СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Умни отговори на най-често задаваните въпроси за интервю – 2

Умни отговори на най-често задаваните въпроси за интервю – 2

Наемащият мениджър и рикрутъра могат да зададат множество разнообразни въпроси за интервю.
Тук са описани някои от най-често задаваните въпроси и нашите предложения  за отговори, така че да бъдете запомнени по положителен начин.

Тук прочетете първата част от статията.

7: Коя е най-голямата ви сила/слабост?

Вашата най-голяма сила е нещото, от което те имат нужда.
Не избирайте нещо, което е маловажно за работата или работодателя, като например колко сте добри в судоку (освен ако не пише в длъжностната характеристика, че това да сте добри в судоку е задължително).

Фокусирайте се върху следното:

Вие имате много силни страни, но изберете тази, която ще е най-полезна. Вашият опит в конкретно умение ли е? Ваша способност ли е да превърнете нискорезултатни екипи в такива с висока резултатност? Споделете нещо, което да ги накара да си помислят, че трябва да ви наемат.

Не харесвам въпроса за „най-голямата ви слабост“. Всеки знае, че е капан и всеки кандидат ще каже нещо банално.

Например: „Аз съм перфекционист“. Когато давате реален отговор, вие сте автентичен. Вие признавате, че имате възможност за растеж и не сте перфектен. В същото време можете да включите това, че вече имате план за това как да превъзмогнете тази слабост чрез обучение и практика.
Някои хора даже включват и малко хумор в отговора си: „Иска ми се да бях по-добър в тениса“. Вие също можете, ако усещате, че интервюиращият ви има чувство за хумор. Имайте предвид, че трябва да последва бърз сериозен отговор. Обикновено показването на вашата весела страна се възприема добре.

8: Кога можете да започнете?

Внимавайте с този въпрос поради няколко причини. Този въпрос, не означава, че сте нает на работа. Може да ви попитат само, за да попълнят чеклист.

Ако към момента сте работещ, трябва да сте честен за стартова дата и да покажете професионализъм.

Трябва да им кажете, че е нужно да обсъдите предизвестието си с текущата си компания. Ако имате важна роля, то вашият потенциален работодател ще очаква да имате по-дълго предизвестие.
Ако можете да започнете веднага (например, безработен сте към момента), кажете, че можете да започнете работа от утре. Чувството, че имате нужда от тази работа и ентусиазма за започване на новата месторабота е хубаво нещо.

9: Как ви се струва тази работа?

Може да сте открили възможността чрез търсене на идеалната работа, където можете да направите добро впечатление и се надявате на професионално израстване.
Надявам се, че сте проучили компании, които смятате, че биха покрили вашите стандарти за корпоративна култура, инвестиране в служители, успешен бизнес модел и всеки друг аспект, който ви се струва важен.

Убедете се, че ще успеете да вмъкнете в разговора подробности, които сте открили в своето търсене.

Има случаи, в които работата „намира“ вас.

В тях, можете да кажете, че човек от отдел „Човешки ресурси“ или рикрутър е попаднал на профила ви и са се свързали проактивно с вас. Не оставяйте нещата просто така.
Не забравяйте да споменете, че все пак сте си направили домашното и сте проверили, че тази работа е правилната за вас и се виждате като потенциален участник в успеха на компанията. Също отбележете, че вие сте това, което работодателят търси.

10: Защо желаете тази работа?

На този въпрос трябва да отговорите искрено. Вашите нужди трябва да дадат отговора.
Макар че, ако причината е финансова, локация, работен график, облаги или други фактори, които не са свързани с ролята, за която кандидатствате, може би, ще се замислите повече за отговора си. Нито един от тези фактори не са от значение за наемащия ви мениджър.

Фокусирайте се върху следното:

Нещото, което се интересуват да чуят е, че точно тази работа е работата, за която сте си мислели като следваща стъпка в кариерата ви.
Разбира се, ще последва въпросът: Как така?
Бъдете подготвен да отговорите с вашата обосновка за това как тази работа отговаря на вашите професионални нужди и как можете да допринесете със своя потенциал за фирмата с ролята в нея, която бихте заемали. Хората искат да чувстват, че работата им има смисъл. Няма нищо лошо в това да споделят това чувство в рамките на разумното.

11: Защо искате да напуснете сегашната си работа?

Отговорът на този въпрос може да доведе до създаване на негативно впечатление в интервюиращия и да не продължите напред в процеса по подбор.
Очевидно, ако кажете, че мразите настоящия си шеф или компания, интервюиращият би си помислил, че евентуално ще намразите и тях. Също така, ако кажете, че сегашните ви комисионни и роля са под вашите стандарти, те отново ще си помислят най-лошото.

Въпреки че това може да са основни причини за напускане на работа, вероятно има и други причини.

  • Сегашната ви компания или отдел са станали нестабилни (надявайки се, компанията на интервюиращият ви да е стабилна).
  • Сегашният ви работодател не може да ви предостави възможност за професионално развитие, което вие желаете (надявайки се, компанията на интервюиращият ви да може да ви предложи развитие).

