СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Персонал под наем – тенденции при наемането на служители

Персонал под наем – тенденции при наемането на служители

Персонал под наем

Персоналът по наем е съвременна, гъвкава бизнес услуга, която има разновидности като Временна заетост, Лизинг на персонал, Аутсорсинг и други. Временната заетост позволява на работодателя да ангажира служители само за времето, в което има нужда от тях – конкретен проект, сезон или друг времеви интервал, като заплаща за тях фиксирана цена на фирмата, предлагаща услугата.

При условия на лизинг на персонал, Компаниите, предоставящи услугата, служат като съ-работодатели на своите клиенти. Работодателят, наел служителите, не се ангажира със заплащане на осигуровки и социални плащания. Това се осигурява от фирмата за лизинг. Тя също така води клиентите през правните процеси на работа със служителите.
При аутсорсинг клиентът предоставя на агенцията да извършва част от нейните дейности, включително това може да е и управлението на екипа. Това е подходящо решение за съпътстващи дейности като поддръжка, почистване, спомагателни дейности, които не са от първостепенна важност за спецификата на бизнеса и могат да варират по отношение на натовареността в работата.

Как услугата по лизинг на персонал работи за вашия бизнес

В тази изключително конкурентна глобална икономика компаниите, от стартиращи до големи фирми, непрекъснато търсят начини за управление на оперативните разходи по начин, който да донесе най-голяма стойност за техния бизнес.
Намирането и наемането на нови служители постоянно се адресира като основна бизнес грижа, особено за собствениците на малък бизнес. Освен процесите по подбор, оценка и наемането на нови служители има и множество въпроси за типичен малък или среден бизнес – управление на заплати, удържане на данъци и допълнителни счетоводни и отчетни отговорности. По-малко очевидни, но по-обременяващи са функциите относно управлението на риска в такива области като спазването на законите за човешките ресурси и обезщетенията на работниците.

Тези и други основни HR отговорности могат да отвлекат вниманието от основната дейност на развитието на продажбите и контрола на разходите. Независимо дали имате голям персонал или само няколко служители, много собственици на малък бизнес са установили, че лизингът на служители се е доказал като тенденция и работещо решение.

Едно от най-важните решения, към които много организации се отправят тенденциозно в наши дни, е лизингът на персонал.

Той дава на организациите известна гъвкавост при адаптирането към постоянно променящия се характер на техните специфични нужди, зависимост от наличните ресурси.
Важно е да се разбере, че услугата по лизинг на персонал не е същата като услугата по отдаване на временна заетост. Агенцията за отдаване на временна заетост наема свои служители и ги отдава на клиенти за допълване на работна сила в случай на отсъствия на служители, временен недостиг или сезонни натоварвания. Временните работници остават служители на агенцията, която ги е отдала.

Компаниите за лизинг на персонал служат като съ-работодатели на своите клиенти. Те поемат административните отговорности, като управление на заплатите, обезщетения за здравеопазване и пенсионни надбавки, специфични застраховка, покритие на обезщетение и разрешаване на искове, помощ при прекратяване и други.
Като клиент на лизингова компания и съ-работодател, вие запазвате пълномощия за наемане/уволнение и ежедневното управление на служителите. Това означава, че може да планирате работното време, възлагате задължения и поддържате същите лични отношения, каквито бихте направили при конвенционалното споразумение за служителите.
Лизингът на персонал е споразумение, което позволява на бизнеса да аутсорсне служителите си на външни изпълнители като агенция по лизинг на персонал. Тя помага при административни задачи и функции на човешките ресурси до други специализирани нужди.

Компаниите за лизинг на персонал обикновено са в държави с по-нисък стандарт и разходи за живот в сравнение с местоположението на техните клиенти.

Ето защо служителите, предоставени от лизингови компании, са готови да работят на цени, които биха могли значително да намалят оперативните разходи за клиенти в чужбина.
Аутсорсингът често се бърка с лизинг на персонал. Ключът към разграничаването на двете се крие в системата за управление на организацията, част от ресурсите и системите за управление на проекти. Аутсорсингът е модел за бизнес доставка, който е създаден по начин, по който вътрешният екип на компанията може да управлява възложените на него служители.
При лизинг на персонал клиентите сами управляват членовете на офшорния екип чрез ръководител на екип и те все още имат контрол върху ключовите си индекси на ефективност (KPI), както и върху политиките на служителите.

