СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да имате успех в търсенето на нова работа

Как да имате успех в търсенето на нова работа

Когато сте готови да смените работата си, добре е да се подготвите за това начинание! Ето основните стъпки в процеса по търсене на нова работа.

Погледнете назад

Погледнете назад! Напишете историята на живота си или я разкажете на приятел. Ще си спомните важните неща, които сте забравили. Какво казва вашият път до тук за вас самите? Няма да разрешите въпроса с търсенето на нова работа само с мислите в ума си!

Очаквайте с нетърпение

Какво искате да постигнете в живота си? Как може следващата ви работа да ви придвижи напред по пътя, вместо просто да плащате сметките си чрез нея? Как могат вашите житейски цели да се пресекат с търсенето на работа? Тъй като все пак си търсите работа, защо да не започнете работа, която обичате, а не просто най-лесно достъпната работа?

Каква болка решавате?

Вашата сила е във вашето разбиране за бизнес болката, която решавате на вашите работодатели и/или клиенти. Трябва да сте запознати с нея. Помислете за вашите най-триумфални истории от всяка работа, на която сте били преди това. Забравете за вашите “умения” и отговорете на въпроса: “Каква бизнес болка решавам?”

Задайте своята кариерна посока

Сега имаме много информация. Може да установите новата си кариерна посока. Тя може да е идентична или подобна на посоката на кариерата, която сте следвали, преди да започнете да търсенето на нова работа. Може и да е съвсем различна от всяко направление, което сте следвали в миналото.

Зависи от вас. Не се нуждаете от разрешение от никого, за да направите промяна в кариерата си. Нужно е сами да си дадете разрешение!

Брандирайте се за посоката, която сте избрали

Сега идва забавната част. Избрали сте посока за търсене на нова работа. Сега можете да се брандирате за тази посока! Вие ще търсите начин да достигнете до наемащите мениджъри, които ще разгледат вашето добре оформено резюме и/или вашия профил в LinkedIn!

Опитайте се да видите през перспективата на наемащия мениджър, докато пишете за себе си. Брандингът не е страшно нещо, той е забавен! Важно е да звучите като себе си, а не като герой от „Междузвездни войни“, когато се представяте в профила си в LinkedIn и в CV си.

Знайте цената си

Трябва да знаете пазарните нива за всеки вид работа, която извършвате. Не можете да оставите на работодателя да реши какво да ви плаща. Трябва да цените себе си и труда си.

Създайте списък с целеви работодатели

Съставете списък на работодателите във вашия район, които най-вероятно ще имат вида на бизнес болката, която решавате. Вашият списък с целеви работодатели ще насочи усилията ви за търсене на нова работа и ще ви помогне да управлявате проекта си по търсене на работа.

Създайте своя стратегия за търсенето на нова работа

Нуждаете се от стратегия такава, каквато прави всеки маркетолог! Вие ще изберете канали за търсенето на работа. Рикрутърите могат да бъдат един канал. Директният подход към наемащите мениджъри, до които ще напишете и-мейли с решението на болката им, което предлагате, трябва да бъде друг важен канал в търсенето. Има и други канали, които работят. Ще разработите график и седмични цели за търсенето на работа. В края на краищата, само по себе си търсенето на работа е също работа!

Развивайте плана си

Сега ще се потопите в търсенето на работа и ще изготвите плана си! Ще проучвате работодателите в списъка си и ще следвате тези, които ви интересуват. Ще използвате LinkedIn като инструмент за търсене и ще пишете и изпращате имейли с решенията, които предлагате, всеки работен ден. Сега работите в консултантски режим. Това е много различен начин за търсене на работа!

Развивайте мрежата си от професионални контакти

Вашата професионална мрежа е не само удивителен източник на информация за търсенето на работа, но и основният ви двигател в двете посоки – вашите и на потенциалните ви бъдещи работодатели. Ще се свързвате с тях всяка седмица и ще предприемете малки и постоянни стъпки в професионалната ви мрежа, ако досега това не е ваш навик.

Вие сте консултант

Вече не сте търсещ работа. Вие сте консултант! Търсенето на работа е само по себе си търсене на дългосрочна консултантска ангажираност. Ще се съсредоточите върху бизнес болката, а обикновено тя се появява в много по-големи форми и размери, отколкото само 40-часово седмично заплащане. Ще се промъкнете през дупките, за да разговаряте за болката и решенията, дори при кандидатстване по обява за работа (или може би особено тогава!).

Достигнете до мениджърите по наемане

В центъра на търсенето на работа ще бъде вашият пряк контакт чрез имейли ди наемащите мениджъри с предложение за разрешаване на тяхната бизнес болка. Когато започнете, ще удивите себе си с вашите изследователски умения и стратегическото свързване на точките!

Интервюто

Вече няма да бъдете интервюиран като търсещ работа в Sheepie. Ще отидете на интервю като влиятелен професионалист и ще научите повече за бизнес болката, с която вашият наемащ се бори. Това е овластяване!

Смисълът на всички тези дейности е да получите работата, която заслужавате!

Прочетете още: Как да разберете, че е крайно време да смените работата си

Защо нямаме успех в търсенето на нова работа

Свържете се с нас