Забелязвате ли някаква зависимост? Подчертайте някоя причина, която да не обезпокои интервюиращият ви.
Разбира се, ако имате проблем, който е много важен за вас и който може да ви откаже от фирмата, за която кандидатствате (например: фирмената култура), можете да го споменете. Просто бъдете подготвени за това, че те могат да изпаднат в едната или другата крайност.

12: Защо напуснахте последната си работа?

Това е труден въпрос. Обикновено, не трябва да напускате работа, докато не сте приели на друго предложение.
Въпреки това не винаги се случва това в живота. Напуснахте ли работа, защото не сте имали времето да търсите нова? Може би компанията, за която сте работили е била близко до затваряне и не сте искали да губите ценно време в последните дни на съществуването й.

Разбира се, има и причини, които се смятат за необходимост:

  • Налага се смяна на локацията по различни причини
  • Семейни или здравословни причини
  • Непоносими работни условия (бъдете внимателни тук, както говорихме по-горе)

Ключът към отговарянето на този въпрос е да отговаряте кратко. Няма нужда от разширяване на отговора и включване на повече детайли.

13: Защо сте били уволнен?

Това е друга опасна зона. Това не е моментът, в който да започнете да се защитавате с дълга история, в която вие сте жертвата.
Ако вие сте направили грешката в ситуацията, заради която са ви уволнили, постарайте се да намалите причинените щети.
Спор с шефа може да бъде описан като различия в мненията. Не сте следвали нареждане, защото моралните ви ценности са в разрез с него. Това може да бъде описано като правенето на правилното нещо.

Просто бъдете внимателни да не обвинявате за всичко останалите.

Обмислете да го споделите като негативна случка, но с извлечен позитивен извод. Получихте ли знания от предната случка, които биха намалили шансовете подобно нещо да се случи отново?

Съкратен не е уволнен.

Ако сте били част от съкратените, това е различно от това да си уволнен. Най-вероятно е било взето финансово решение от мениджмънта, а вие сте били част от групата, която е била засегната от орязания бюджет. Съкращенията обикновено не са на лична основа – те са просто бизнес. Наемащите мениджъри знаят това и вероятно, също са били част от подобен процес в кариерите си.

14: Обяснете „дупката“ в своето CV.

Отговорете на този въпрос по конструктивен начин: рисували сте картина, били сте продуктивни в някоя сфера, работили сте над себе си, помагали сте на семейството си.
Интервюиращите не искат да чуят от вас, че е било време за дългоочаквана почивка от забързаното ежедневие или време за презареждане на батериите. Първата мисъл, която би им хрумнала е: „Кога ще бъде следващата почивка? Може би по средата на голям и важен проект?“

15: Имате ли някакви въпроси?

Моята препоръка е – да, по-добре е да имате въпроси.
Когато наемах хора за мои екипи в миналото, очаквах интервюираните да задават въпроси.
Това е вашият шанс да интервюирате интервюиращия. С цел да научите повече за компанията, ролята, която ще заемате, корпоративната култура, начинът на управление на мениджъра, както и множество други важни неща.
Кандидати, които искрено се интересуват от възможността, разпитват. Тези, които не задават въпроси оставят впечатлението, че само изпробват въпросната възможност, дали покрива изискванията им или не са прекалено притеснени за взимането на нова работа.
Когато е дадена възможността за задаване на въпроси, трябва да осъзнаете, че интервюто още не е приключило. Добрите кандидати знаят, че това е поредната възможност да блеснат.

Задължително е да задавате въпроси, които целят следните ефекти:

  • Покажете, че сте направили проучване на компанията
  • Споделете нещо интересно за вас
  • Задайте интересни отговори или поне опитайте да се получи добра дискусия

Приключете като попитате, дали имат някакви притеснения.

Задължително е да разберете какво е липсвало на дискусията, докато все още сте на интервюто.
След като сте имали шанс да питате своите въпроси, вие ще желаете да утвърдите позицията си, че вие сте перфектният кандидат за позицията. За да направите това, трябва да се опитате да се поставите в позицията на интервюиращите и да разберете дали той има някакви съмнения по отношение на вас.

Ключовият въпрос как да го направите, можете да го намерите между следните редове.

След като дискутирахме тази работа, установявам, че съм идеалният кандидат за позицията. Интересно ми е да разбера има ли нещо, което съм казал или НЕ СЪМ казал, което би ви накарало да мислите по друг начин.
Отговорът, който ще получите може да отвори вратата към нещо, което не сте стигнали да говорите по време на интервюто или уточнили някои потенциални неразбирания за нещо, което е било споменато.

В заключение:

Трябва сериозно да се замислите как да се отличите от другите през всяки етап от интервюто. Нека ви запомнят по положителен начин, дори когато ви задават тези „скучни въпроси“. Бъдете добре подготвени за това да давате интелигентни отговори на въпроси за интервю, касаещи поведението по време на интервю за работа.

Източник: www.job-hunt.org

Прочетете още: Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо или видео

Няколко съвета за успешно представяне на интервю

Свържете се с нас