СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

3 неща, които трябва да знаете за търсенето на работа през декември

3 неща, които трябва да знаете за търсенето на работа през декември

Невъзможно е да се предвиди, какъв ще е пазарът на труда за търсещите работа през 2020 г. Основната причина е, че през 2019 г. икономическите тенденции бяха непоследователни и променливи що се касае до търсенето на работа.

Ако имате желание да получите нова работа през 2020 г., трябва да започнете да се подготвяте още сега.

Не приемайте, че настоящите благоприятни тенденции за наемане ще продължат през следващата година.
Ето какво е нужно да знаете, за да се възползвате от уникалните възможности на декември, преди да стартирате или продължите търсенето на работа.

  • 1. Това е най-добрият месец за нетуркинг

Декември е бавен месец за наемане. Повечето от търсенията през есента са приключили и наемащите мениджъри чакат до януари, за да поемат нови инициативи. Въпреки че е по-малко вероятно да си намерите нова работа през декември, това не означава, че трябва да отложите или спрете изцяло търсенето на работа.
Този месец е най-подходящото време за активиране и укрепване на вашата мрежа от професионални контакти. Ваканционният сезон поражда усещане за общност, благодарност и желание да се върне жеста. Съответно тези условия са благоприятни за работа с вашия нетуъркинг.
Лидерите и набиращите персонал може да имат по-малко натоварване. Така им остава допълнително време за планиране на неформални срещи. Също така е по-вероятно да получите отговори на вашите имейли през декември.

Ключът към това да се възползвате оптимално от нетуркинга си през празниците е да се съсредоточите върху връзката с отделния човек, а не върху търсенето на работа.

Ще имате достатъчно време за отправяне на конкретни молби и изпращане на вашето резюме през януари. През декември вашият фокус трябва да бъде върху поддържането на личните връзки. Поставете си за цел укрепването на професионалните си връзки по време на всяка една среща с професионалист или докато сте на празнично парти.

В професионален план трябва да се поинтересувате какво е научил всеки ваш контакт през последната година и дали има постижения, с които се гордее.

Отделете от личното си време да се поинтересувате от техните планове за почивка. Не забравяйте да се позовете на техните разнообразни вярвания / религии и празненства. Действително е уместно просто да кажете „честит празник”, с което може да обхванете безброй религиозни и културни изрази. Обаче още по-ценно е, ако отделите време да научите какво и как всеки избира да празнува и да персонализирате своята бъдеща комуникация по подходящ начин.
Въпросът е да напомняте на хората, че се интересувате от тях отвъд професионалните ви нужди. Това ще им помогне да се сетят за вас, когато се появят нови възможности през януари.

  • 2. Откриването на работни места през декември е най-плодотворно

Едно от най-трудните неща относно търсенето на работа е да не може да разберете кога онлайн обява за работа си струва да кандидатсвате за нея. Някои от обявите се публикуват само поради съображения за съответствие, а компанията вече е определила краен или вътрешен кандидат. Други имат толкова много кандидати, че нямате голям шанс да пробиете там.
Можете също така да се мъчите да разберете каква част от това, което изисква длъжностната характеристика, наистина се изисква и къде биха могли да бъдат гъвкави с определени критерии.

Добрата новина за декември е, че повечето от отворените позиции са реални и точни.

Работните позиции, които се отварят през декември, са създадени по необходимост. Често тогава нещо се обърка в бизнеса или някой ценен служител подава предизвестие и  местата трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро. Това може да се окаже във ваша полза, ако сте внимателни и наблюдавате позициите, които се отварят през иначе бавния месец декември.
Тези работни места се запълват бързо и наемащата организация може да прояви голяма гъвкавост относно профила, който търси.

Компаниите, които наемат през декември, знаят, че много повече кандидати ще бъдат на пазара през януари, но те просто не могат да чакат.

Необходима е устойчивост, за да продължите да търсите нова работа през декември. Трябва да сте емоционално подготвени за много по-малко активност спрямо другите месеци. Отделете не повече от час за ежедневни онлайн проучвания и се прилагайте за всичко ново, което се появи и може да е полезно.
В противен случай, използвайте времето си за работа в мрежа или за други лични дейности, които ще повишат настроението ви. Така ще можете да влезете в януари уверени и отпочинали, ако търсенето ви продължи.

  • 3. Ще спестите време, ако знаете какво искате

Готови сте за нова работа през Новата година. Имайте предвид, че може да загубите няколко седмици, за да търсите и изясните какво точно искате от една нова роля. Свършете тази работа през декември.
Ще имате значително предимство през януари, ако можете да започнете натоварения сезон за наемане, като вече знаете, към какви работни места се насочвате и как опитът ви съответства на тях.

Много от търсещите работа в началото на процеса се заблуждават, че увеличават шансовете си, като остават отворени за разнообразни възможности.

Обаче само чрез ясно формулиране на това, което искате, вие помагате на рикрутърите и на професионалистите в мрежата ви да бъдат много по-точни, когато ви препоръчват за работа.
Хората искат да ви бъдат полезни, но те няма как да установят, за каква работа сте квалифицитани без вашата насока. Ако установите контакт с твърде широка мрежа, рискувате да бъдете забравени или пренебрегнати.

Прекарайте декември в проучване и подготовка на съобщинието към контактите ви, какво искате.

Изберете едно или две заглавия на обява за работа, които ви интересуват най-много. Също така, уверете се, че сте в състояние бързо да обясните опита си.
Може да се наложи да изчакате до януари за разпращене на вашето резюме и разпитване на мрежата си, като сте ясни и кратки. Обаче ще спестите много време, ако го направите предварително.
Декември може да не е най-горещият месец за наемане, но все пак е страхотен месец да инвестирате време в търсенето на работа.

Автор: Kourtney Whitehead за Forbes

Прочетете още: Как да си намерим нова работа по време на празниците

Как да имате успех в търсенето на нова работа

 

Свържете се с нас