СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да си намерим нова работа по време на празниците

Как да си намерим нова работа по време на празниците

 

Дядо Коледа, искам нова работа!

Повечето хора замразяват търсенето на работа в периодите на дълги отпуски като Коледните празници или летните ваканции, защото считат че по това време всички са заети със семейната си програма и съответно компаниите също не са ориентирани към активно наемане.
Въпреки че горното звучи съвсем логично, оказва се, че почивката от кандидатстване по това време, не само удължава цялостния период на търсене, но и значително забавя вече набраното темпо, с което сте управлявали своята кампания.
Вместо това, по-добрият подход е да промените фокуса на търсенето си в тези периоди. Всъщност тъкмо тогава е времето да спечелите конкурентно предимство пред другите търсещи нова работа, които са предпочели да си „починат“.

Ето няколко съвета за успех на вашата кариерна кампания по време на празниците:

  • Свържете се с хората от мрежата си с контакти. Коледа, както и другите големи празници са прекрасен повод за това. Отделете време да се видите за кратко кафе или питие, придружено с пожелания за весело посрещане на новата година. Това е и чудесен момент да обмислите отминаващата година и да настроите очакванията си за следващата. Не пропускайте да посетите многобройните партита и нетуъркинг събития, организирани в края на всяка година. Да инвестирате във вашите лични връзки е едно от най-добрите неща, които може да направите за своята кариерна промяна.
  • Поработете върху своите материали за личен кариерен маркетинг. В момент, когато има по-малко привлекателни обяви е чудесно да обърнете внимание на това. Достатъчно силна ли е автобиографията ви? Получавате ли положителен отклик на вашите кандидатури? Как може да подобрите вашия LinkedIn профил, качеството на CV-то си, въздействащо ли е вашето мотивационно писмо? А онлайн присъствието ви? Отделете време да повишите конкурентостта си сега, за да може да сте готови, когато пазарът отново загрее.
  • Засилете проактивните си усилия. Фактът, че обявите за работа намаляват, не означава, че компаниите нямат позиции, които трябва да запълнят. По-вероятно е те просто да ги задържат за публикуване след празниците. Сега е вашият шанс да изпреварите другите кандидати за тези позиции. Изградете своя лична стратегия насочена към компании, които предлагат добри възможности и за които бихте искали да работите. Ако успеете да влезете в директен контакт с представител на компанията, който взема решенията за наемане, е много вероятно да бъдете забелязани преди рекламната кампания дори да е започнала.
  • Проведете email/LinkedIn кампания за контакт с консултанти по подбор и други подходящи бизнес контакти, за да им пожелаете весели празници и да подсигурите да бъдете запомнени положително. Отправете покана за кафе през новата година, за да има на какво да стъпите впоследствие.

 

Празничният сезон е чудесно време да дадете силен тласък на своята кариерна промяна, докато мнозина други временно се оттеглят от пазара. Все пак не пропускайте и да отпочинете пълноценно и да се насладите на времето с най-близките си хора!

За автора: Джилиан Кели е автор на успешни професионални автобиографии, отдадена да подпомага другите да се развиват уверено в кариерата си.

Източник: www.careerdirectors.com

За връзка с нас