СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Кога да възложим executive search на външна фирма

Кога да възложим executive search на външна фирма

Има доста специфична работа в един екзекютив сърч. Който и кандидат да изберете, той ще има съществен ефект върху вашата култура, ангажираност и бизнес цели. Това конкретно решение за наемане може да окаже значителни последици, както положителни, така и отрицателни.
Поради тази причина, много организации избират да наемат външни фирми за подбор на топ мениджъри (executive search). Въпреки това, самoто наемене на фирма за екзекютив сърч не гарантира страхотни резултати – трябва да се уверите, че наемате правилната фирма в правилната ситуация.

По-долу са посочени няколко въпроса, които всяка фирма е нужно да си зададе преди да вземе решение за аутсорсване на тази дейност.

  • 1. Какви са вътрешните ви ресурси за наемане на топ мениджъри?

Почти всяка фирма има свои вътрешни процеси по подбор на персонал. Има ли вашата фирма практики при търсене на висококвалифицирани мениджъри?

Когато обмисляте да възложите на екзекютив сърч фирма да привлече топ мениджъри, претеглете алтернативните разходи спрямо реалните финансови разходи на това решение. Вътрешното търсене може да е по-добрият вариант за вас, особено ако вашият екип управлява всички процеси по подбор. Когато търсенето на топ мениджмънт остане вътре във фирмата, вие ще имате контрол над процеса през цялото време. Не е нужно да се тревожите за малките детайли, които имат значение за вас.

И така, в какъв момент трябва да помислите за аутсорсинг?

Едно наемане с екзекютив сърч може да отнеме месеци. Това е напрегнат процес, който изисква много експертни заключения. Знаете ли, кои са специфичните качества, които кандидатът трябва да притежава на тази позиция? Имате ли мрежа от професионалисти, която да използвате в търсенето? Колко на брой наемания сте правили самостоятелно в своята кариера?

Увереността, опитът и времето са от първостепенно значение при търсенето на правилен кандидат за високо квалифицирани професионалисти. Ако вашето внимание ще се раздвоява между дневните ви задачи и търсенето или чувствате, че не ви достига достатъчно опит, време е да се обърнете към външен експерт.

Ако се чувствате сигурни и искате да продължите вашия екзекютив сърч без външна намеса, добра възможност е да наемете рекрутър на пълно работно време с опит в тази област. Напълно потопен в културата на вашата компания, новият ви вътрешен служител ще има по-добро разбиране за това от какво има нужда компанията ви при търсене на топ мениджъри. Разбира се, наемането на чисто нов служител на заплата на пълен работен ден води със себе си разходи и предизвикателства, така че обмислете добре възможностите, преди да вземете финално решение.

Обикновено ви отнема повече от месец, за да запълните позиция чрез регулярен процес по подбор. Обаче намирането на нов мениджър на изпълнително ниво може да отнеме много повече – така и би трябвало да е. Прибързаното попълване на позицията може да е скъпа грешка, най-вече при екзекютив сърч.

Друг проблем е, че топ мениджърите рядко търсят нова работа. Успешните топ мениджъри са високо ценени от настоящите си компании. Поради тази причина може да бъде невероятно трудно да ги накарате да обмислят нова оферта.

Ето защо екзекютив сърч е съвсем различна игра в сравнение с обикновения подбор.

Фирмите, които се занимават с екзекютив сърч създават собствени и доказани процеси по намиране, привличане и наемането на топ таланти, и те често поддържат свои мрежи от професионални контакти, с които поддържат връзка. Тези фирми са изключително квалифицирани да намират и да се свързват с кандидатите от С-ниво и много често разполагат с много повече ресурси, отколкото би имал вътрешен мениджър по наемане или стандартна фирма за наемане на персонал.

  • 3. Помислихте ли за поверителността?

Ако искате да запазите поверителността на едно директно търсене, това е знак, че трябва да наемете специализирана екзекютив сърч фирма. Kонфиденциалността често е ключът към един успешнен екзекютив сърч проект.

Като цяло, професионалистът от топ мениджмънта, от който се нуждаете, ще е някой, който вече се представя добре в тази роля. Най-вероятно той ще е доволен от положението си. Дискретността е от съществено значение при свързването с тези лица. Чрез нея се избягва потенциална вреда върху текущото им работно място. Много мениджъри от по-високо ниво ще работят само с рекрутъри, които познават и на които се доверяват – като тези в утвърдени външни фирми за екзекютив сърч.