Ползите за бизнеса

Услугата по лизинг на персонал може да даде възможност за гъвкавост по отношение на разпределението на бюджета, тъй като може да намали разходите за заплати, ангажираност, офис съоръжения и обезщетения на служителите, както и да спомогне за насърчаването на ефективна бизнес рамка, която може да стимулира рентабилността и растежа на компанията ви.

Собственик / мениджър на бизнес може да предпочете да направи свое интервю и наемане на нов персонал. Обаче мнозина „може да нямат време и необходимите умения за интервюиране, за да наемат служители“, обяснява Боб Кустка, президент на CHR Partners, HR консултант. „Дори наемането на продавач може да отнеме много време, а наемането на грешен човек може да бъде скъпа грешка. Правилният партньор по подбор и лизинг на персонал ще има необходимия опит за подбор и оценяване, и ще ви облекчи от тази отговорност. „

След като сключите договор за съвместна работа с агенция за лизинг на персонал за един или повече служители, фирмата поема пълната отговорност за администрирането на заплатите, включително подготовка и навременна доставка на фишове за заплати.

Повечето агенции за лизинг ще направят всички изчисления и ще извършат плащанията на необходимите данъци върху заплатите и дори ще предоставят пълна информация за всякакъв вид обезщетения на служителите.
Освобождаването на служител е една от най-плашещите и неприятни задачи за всеки собственик на бизнес. Когато служителят е нает чрез услугата по лизинг, често се налага агенцията да се справи с тази трудна отговорност или поне ще работи с бизнеса, за да гарантира, че всички приложими закони се спазват внимателно.

Самият брой на служителите на много агенции за лизинг им дава предимство на покупателната способност, което не е достъпно за по-малките работодатели. „Това е особено актуално в области като обезщетенията на работниците и допълнително здравното осигуряване“, обяснява Ясен А. Бурхам, национален директор по продажбите на PML Worldwide.

Ползите за служителите

Повечето от агенциите за персонал ще осигурят пакет от обезщетения, по-добри от това, което може да се предложи от типичния собственик на малък бизнес. Всъщност много пъти самите собственици могат да се включат в пакета за обезщетения, ако решат.
Агенцията за лизинг на персонал поема отговорност за навременната и точна доставка на заплати и предоставянето на такива обезщетения за служители като здравно осигуряване, програми за пенсиониране, дори самостоятелни планове за стоматолог или офталмологичен преглед.
„Нашето споразумение за съвместна работа с агенцията ни позволява да предоставим на нашите служители пакет от предимства, които не бихме могли да си позволим сами“, споделя собственик на железарски бизнес.

Разходите

Важно е да се разберем повече за разходите по услугата по лизингът на служители. Лизинговата компания служи като отдел за човешки ресурси и повечето агенции определят таксата си като процент от администрираната заплата. „Това е легитимна такса, когато вземете предвид размера на работата и разходите, поети от лизинговата компания“, казва Колсън.

„Таксите между агенциите за лизинг ще варират, поради което е важно да изберете внимателно, ако обмисляте лизинг“, казва Бърчам. „Колкото по-голям е рисковият фактор за такива неща като компенсация на работника, толкова по-висока е таксата за лизинг. Освен това стойността на обезщетенията на работника ще се отрази на таксата. „

Когато избирате партньор за услугата по лизинг, добре е да съобразите лиценза, опитът и препоръките на агенцията по лизинг.
Разбира се, никой не познава фирмената ви култура и средата на вашия бизнес, както вие. Едно от нещата, за които трябва да бъдете внимателни при работата с партньор по лизинг е да не допускате впечатлението, че има посредник между вас и вашите служители.

Хорайзънс България е лицензиран посредник, предлагащ услугата временна заетост, която може да се адаптира към Вашите бизнес потребности.

Изпратете ни запитване за лизинг на персонал


Тук може да прочетете още по темата: Как да изберете партньор за лизинг на персонал

Източници:
https://www.securityinfowatch.com/
https://blog.cake.hr/

Снимка: Freepik