СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Големите работодатели променят процеса на интервю. Какво е нужно да знаете!

Големите работодатели променят процеса на интервю. Какво е нужно да знаете!

Големите работодатели добавят нови процеси за провеждане на интервю за работа с кандидати.

Ако сте изправени пред технически предизвикателства, вероятно ще се борите с тези нови процеси при провеждането на интервюта. Интервютата и подборът вече са променени. Сега работодателите се увличават повече от изкуствен интелект (ИИ) и го използват повече от всякога. Пандемията създаде значително предизвикателство за работодателите. Те вече не могат да провеждат интервюта за работа лице в лице, а същевременно има увеличаване на броя на кандидатите за свободните работни места. Малки, средни, големи и Fortune 500 компании започнаха да използват новата технология на ИИ.

„Степента на приемане и адаптиране на Изкуствения Интелект към процеса по подбор, особено на интервюта, се е увеличила драстично“, казва д-р Майк Хъди и главен научен директор и доставчик на технологии Modern Hire. Хъди е експерт в индустрията с над 20 години опит в подбора с Изкуствен Интелект, проектирането на експерименти, оценяването преди наемане и анализирането на таланти. „Ключовият фактор, който работодателите се опитват да преодолеят, се базира на пристрастията, които интервюиращите внасят в процеса по подбор на персонал. ИИ работи, за да премахне пристрастията и да позволи по-добра, обективна и честна оценка на кандидатите “, отбелязва Хъди.

Докато помагаме на клиентите да се подготвят за интервюта, ние ги съветвам относно новата технология, която наскоро влезе в процеса. Тези промени в ИИ включват:

  • Насрочване на интервю
  • Текстово интервю
  • Телефонно интервю
  • Оценяване и тестване на талантите преди наемане на работа
  • Видео интервю – при поискване или на живо

„Ако все още не сте преживели тези промени, скоро ще ги преживеете“, казва Хъди „Сега няма връщане назад. След като компаниите видят предимствата, те ще продължат да разширяват опциите си за ИИ. Другият влияещ фактор е настоящото изобилие от кандидати за работа. С толкова много кандидатстващи, компаниите или наемат повече служители за подбор на персонал, или търсят помощ от ИИ.

Насрочване на интервюта

Значителна загуба на време за подбор е планирането на интервюта и неколкократната координация между вътрешните мениджъри и кандидатите за работа. Технологията може да предложи на кандидатите, както и на вътрешния екип на компанията, координиране на идеалното време за интервю. Автоматизираното планиране спестява часове за подбор на ежедневна база и може да се използва за планиране на всички видове интервюта – видео, телефон и лично, и други събития за подбор. Една платформа, базирана на ИИ, интегрира всички основни календари, имейли, ATS (applicant tracking system) и CRM (Customer relationship management) системи, премахвайки необходимостта от работа с множество приложения.

Текстово интервюиране

Текстовите съобщения са тук, за да останат. Защо? Изследванията на Modern Hire казват, че 98% от текстовите съобщения се четат в рамките на 4-6 минути, а 64% предпочитат текстовите съобщения като начин на кандидатстване за работа пред имейл или телефонно обаждане. В допълнение, 90% от хората, които търсят работа, използват своите мобилни устройства. На практика, рикрутърът изпраща текст с въпроси, на които търсещият работа трябва да отговори. Всеки кандидат отговаря на едни и същи въпроси, което ускорява процеса на оценяване. Рикрутърът също така използва текстове, за да поддържа контакт по време на процеса на наемане, изпращайки вече потвърдени покани и напомняния за интервюта.

Интервюиране по телефона при поискване

Рикрутърът създава записано съобщение с телефонни въпроси, които позволяват на кандидата да отговори на тях в удобно за него време. Очаквайте да ви бъдат зададени нелеки, задълбочени въпроси относно работата, плюс трудни казуси. Това телефонно обаждане с ИИ може също да обясни конкретни подробности за работата, часовете и / или изискванията за нея. Вие продължавате към следващия етап, само след като преминете този кръг. Обмислете внимателно отговорите си, запишете ги на лист и след това направете аудио запис на отговорите си.

Оценяване и тестване на талантите преди наемане на работа

Този инструмент помага на работодателя да определи приоритетите и да дефинира профила на най-подходящите кандидати. Получавате оценка, след като преди това сте били поставени в реални сценарии. Мислете за това като за виртуално извършване на самата работа, за която кандидатствате. Това ще ви бъде полезно, за да разберете по-добре изискванията за работата. Те също ще бъдат взискателни, тъй като трябва да изпълнявате работни задачи в симулация, за да демонстрирате своите умения и способности. Ще се сблъскате с реалистични сценарии, които вероятно ще срещнете по време на работа. Целта е да дадете силен пример за вашето минало представяне и ниво на умения. ИИ ви предоставя възможност да извършвате дейности, които имитират работната роля. Оценката ви измерва компонентите, необходими за успеха. Ключът тук е да се разбере, че работодателят търси човек, който може да научи работата бързо и да бъде по-продуктивен от другите кандидати.

Видео интервю с технологията

Това не е само онлайн интервю на живо. Това са нови процеси за провеждане на интервю. Тази технология дава възможност за видео интервюта по заявка, така че работодателите да могат да ви опознаят. В допълнение, те могат да споделят вашето видео интервю с наемащия екип и членовете му да го гледат, кокато им е удобство. Кандидатът прави онлайн интервюто, където му е най-удобно. Повечето кандидати за работа ще се чувстват доста неудобно, защото няма човешко слушане по време на интервюто. Не можете да задавате въпроси и трябва да изградите връзка за разговор с видеокамера. Най-добре е, първо, да практикувате, преди да се опитате да запишете отговорите си. Важно е да споделите служебни истории за това как сте решавали проблеми.

Компютърът решава ли кой да бъде нает?

Modern Hire казва, че тяхната ИИ технология може да оцени отговорите на вашите въпроси на интервютата и поведенческите показатели, за да спомогне вземането на правилните и най-полезни решения. Чувала ли съм от интервюираните на кандидати или мениджъри по човешки ресурси, че работодателят е избрал решение на ИИ? Все още не. Подозирам обаче, че със сигурност обръщат голямо внимание на избрания човек, който технологията препоръчва.

Автор: Робин Райън, кариерен коуч за Forbes

Снимка: freepik.com

Прочетете още:

Как да имаме плавен процес на видео интервю

Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо и видео

Свържете се с нас