СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Грешката, която допускаме в CV и LinkedIn

Грешката, която допускаме в CV и LinkedIn

Единственото нещо, което виждам, че търсещите работа бъркат, когато става въпрос за CV и LinkedIn профил, е тяхната дължина.

Нужно е да знаете кога да бъдете кратки и кога да бъдете подробни.

CV-тата се простират на няколко страници с твърде много подробности. За сметка на това профилите в LinkedIn са твърде кратки и в тях липсват детайли.
Когато ги размените, вие ще разполагате с правилната комбинация от инструменти за търсене на работа.

Вашият профил в LinkedIn е вашето портфолио, вашата професионална енциклопедия. Вашата автобиография е вашият кариерен акцент, който се простира оптимално на една-две страници. Не бъркайте двете.

По-скоро се поставете на мястото на читателите на тези материали – рикрутър, наемащ мениджър или бъдещ шеф. Четенето на CV, което се разпростира на седем страници, е объркващо и досадно. Същата информация в LinkedIn се чете много по-бързо, защото можете да прехвърляте информация. Там също има повече визуални изображения като фирмени лога, които се регистрират бързо.

Възползвайте се максимално от вашата автобиография и профил в LinkedIn.

Целта на Вашето CV е информацията в него да заеме 1-2 страници. Тази цел е съвсем постижима. Това ще се реализира сполучливо, като поставите вашия LinkedIn URL в горната част до вашето име в автобиорафията си. Така ще имате възможност да изберете и подчертаете най-доброто от вашата кариера – важното е това да са ключови етапи и кариерни победи. По този начин ще покажете на рикрутърите и мениджърите, че знаете как да обясните накратко какво правите, силните страни, които имате и професионалните ви успехи.

Малкото е повече.

Със своето резюме желаете да стимулирате читателя да иска да знае повече за вас. Рикрутърът ще разгледа профила ви в LinkedIn и след това ще ви се обади за интервю.

Може и трябва да бъдете по-подробни в LinkedIn, тъй като пространството там не е ограничено. Обаче е необходимо да бъдете ограничени до една или две подточки за всяка работа във вашата автобиография. За сметка на това, може да добавите трета или четвърта подточка в LinkedIn. Mоже да имате място да изброите петте си най-скорошни или най-подходящи сертификати, обучения във вашата автобиография, но има място за всички тях във вашия онлайн профил.

Имате шанс да правите неща в LinkedIn, които нямате възможност да направите в резюмето си – например да включвате линкове, които са в подкрепа на вашата работа като видеоклипове, уебсайтове, новини и други.

И накрая, имате възможност да попълните раздел „Относно“ в LinkedIn , който представлява вашата история, която не може да се побере в нито едно резюме. Тази история свързва вашия опит и общите теми с бъдещия ви работодател. Това е мястото, в което да обясните вашата гледна точка и как подхождате към работата си. Това е вашето защо.

Както вашата автобиография, така и вашият LinkedIn профил трябва да изброяват всяка ваша работа, освен ако не напускате работа по определени стратегически причини.

Ще го кажа по друг начин. И двата инструмента трябва да изброят едни и същи работни места и да показват пълната широта на вашия опит. Наскоро говорих с дама, която има резюме на няколко страници за 30-годишната си кариера, но нейният профил в LinkedIn започва едва през 2000 г.
Не се притеснявайте, че не можете да намалите обема на автобиографията си. Просто започнете редактирането! Моето резюме датира от началото на 90-те и мога да изброя всяка една работа. Някои роли няма да заемат повече от един ред и това е в реда на нещата за моя 20-годишен опит.

Повярвайте ми, възможно е да поберете цялата си работна история на една страница, като тук имам предвид само акцентите от нея. И повярвайте ми, ще се чувствате по-добре да имате едно CV на по-високо ниво, когато в същото време разполагате с подробен, винаги актуален профил в LinkedIn, като своеобразен резервен вариант на вашата автобиография.

Автор: Еми Джордж за Inc.com

Прочетете още: Как да попаднем в радара на рикрутърите

Как изглежда идеалното CV

Свържете се с нас