СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо или видео

Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо или видео

Подготовка за интервю – важно да имате предвид неговия формат. Това е толкова важно, колкото въпросите, които ще ви зададат по време на интервюто. Дали интервюто ще е по телефон, на живо или чрез видео връзка – всички те имат нюанси, с които трябва да сте наясно, когато се подготвяте за всеки отделен сценарий.

Не е изненадващо, че рикрутърите казват, че повечето организации първо ще проведат първоначално телефонно интервю. Ако то премине добре, може да последва второ телефонно или видео интервю, или може би дори покана за лично интервю.

ТЕЛЕФОН

Първоначалното телефонно интервю ще бъде много повече от поздрав, среща и дискусия защо се интересувате от позицията. Детайлите обикновено са леки, но трябва да сте готови да обсъдите текущия си опит, умения и причината, поради която търсите промяна.

Съвети за телефонно интервю

Вашата основна цел що се касае до телефонното интервю е да ви поканят на интервю на живо. Опитайте се разговорът ви да следва тази посока. Поемете инициативата за определяне на време за лично интервю. Може да кажете нещо от рода на: „От това, което ми казахте, ще ми е много интересно да се срещна с Вас и да дойда да видя вашата практика. Кога би било удобно за Вас?“
Отговаряйте на вашите телефонни съобщения и имейли незабавно. Това говори за вашата мотивация, интерес и любезност.
Усмихвайте се – дори и по телефона. Наистина можете да чуете, когато някой се усмихва.

ВИДЕО

Видео интервюто бързо се превръща в любимо средство за работодателите, чрез което те се свързват с потенциални кандидати. Въпреки че може да звучи достатъчно просто, разбирането как да участвате във видео интервю и да гарантирате, че всичко върви гладко, отнема известна подготовка.

Съвети за видео разговор

Препоръчително е да имайте добра интернет връзка и да тествате технологията си. Уверете се, че вашата интернет връзка и бързина отговарят на изискванията на видео интервю. Симптомите за ниска скорост на интернет са накъсването на видеото или аудиото, или още по-лошо – връзка, която напълно се разпада. Тествайте вашата уеб камера, микрофон и компютър няколко дни преди интервюто, за да се уверите, че всичко работи правилно. Запознайте се с контрола на силата на звука и всякакви настройки, които биха могли да подобрят качеството на вашето интервю.

Помислете за обкръщавата ви обстановка. Мястото, където решите да настроите вашата уеб камера, играе огромна роля за качеството на цялостната ви презентация.

Опитайте се да изберете тиха зона с достатъчно осветление. Също така уверете се, че това, което стои зад вас, не отвлича вниманието на интервюиращия. Ако сте у дома, предупредете всички в къщата кога и къде ще се проведе интервюто, за да избегнете разсейването и шума.
Облекло за успех.  Облечете се с подходящо и професионално облекло, така сякаш имате среща на живо.
Практикувайте! Видео разговорът е много по-различен от личния разговор. Практикувайте да гледате директно в камерата, докогато говорите, така че интервюиращият да вижда очите ви. Опитайте се да избягвате да гледате надолу към екрана или около стаята, когато говорите, тъй като това може да бъде възприето като незаинтересованост.

НА ЖИВО

Потенциалните работодатели обикновено ще ви разведат на обиколка в офиса при среща на живо. По време на лично интервю те обикновено излагат повече подробности за компанията и цялостните им очаквания от ролята, за която кандидатствате. Елементите, които обикновено се обсъждат, включват базова заплата, потенциал за развитие, ползи за служителите и срокове за изпълнение на задачите.

Съвети за лична среща

  1. Отнасяйте се с любезност и уважение към интервюиращите. Ръководителите на компании са се доверили на тези интервюиращи! Съответно те ще изслушат и ще разгледат тяхното мнение, особено ако то е отрицателно.
  2. Усмихвайте се и проявявайте ентусиазъм. Имайте предвид, че повече кандидати се наемат заради заради личностните им характеристики и заради положително им отношение – не толкова заради специфичните им умения.
  3. Проявявайте искрен интерес към ситуацията и положение на вашия интервюращ и на компанията, за която кандидатствате.
  4. Задавайте въпроси, бъдете любопитни и демонстрирайте съпричастност. След като наистина разберете нуждите на наемащия, можете взаимно да определите, дали вие сте тяхното решението.

Aко се интересувате, споделете интереса си към позицията с интервюиращия. В края на интервюто кажете нещо от рода на: „Просто исках да ви уведомя, че съм много заинтересован от тази възможност и съм готов да направя следващата стъпка, каквато и да е тя. Как да продължим от тук нататък? “
Както при всяка интервю, подгответе се предварително, за да отговаряте на въпросите по кратък начин, който подчертава постиженията ви и адресира как бихте били от полза за работодателя. Винаги бъдете учтиви, дори ако установите, че не се интересувате. Този опит е най-малкото полезен за вашия нетуъркинг. Слушайте внимателно и не споделяйте отрицателни истории за други практики или ситуации, в които сте попадали.
Преди всичко – винаги се дръжте професионално по време на интервю независимо от изхода.

Източник: https://www.pmcrecruit.com

Прочетете още: Няколко съвета за успешно представяне на интервю

Умни отговори на често задавани интервю въпроси – 1

Умни отговори на често задавани интервю въпроси – 2

 

Свържете се с нас