СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Три съвета за това как да намерите новата си мечтана работа

Три съвета за това как да намерите новата си мечтана работа

Три съвета за намиране на мечтаната нова работа.

Намирането на харесвана работа е целта на мнозина, но малко хора се научават как всъщност да я постигнат.
Според статистиката на Бюрото по труда, американските работници сменят 11 работни места през целия си живот. Този брой се предвижда да нарасне що се касае до кариерата на Поколенията Y и Z. Това са най-малко единадесет (ако не и повече) шанса да заемете мечтаната работа, ако знаете как да се подготвите.
Започването на работа, която обичате, е многоетапен процес. За повечето хора са необходими доста опит, проби и грешки. Тогава чак се научат, в каква култура искат да работят и да открият ежедневните дейности, които ги вдъхновяват.

Вашите най-лоши работни преживявания са предназначени да служат като полезен опит, който ви помага да се обърнете в правилната обратна посока. Това също е част от процеса.

Дори след като имате ясна представа за вида работа, която искате да вършите, започването на мечтана работа е труднопостижимо.
Днес вие сте в тази позиция, в която знаете какво искате и сте готови да започнете търсенето. Ето три съвета, които ще ви помогнат да увеличите шансовете си да постигнете това.

  • 1. Започнете с работа, която харесвате.

Когато мразите шефа си или отчаяно се нуждаете от това да печелите повече пари, вие трудно можете да си търсите нова работа. Има естествени процеси, които трябва да се случат, когато получавате нова работа, за да облекчите финансовите или умствените затруднения. Това не означава, че трябва да пренебрегвате работната култура или да започнете работа, която не искате да работите. По-скоро това означава, че трябва да бъдете гъвкави по отношение на определени параметри, защото прекратяването на нежеланата работа и бързото намиране на нова са най-важните двигатели. Когато това са основните стимули, може да пренебрегнете възможността за нова работа, която в крайна сметка ще ви направи неудовлетворен.

Не се опитвайте да скочите от работа, която мразите, директно на работа, която обичате.

Най-доброто време да намерите мечтаната работа е, когато вече имате работа, която харесвате. Тогава ще имате търпението и увереността, необходими за постигането на най-високото ниво на удовлетвореност от работата.
Дотогава няма нищо лошо в това да правите скромни постепенни подобрения с всеки ход на работата. Все пак, уверете се, че не се установявате на работа, която е „просто добра“, но всъщност е време да достигнете до по-високо ниво. Намирането на работа, която обичате, ще ви отнеме време, но не се отказвайте.

  • 2. Стеснете търсенето си

Дори ако вече сте изградили добре дефинирана кариерна марка (а повечето хора не са), има голям шанс брандирането ви да е твърде широко, за да привлече всъщност възможностите, които бихте искали. Например, ако се представите за „сътрудничащ лидер“, „иновативно решаващ проблеми“ или „стратегически мислител“, няма да оставите незабравимо впечатление у хората, тъй като почти всички професионалисти твърдят, че притежават този вид позитиви.
Работете, за да преминете към марка, която да подчертава, на не само на какво сте способни в широк план, а се съсредоточете върху това, на кого искате да помогнете и какво обичате да правите, тъй като това е много по-конкретно.

Стеснявайки вашето „брандиране“, вие давате яснота на хората от вашата мрежа какво обичате да правите и кога да се свържат с вас за нови възможности. Това ще направи по- голяма вероятността да привлечете мечтаната работа, вместо друга работа, за която случайно сте квалифицирани.
Запитайте се, на кого искате да помогнете и как искате да им помогнете. Използвайте тези ваши отговори за по-нататъшно определяне на вашата марка. След това започнете да се позиционирате като експерт в това поле, което вероятно ще бъде по-малко населено. Започнете веднага, за да съобразявате публикациите, които споделяте чрез социалните медии и темите, които въвеждате в мрежовите събития с мечтаната работа, която търсите.

  • 3. Преговаряйте за длъжностната си характеристика.

Ако следвате първите два съвета, ще започнете дискусии за нови работни места от силната позиция. Не сте отчаяни да предприемете всичко, което ви е по пътя. Така вероятно компанията ще ви потърси поради уникалния ви опит.

Използвайте тази възможност, за да договаряте условията на вашата работа по време на целия процес.

Фирмите винаги имат работа, която трябва да свършат. Често могат да имат и гъвкавостта как точно е нужно да удовлетворяват тази нужда. Понякога те ще прекроят ролята или ще добавят допълнителни отговорности за правилния кандидат.
По време на първоначалните ви дискусии с рикрутъри или мениджъри по наемане останете в режим на слушане. Разберете бизнес проблема, който се опитват да решат и всички културни норми, които трябва да имате предвид.
Докато навлизате по-дълбоко в процеса, не се страхувайте да споделите кои части от работата ви интересуват най-много и поискайте допълнителни подобрения в кариерата или професионалния си живот. Например, по-висока длъжност или възможност за частична работа от дома, които биха превърнали тяхната отворена позиция в работата, която би ви харесала.

Не забравяйте, че всяка нова възможност трябва да превъзхожда работата, която вече имате. В противен случай, не си струва да се заемате.

Съпротивлявайте се на желанието да се заемете с нова работа, само защото сте поласкани от интереса на компанията.
Намирането на мечтаната работа, не е за слаби сърца. Трябва да се държите твърдо към приоритетите си и това често означава да оставите добрата работа да ви подмине, защото това не е точно за вас.
Увереността в себе си и търпението са може би са най-трудните, но и най-важните кариерни умения за учене. Една от основните причини, поради които повечето хора не постигат целта да си намерят мечтаната работа, е неспособността да се доверят, че с постоянни усилия ще намерят и мечтаната си страхотна работа. Не се примирявайте с по-малко, отколкото заслужавате.

Автор: Кортни Уайхед на www.forbes.com

Прочетете още:

Как да имате успех в търсенето на нова работа

Шест начина да изпъкнете в социалните медии при търсене на нова работа

Свържете се с нас