СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Персонал под наем – безрисково решение за всеки работодател в условия на ПАНДЕМИЯ

Персонал под наем – безрисково решение за всеки работодател в условия на ПАНДЕМИЯ

Персонал под наем – Временна заетост или още т.нар. Лизинг на персонал, е съвременна, гъвкава бизнес услуга, която позволява на работодателя да ангажира служители само за времето, в което има нужда от тях – конкретен проект, сезон или друг времеви интервал, като заплаща за тях фиксирана цена на фирмата предлагаща услугата. При условия на лизинг, работодателят наел служителите, не се ангажира със заплащане на осигуровки и социални плащания, това се осигурява от фирмата отдаваща служителите под наем.

Ползи на услугата по лизинг на персонал за вашия бизнес

Временната заетост известна още като лизинг на персонал, е бизнес услуга, при която едно юридическо лице (предприятие, осигуряващо временна работа) наема и осигурява на друго юридическо лице (предприятие, ползвател) персонал под негово ръководство и контрол.
Отдалечената работа става все по-популярна, като все още някои екипи се нуждаят и от физическо взаимодействие, за да извършват дейностите си. Услугата представлява гъвкаво решение за фирми, които имат нужда от нови или допълнителни служители, но не желаят или нямат възможност да ги назначат за постоянно при себе си.

Лизинг на персонал за вашия бизнес

Лизингът на персонал е процесът на наемане на служители чрез трета компания. Бизнес партньорът и посредник (третата страна) ще осигури работна ръка и ще покрие административните задължения към тях.
Компанията-клиент и собственикът на бизнеса споделя отговорностите по заетостта на персонала. Работните им задължения ще идват от работодателя, докато третата страна ще се погрижи за заплатите, обезщетенията и плащането на данъци, като всичко това се плаща от работодателя под формата на обща такса.

Работодателите решават да използват услугата по лизинг на персонал по няколко причини:

  • Облекчаване на тежестта върху административните и HR дейности

Наемането на допълнителни служители означава допълнителни необходими документи. Това означава и допълнителни задачи, необходими за управление на заплатите. Една фирма, която предоставя услугата по лизинг на персонал може да обслужва административните дейности, необходими за наемане на персонал, включително плащането на данъци, заявленията за обезщетения и др.

  • Спестява време и разходи

Тъй като агенцията най-често набира персонала за бизнеса, разходите за наемане и настаняване на служители се намаляват. Това също е предимство за техния HR екип, ако има такъв.

  • Спестява ценно време за по-важни бизнес задачи

Често работодателите наемат външни партньори/агенции, за да се съсредоточат върху основните си и приоритетни задачи.
Някои собственици на бизнес оценяват високо лизингът на персонал като доказан и удобен метод за аутсорсване на HR функции, които отнемат време. Други собственици на бизнес обаче не оценяват високо тази услуга.
Истината е, че лизингът на персонал може да предложи значителни предимства за работодателите особено от малкия и среден бизнес. Доставчикът на услугата се справя с всичко – от наемане до HR администрация, освобождавайки вашия бизнес от административната тежест.

Като бизнес, който използва услугата по лизинг на персонал, можете да очаквате да се възползвате от следните специфични ползи:

  • Фокус

Първото предимство, което собствениците на бизнес получават от лизинга на служители, е способността да се фокусират върху основните компетенции на своите компании. Изпълнението на отговорностите по човешки ресурси на вашата компания отнема много време и е неблагодарна работа с малко пряко влияние върху основните ви бизнес функции. Лизингът на персонал ви спестява главоболия, свързани с администрирането на служители. На свой ред, това ви позволява да се съсредоточите върху развитието и скалируаемостта на услугата или продуктът, който предлагате.

  • Ефективност

Съществуват разходи, свързани с лизинга на служители. Лизинговите компании изчисляват такса за заплащане на работник за определен период. Обаче когато съпоставите тези такси спрямо времето, което бихте отделили за решаване на проблеми с човешките ресурси, обработка на тяхната ведомост и подаване на документи за данъци върху заплатите, има голяма вероятност услугата по лизинг да доведе до икономия на разходи за вашия бизнес.

  • По-добро административно обслужване

Например, много малки и развиващи се бизнеси не са подготвени с административните компетенции, които са необходими при растеж на бизнеса и увеличаване на служителите. Много от тях дори нямат HR отдел – често пренебрегвана, но много важна част от една бизнес организация. Компаниите, предоставящи услугата по лизинг на персонал специализират в HR функции и въпроси, които са най-важни за служителите и могат да предложат адекватни законови решения на тези въпроси.
Всички тези условности правят услугата по лизинг на персонал едно прекрасно и адекватно решение за малки и средни предприятия, които искат да се съсредоточат върху мащабиране на бизнеса си.

  • Управление на риска

Предимство на услугата по лизинг на служители е фактът, че вашите работници са наети от лизинговата компания. Това в комбинация със специализираните HR умения, които доставчикът на лизинг ви представя води до по-малко административни рискове за вас и вашия бизнес що се касае управление на персонала.

Хорайзънс България е лицензиран посредник, предлагащ услугата временна заетост, която може да се адаптира към Вашите бизнес потребности.

Изпратете ни запитване за лизинг на персонал


Източници: https://www.outsourceaccelerator.com/
https://www.gaebler.com/

Прочетете още: Ползите от лизинг на персонал по време на криза

Какви са ключовите предимства на лизинг на персонал