СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Най-добрата автобиография има следните 6 неща

Най-добрата автобиография има следните 6 неща

Време ли е да актуализирате Вашето старо CV? Ето няколко съвета от CЕO на хедхънтинг компания, чрез които може да подготвите най-добрата версия на вашето резюме.

Независимо дали търсите работа или не, винаги е добре да имате готово и актуално резюме.
Гари Бернисън, главен изпълнителен директор на Korn Ferry, водеща компания за хедхънтинг и подбор, сподели през юни в предаването Make It по телевизията на CNBC  това, което го е впечатлило в най-доброто CV, което някога е виждал.

Той не е бил толкова впечатлен от съдържанието му, колкото от следните шест неща, които е препоръчително да следвате при актуализиране на CV-то си.

  • 1. Лесно за четене

Бърнисън каза, че въпросната автобиография е дълга две страници. Това е препоръчителната дължина, ако имате над 10 години опит. Тя беше добре организирана с много бяло пространство, за да контрастира с удебелените имена на фирмите. Също имаше курсивни заглавия с подробности за работата в подточките, всички с лесен за четене шрифт и без печатни грешки. Максимално опростена и задържаща вниманието.
Видях много автобиографии в продължение на 10 години, работейки по подбор на екип за Procter & Gamble. Мога да заявя, че обикновените автобиографии с „по-малко за казване“ бяха по-запомнящи се от „захаросаните“ резюмета, изпълнени с много информация, само защото бяха по-лесни за четене. Не можеш да запомниш нещо, което четеш трудно.

  • 2. Ясно разказана история за професионално развитие

Подателят на най-доброто CV имаше кариерен път, който беше лесен за проследяване. Това е дало възможност на Бърнисън да види това, което той визира под стълбица на кариерния растеж: липсват неизяснени периоди от време и има яснота от началото на кариерата по настоящия момент, като най-новата позиция е в горната част.

Най-добрите автобиографии, които съм виждал, също разказваха история на развитието. Една кариерна траектория е обоснована и заслужава внимание.

  • 3. Длъжностните отговорности са подкрепени от постижения.

Всеки може да ви каже какви са били неговите служебни задължения. Гарантирано обаче няма да си спомняте за тях след интервюто. Освен ако задължения не са обвързани с конкретни постижения.

Бърнисън дава чудесен пример. Не казвайте „Управлявах екип по маркетинг и продажби.“ Кажете „Управлявах екип по маркетинг и продажби, който постигна 15 % годишен ръст спрямо … % бюджет.“

  • 4. Най-доброто CV е без преувеличения или неистини.

Бърнисън казва, че най-доброто CV, което някога е виждал, включва и още нещо – връзка към профила на  кандидата в LinkedIn и /или професионален уебсайт, за да улесни проверката на твърденията, направени в резюмето.

Проверката на фактите и справки се случват всеки път, така че истината е единственото нещо, което ще ви съдейства да смените работата, която искате да напуснете.

  • 5. Използване на глаголи за действие, а не клишета.

Нищо не ме кара да прехвърлям бързо резюмета, така както стандартни изрази като „екип играч“, „амбициозен“ или „креативен“. Отново Бърнисън предлага алтернативен пример. Вместо „отличен комуникатор“, кажете „представител и говорител на клиентски срещи и университетски събития за подбор“.

Открих, че глаголите ни помагат да визуализираме кандидата в действие. Нали предпочитате интервюиращият да ви свързва с действие?

  • 6. Автобиографията дойде чрез препоръка.

Резюметата, които идват при вас чрез препоръка, определено ще бъдат разгледани с приоритет.
Бърнисън стига още по-далеч, като твърди, че дори не трябва да изпращате автобиография „студено“. Вместо това направете всичко необходимо, за да се срещнете с някого от тази компания. Създайте връзки и след това използвайте тази връзка, за да бъдете препоръчан на този, който взема решение за наемането на конкретната роля.

Може би е време и Вие да актуализирате автобиографията Ви.

Автор: Скот Мауц за Inc.com

Прочетете още: За автобиографията с любов

10 въпроса, на които CV ви трябвада отговори за кратко време – 1

10 въпроса, на които CV ви трябвада отговори за кратко време – 2

Свържете се с нас