СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Ползи от лизинг на персонал по време на криза

Ползи от лизинг на персонал по време на криза

Лизинг на персонал – решение по време на криза в стеснен пазар

Тази статия е насочена към проучване на възможностите, достъпни за бизнеса днес в усилията му да оптимизира бизнес операциите и да се възползва от икономии на услуги по отношение на разходите за персонал. Обикновено тези разходи представляват най-голямата част от всеки оперативен бюджет.

Ето защо е време бизнесът да обърне по-сериозно внимание на услугите по лизинг на персонал.

По определение временната работа, известна още като лизинг на персонал, е бизнес услуга, при която едно юридическо лице (предприятие, осигуряващо временна работа) наема и осигурява на друго юридическо лице (предприятие ползвател) персонал под негово ръководство и контрол. Такава услуга се предоставя до завършване на определена работа или за заместване на работник или служител, който отсъства от работа.

Какво прави лизинга на персонала ефективно решение за компаниите и защо е привлекателен в днешната икономическа криза?

  • Разтоварване на работата на пейрол отделите

Най-голямата полза за работодателите, които избират да използват лизингова компания, е фактът, че компаниите могат да разтоварят своите счетоводни и пейрол отдели.

Данъците, обезщетенията на служителите и счетоводните функции се поемат от доставчика на услугата на лизинг на персонал. Това означава, че са необходими по-малко ресурси от името на компанията в областите на човешките ресурси и администрацията на заплатите.

  •  Пестене на време за намиране на правилните служители за компанията

Друго предимство за работодателя при подбора на персонал се крие в това, че за една компания провеждането на безброй интервюта с потенциални кандидати, е голяма разправия. Добрите компании за лизинг на персонал имат професионални консултанти, които провеждат интервюта, за да намерят перфектното съвпадение за работодателя – както по отношение на твърдите качества (умения, опит, знания), така и по отношение на меките качества (пасващи на корпоративната култура).

Компанията, доставчик на услугата, спестява на потенциалните работодатели безценно време.

  • Спестяване на пари

Лизингът на служителите също спестява пари на компаниите в кризисно време, когато оцеляването и адаптирането на бизнеса, е от първостепенно значение.

  • Освобождаване от разходите, дължими за обезщетения при освобождаване на служителите

Когато се извършва лизинг на персонал, работодателят не трябва да плаща обезщетения, няма административни разходи, тъй като тези аспекти на трудовото правоотношение се обработват чрез доставчика на услугата. Освен това разходите за работа с компании за лизинг на персонал обикновено са по-евтини от наемането на счетоводни и човешки ресурси.

  • Гъвкавост

Клиентите също имат полза и от гъвкавостта, която предоставя лизингът на персонала. Фирмите могат да изберат да наемат хора в дългосрочен план или за кратък период от време, без да се налага да увеличават броя на служителите. Например, една компания може да наеме допълнителен персонал по време на сезонен пиков период или просто да покрие отпуск /ваканция или отпуска по майчинство, без да се притеснява от правните аспекти на връзката.

Това е особено важно днес, тъй като компаниите търсят персонал за конкретни проекти или задачи.

Компания, която иска да започне промоционална кампания, като използва доказани специалисти или търси да наеме маркетинг специалисти или ИТ специалист, може да постигне целите си с помощта на доставчик на лизинг на персонал.

Да станеш служител на лизингова компания, също има своите предимства.

  • Първо, доставчикът на лизинг на персонал може да намери работа за служителя по-бързо от традиционните методи за търсене на работа, особено в днешния пазар на труда, на който работните места стават все по-оскъдни. Служителят също трябва да подготви само едно резюме, да попълни едно заявление и често трябва само да присъства на едно онлайн интервю. Това е в контраст с традиционния процес на търсене на работа, който изисква безброй интервюта, заявления и автобиографии и често попадане в задънена улица.
  • Наетите служители също ще могат ще подсилят автобиографиите си, придобивайки по-различен опит. Възможно е също така да им се предоставят възможности за работа във фирми или длъжности, които може да не са били достъпни за тях преди на постоянен трудов договор.
  • От друга страна, потенциалните кандидати за лизингови позиции на служители също трябва да разберат, че трябва да отидат в агенцията за лизинг на персонал с нещо, което да предложат – нещо, което може да бъде продадено на клиенти. Разбира се, кандидатите трябва да могат да изпълняват задачите в минимално време за адаптация, опит или грешка.

Тук основното ни послание е, че с всяка криза идва възможност – както за работодатели, така и за служители. Изследването на тези възможности може да отвори врати, които бяха затворени по-рано. Това можа да се окаже, че е ключът към оцеляването и излизането ни от днешната безпрецедентна ситуация като по-силни и мъдри хора.


Хорайзънс България предоставя услугата Лизинг на персонал, която може да се адаптира към Вашите бизнес потребности.

Изпратете ни запитване