От друга страна, може да искате да запазите информацията за отворените лидерски позиции в конфиденциалност, докато кандидатът не е стигнал до определн етап от процеса. Промяната на изпълнителното ръководство може да има широко отражение, особено за големите публични компании. Тези промени може да варират от понижение на цените на акциите до негативно медийно внимание и други.

Поддържане на вътрешна конфиденциалност може да бъде трудно, ако вашето търсене е вътрешно. Ако търсенето се извършва от трета страна, конкретни детайли могат да се извадят от уравнението, докато процесът по подбор не напредне.

Ако наемете професионални екзекютив сърч консултанти, може да сте сигурни, че търсенето ще остане лично и далеч от външни очи, както и извън корпоративните клюки.

  • 4. Какъв е бюджетът ви?

Наемането на външна фирма, която да поеме подбора или увеличаването на вашият вътрешен екип, си има цена. Преди да наемете фирма, направете оценка на бюджета си и съпоставка на цените на различните фирми. Обикновено, цената на търсенето е базирана на заплатата за длъжността. Колкото по-висока е заплатата, толкова по-скъпо е търсенето.

Въпреки това, новите технологии, които дават на по-широк кръг от хора достъп до повече таланти, променят лицето на топ мениджмънта. Подобен традиционен модел на заплащане на екзекютив сърч фирми вече не е единственият вариант. Имайте го предвид, когато правите сравнение на цените в различните фирми.

  • 5. Какви са различните видове фирми, предлагащи екзекютив сърч?

Всяка фирма е различна и специфична, но има две големи категории  – ангажирано възнаграждение и възнаграждение при успех.

Ангажираното възнаграждение – Retained

Самият процес по подбор следва стандартния модел: рикрутърът търси квалифицирани кандидати, проверява ги и след това представя най-добрите на клиента. Компаниите, които прилагат този финансов модел следват задълбочен процес и влагат доста първоначални усилия да вникнат в нуждата на клиента. Те анализират внимателно търсенето и профилът, който най-успешно би се вписал в организацията и изпълнил мисията.

Ангажираното търсене е ориентирано към най-доброто възможно решение за клиента, а не към най-бързото. Това означава, че акцентът ще бъде върху най-добрите професионалисти, а не просто най-достъпните.
В този тип проекти процесът на подбор следва ясни фази. Обикновено те маркират и отделните стъпки на плащане. Консултантите, които работят по този модел са много по-ангажирани от консултатите, които работят по модела, които работят при възнаграждение при успех.

Например, в практиката на Хорайзънс стартираме винаги със среща (или скайп разговор) с клиента ни, за да изясним възможно най-много детайли по ролята и мисията. Следва попълването на въпросник за позицията, дискусия по описанието на ролята, полето на търсене и времевите рамки, за да се създадат ясни и реалистични очаквания за изпълнението.

Възнаграждение при успех – Contingent

При този модел клиентът заплаща на фирмата, след като тя намери кандидат и той е нает. Фирмите, които работят с такъв вид възнаграждение, обикновено доставят голям набор от кандидати възможно най-бързо, тъй като акцентът е върху самото наемане, а не върху процеса по наемане. Поради тази причина, вие може да вземете допълнителни мерки, за да се уверите, че рекрутърът внимателно проверява кандидатите и не жертва сканирането и прегледа им за сметка на бързината. Фирмите, които използват възнаграждение при успех, имат склонност да бъдат по-посредствени, преминавайки от една позиция на друга, за да печелят комисионна.

Всяко търсене на топ мениджър и всяка фирма за екзекютив сърч е уникална. Вместо да се втурнете в партньорство, отделете време за внимателен анализ на ситуацията, преди да вземете каквото и да е решение. Това ще гарантира, че ще направите правилното решение за бъдещето на компанията ви.

Източник: www.recruiter.com

Хорайзънс България предоставя консултантската практика,  Horizons Executive Search, предлагаща executive search, мениджмънт консултиране и коучинг услуги.

Прочетете още: Еволюцията на executive search

Как да изберем партньор по подбор според различните модели на заплащане

Свържете се с нас