се автоматизират, толкова повече компаниите искат да знаят какво вие, като човек, може да предложите в повече, за да допринесете за подобрението на процесите, услугите и продуктите им. А за това трябват критично мислене, креативност, дипломатичност, емпатия, емоционална и социална интелигентност, лидерски умения. Все още това са качества, непостижими за машините, но ключови за успеха на всеки бизнес.

И ако се чудите къде и как да опишете тези умения, бих ви посъветвала – не ги отделяйте в отделна секция, където по-скоро ще бъдат пропуснати от четящия като поредно клише и „минутка за лични аплодисменти“.

Помислете откровено кои от тях в действителност са ви помогнали да постигнете професионални успехи. Именно в секцията „Професионален Опит“ е добре да вплетете тази информация. Нека тя да е подкрепена с конкретни примери от кариерата ви. Не подценявайте способностите на читателите ви да си направят съответните изводи. Впоследствие, по време на личното интервю ще може да стъпите на тази информация. Бъдете готови да коментирате посочените от вас умения и да ги облечете в примери, за да бъдете убедителни.

Който учи, ще сполучи или оцелява този, който се адаптира

По-възрастните от нас помнят времената, в които родителите ни цял живот имаха една и съща работа и сякаш никога нищо не се променяше. Е, тези времена отдавна се промениха. Ако имате желание да се развивате професионално, в 21 в. се налага непрекъснато да надграждате компетенциите и уменията си. Темпото на бизнеса, технологиите и появата на куп индустрии и нови професии изискват от нас да възприемем т.нар.  философия на ученето през целия живот и да я приложим в действие. Именно кандидатите, които демонстрират подобен подход в секцията „Образование“, имат доста по-високи шансове да бъдат забелязани.

Ако образователната ви степен се ограничава до определен вид средно или висше образование, помислете добре преди да кандидатствате, дали имате необходимия образователен ценз за ролята. Съвременната среда предоставя безброй начини за надграждане на компетенциите. Семинари, уебинари, уъркшопи, дистанционно обучение, допълнителни квалификации, онлайн курсове, дори обучения, свързани със странични интереси и хобита, биха могли да ви помогнат за успешното изпълнение на дадена роля. Преценете кои от тях е удачно да посочите в CV-то си за конкретната позиция, по която кандидатствате.

Сериозно, няма ДОБРИ универсални CV-та

Най-голям успех ще имате, ако подготвите CV, което да отговаря на специфичната роля, от която се интересувате. Съвсем в реда на нещата е да изработите автобиографията, водейки се от допирните точки между опита ви и описанието на ролята. Това ще покаже, че разбирате позицията, както и че имате правилна преценка защо сте подходящ кандидат за нея.

Подгответе се внимателно. Разгледайте сайта на компанията, прочетете допълнителни материали в медиите и структурирайте опита и компетенциите си, така че да имат смисъл в контекста на кандидатурата ви. Особено, ако търсите промяна на сектора си, нужно е да демонстрирате как успешно може да пренесете уменията си и да се адаптирате.

Истината ни прави свободни

Всички сме били изкушавани от мисълта да „напудрим“ някое и друго заглавие на позиция или принос към реализацията на успешен проект. Понякога го правим дори неволно, като не успяваме да оценим обективно собствените си заслуги. И то доста по-често в социалните мрежи (напр. LinkedIn), отколкото в писаното на „хартия“.

Съветът ми е – използвайте момента, в който изготвяте автобиографията си, за да се срещнете с реалността. И тук, както в много други житейски ситуации, истината ни прави свободни и ни помага да осъзнаем себе си.

Например, много ви привлича определена роля, но имате дефицит в компетенциите да я изпълнявате. По-добре е да помислете как да наваксате липсите и да откриете нови хоризонти пред себе си, дори отвъд конкретния случай. Не е осъдително да нямате определени компетенции, неприемливо е да си ги измисляте. Това ще постави и вас, и потенциалния работодател в неприятна ситуация. Ако това не се случи днес, то ще е в бъдеще. В огромна част от случаите „украсените“ умения си проличават още по време на срещата и това е допълнителен индикатор за не добри умения за самооценка, обективност и етичност.

Изготвянето на автобиографията ви може да бъде наистина труден процес. Но както повечето упражнения, които изискват от нас среща със самите себе си, може да бъде изключително полезен, докато отсяваме ценното от плявата и се срещаме отблизо със собствените си възможности и посока занапред.

Погледнете на себе си като на главния герой на това произведение, но влезте и в обувките на четящия го. Бихте ли се поканили на интервю, бихте ли си гласували доверие, бихте ли се наели? Отделете време, за да се развиете като действително силен кандидат и приемете автобиографията си като вълшебния ключ към успешното си професионално бъдещето.

Автор: Теодора Атанасова е Сертифициран Професионален Коуч в сферите life coaching, career and executive coaching и дългогодишен професионалист в областта на мениджмънт подбора и консултирането.

Прочетете още: Най-доброто CV има следните 6 неща

Как изглежда идеалното CV?

Свържете се с нас