СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

10 въпроса, на които CV ви трябва да отговори за кратко време – 2

10 въпроса, на които CV ви трябва да отговори за кратко време – 2

Има толкова много начини, чрез които наемащият мениджър може да се запознае с вашето CV. Ето няколко възможности:

  • Те могат да видят автобиографията ви на екрана, както вие четете тази колона в момента. Представете си четенето на автобиографията си на телефона.
  • Те могат да отпечатат автобиографията и да я прочетат на хартия.
  • Те могат да получат физическо копие на вашето CV, когато някой им го предаде, или да го получи в плик по пощата.

Въпреки това, когато читателят получи вашето резюме, той ще го прегледа набързо. Първата фраза или изречение, което грабне читателя, ще го придърпа като магнит.

Нещо в автобиографията ви ще ги грабне или нищо няма да ги грабне и те ще пренебрегнат CV-то ви, или просто ще сменят страницата на екрана.

Така ще стане. Колко секунди са изминали, докато мениджърът е сканирал вашето CV? Може би десет секунди!

„Грабвам“ е ключовият глагол. Трябва да привлечете вниманието им. Трябва да им дадете причина да продължат да четат. Вашето CV има десет секунди, за да отговори на тези критични въпроси, които са в съзнанието на наемащия мениджър.

Можете да отговорите на всички от тях във вашата автобиография, но първо трябва да имате отговорите в ума си.

Първа част на статията

Владеете ли английски?

За добро или лошо, вашето CV дава представа за езиковите ви умения. Това е въпрос, който много мениджъри ще искат да ви зададат: „Как е вашият писмен английски?“

Вашата автобиография ще отговори на този въпрос. Без да прекалявате е нужно да покажете на читателя в резюмето си, че можете да пишете на езика, на който възнамерявате да работите.

Знаете ли за нашия бизнес?

Петра персонализира автобиографията си, преди да я изпрати. Резюмето, което видяхме по-горе, идва от CV на Петра за специалист маркетинг в нестопанския сектор. Тя има четири или пет различни версии, които подчертават различни аспекти на нейния професионален опит.

Трябва да персонализирате автобиографията си, за да е ясно, че разбирате организацията, за която кандидатствате. Не изпращайте автобиография, която казва: „Аз съм административен специалист в правната индустрия“ на компания за бутилиране на безалкохолни напитки! Вие им казвате, че сте в юридическата индустрия, но това не е тяхната индустрия. Това не е добра стратегия.

Уверете се, че във вашето резюме има връзка към организацията, в която искате да работите, както и с работата, която ви интересува. Без значение е дали тази работа е обявена навсякъде или не.

Разбираемо представена ли е историята на кариерата ви във вашата автобиография?

Историята на вашата кариера трябва да има смисъл и да е разбираемо представена на страниците на вашата автобиография. Ето защо не харесвам „функционалните“ автобиографии. Всеки наемащ мениджър с интерес към вас ще се запита: „Каква е историята на този човек?“ Историята е хронологична. Тя има начало, среда и край. Представете ни достъпно историята си!
Ако има пропуски в CV-то ви, попълнете ги в „почивка“ или „частни проекти“ или „независими консултации“. Ако сте помагали на брат си да построи новата си къща, това е консултантски проект.

Имате ли образованието, което търсим?

Някои мениджъри се интересуват повече от образователните и начуни степени, отколкото други. Така или иначе, трябва да споменете в CV си за образованието, което сте придобили. Повечето хора включват удостоверения и сертификати в края на автобиографията – в долната част на втората страница.
Дали историите или постиженията, които сте отбелязали във вашето CV, са важни за мен?
Разкажете истории в CV си, както прави Петра. Можете да разкажете „истории за спасяването на дракони“ в резюмето в горната част на вашата автобиография или надолу в структурата му в описанията на всяка работа, която сте заемали.

Умни ли сте?

Нека бъдем честни! Ще придобием представа за начина и качеството на вашето мислене, а по същия начин и за вашата личност и чувство за посока чрез вашето CV. Отделете време да помислите върху думите в автобиографията си. Те представляват вас точно като песен, която пеете на концерт или израз, който ви презентира.

Нямате кого да впечатлите, но защо да не оставите автобиографията ви да изпее вашата песен възможно най-достоверно и добре?

Светът се променя. Вашето резюме вече не трябва да е сковано и официално. По-скоро е добре да напишете просто една обмислена и човешка история за това къде сте били и къде отивате.

Управлявате ли кариерата си?

Само като прочете автобиографията ви, читящият може да каже дали вярвате, че сте отговорен за кариерата си! Можете да имате пропуски и промени в кариерната си история. Това се случва при много блестящи и креативни хора. Трябва само да почувствате като господар и капитан на кораб, а не като галериен роб, подхвърлян от високите вълни и безсилен.
Нужно е да предадете в автобиографията си, че сте на невероятно пътуване с влакче в увеселителен парк и учите нови неща всеки ден. Намерете начин да предадете това усещане във вашата автобиография.

Вие не сте като лист, подмятан от вятъра. Вие сте орел!

Автор: Лиз Райън

Източник: www.forbes.com

Прочетете още: За автобиографията с любов

Най-доброто CV има следните 6 неща

Свържете се с нас