СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Умни отговори на най-често задаваните въпроси за интервю – 1

Умни отговори на най-често задаваните въпроси за интервю – 1

Наемащият мениджър и рикрутъра могат да зададат множество разнообразни въпроси за интервю.
Тук са описани някои от най-често задаваните въпроси и нашите предложения  за отговори, така че да бъдете запомнени по положителен начин.

Дори тези „скучни“ и „стандартни“ въпроси могат да имат уникални и полезни отговори. Това са вашите най-добри и умни отговори.

Изпъкнете с най-добрите си отговори на тези въпроси за интервю!

Отделете време, както да прочетете тези въпроси, така и да обмислите внимателно отговорите си на всеки един от тях, когато ви ги зададат.
Преди интервюто, погледнете изискванията за работата и адаптирайте отговорите си към работодателя и възможностите, които позицията предоставя.
Подготовката е ключът към успешното интервю. Използвайте interview checklist, за да идентифицирате и документирате съвпадението с описанието на работата.

Най-традиционните интервю въпроси

Липсата или слабата подготовка е пагубна грешка, демонстрираща на работодателя липсата на интерес. Може да използвате checklist, в който развивате отговорите си на тези стандартни въпроси.

Въпрос 1: Разкажи ми за себе си:

Един от най-често срещаните въпроси е „Разкажи ми за себе си“. Същност, това не е въпрос, а покана.
Отговорът на този въпрос е вашата възможност да споделите с интервюиращия това, което смятате за важно за вас спрямо тяхната гледна точка на наемащ.
По-важното е, че това е вашият шанс да се разграничите от другите кандидати. В повечето случаи стандартните въпроси предлагат една и съща възможност.

Въпрос 2: Къде виждате себе си след пет години?

Работодателите не ги е грижа да чуят непременно, че очаквате да се издигнете по корпоративната стълбица и да бъдете началник.
Ако работата, за която ви интервюират не е мениджърска, те едва ли биха се заинтересували от ръководните ви умения. Можете да споделите как сте били ментор на други и сте водили проект с малко опит или несъществуващ подобен. Това би демонстрирало, че имате лидерски потенциал.
Фокусирайте се върху следното: След пет години си представете, че сте успели да окажете значително влияние върху фирмата. Помислете как бихте могли да го постигнете в ролята, за която сте интервюиран. В технологичната сфера е важно развитието и задълбочаването на уменията ви. Необходимо е да споделите областите, в които искате да се развивате в близкото бъдеще.

Въпрос 3: Защо трябва да наемем точно Вас?

Това определено е разграничаващ въпрос. Нещото, което искате да им кажете е, че те биха били луди, ако не вземат вас.
Фокусирайте се върху следното: Имате нужда само да споделите как покривате почти всичките им изисквания, които търсят и две-три допълнителни характеристики, от които те дори не подозират, че имат нужда. Те имат необходимостта да знаят, че вие си кандидат, който отговаря не само на сегашните им нужди, но също така ще бъде ценен и за тяхното бъдеще.
Някога вървели ли сте по път, който е едва започнат? Наличието на кандидат с „научени уроци“ е много силен плюс за кандидатурата му.

Въпрос 4: Защо искате да работите тук?

Това е основен индикатор за това колко сте заинтригуван от работата и работодателя. Отговорът на този въпрос има два аспекта:

  • Съдържание
  • Начин на представяне
Фокусирайте се върху следното:

Съдържание: Работодателят се интересува да разбере, дали можете да се адаптирате бързо към компанията. Това означава не само резултати в описанието на длъжността, но също така съответствие с фирмената култура.
Начин на представяне: То трябва да е истинно. Ако наемащият мениджър чувства, че вие просто „им казвате каквото искат да чуят“, но не го имате предвид, интервюто е вече приключило за тях. Те искат да знаят, че това за вас не е просто работа и заплата. Те искат да чуят, че това е, нещото, което желаете да правите и сте на правилното място за този цел.

Въпрос 5: Какво знаете за нас?

Това е тест. Ако знаете малко за компанията е индикация, че вие не сте много сериозен за работата си там.
Фокусирайте се и научете повече за фирмата. Кандидатите, които наистина са ентусиазирани да работят там, са си направили домашното. Ако наистина искате да изпъкнете, научете повече от това, което е изброено в техния уебсайт.
Направете едно сериозно проучване. Намерете някои статии за компанията, за които повечето хора не знаят. Може да споменете за тях по време на интервюто, когато е удобно да се вмъкнете това.

Въпрос 6: Как хората ви описват?

Ето още една възможност, с която може да се откроите. Всеки твърди, че е старателен в работата си, комуникира добре и е екипен играч.
Но колко са хората с умението да разрешават проблеми, да променят хода на играта или са лидери в индустрията?
Бъдете креативни и имайте истории, които да ви подкрепят. Интервюиращият ще иска да знае защо някой си мисли, че вие сте някое от гореизброените неща.
Фокусирайте се върху следното: Искате да представите страни от себе си, които да ви представят като деен и ентусиазиран служител. Дори и стандартните отговори на въпроси за интервю могат да бъдат възприемани като по-ценни за по-нататъшни стъпки. Например:

  • Може би работите усилено, но също така помагате на другите да работят по-малко часове, като им помагате да си вършат работата по-добре или улеснявате работата им.
  • Добрите комуникатори са навсякъде. Но това не означава просто да говориш добре. То включва слушане. Чувате ли неща, които другите не чуват? Схващате ли нещата бързо? Можете ли да разберете какво хората се опитват да ви разкажат чрез други улики (например език на тялото)?
  • Очаква се също да бъдеш добър екипен играч. Но какво означава това? Да се разбирате с всички? Това не е трудно да се направи, ако си добър човек. Тук може да споменете, какво направихте освен описанието на длъжността ви, което спаси екипа от бедствие или им помогна да посрещнат невъзможен краен срок.
Очаквайте продължение.

Източник: www.job-hunt.org

Прочетете още: Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо или видео

Няколко съвета за успешно представяне на интервю

За връзка с нас