СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Основни съвети за добро представяне на видео интервю

Основни съвети за добро представяне на видео интервю

Ето няколко полезни съвета за това как да направите най-добро впечатление на вашето видео интервю и да демонстрирате, че сте много подходящ за ролята.

В днешните условия хиляди специалисти трябва да се научат как ефективно да интервюират по нов начин, използвайки онлайн платформи като Zoom, GoToMeeting и други. Според проучване на Gartner от април 2020 г., 86% от организациите използват нова виртуална технология, за да интервюират кандидати в този момент.

Авторката на статията, Кати Каприно, е кариерен коуч и през последните месеци много клиенти са й задали въпроси като: „Какво трябва да направя, за да си гарантирам, че съм подготвен по най-добрия начин за едно видео интервю? Какво трябва да направя по различен начин?“

Ето и препоръките:

Бъдете наясно с това, което се вижда на самото интервю

Вече много от нас работят отдалечено и използват Zoom или други платформи за срещи. Поради това ние сме свикнали да виждаме хората в домашната им обстановка и да забелязваме домашния си интериор, домашните любимци, членовете на семейството и т.н.
За интервю е добре да сте в дома или хола си. Обаче се опитайте да представите всичко, което хората виждат, колкото е възможно по-неутрално и професионално.

Изберете си професионално облекло

Когато е нужно да провеждате видео интервю от дома си, не забравяйте, че ви оценяват, дали сте подходящи за ролята. Така че можете да се облечете професионално, точно така, както бихте се облеки за лично.

Пригответе си звуково и видео оборудване

Уверете се, че имате работещ Wi-Fi, силна връзка и качествена слушалка или микрофон, така че да няма технически проблеми по време на разговора ви. Инвестирайте в качествено оборудване за аудио и видео работа.
Също така тествайте аудио и видео оборудването си преди разговора. Ако интервюиращият използва платформа, която досега не сте използвали, не забравяйте да изтеглите приложението предварително и да го изпробвате преди интервюто. Бъдете по-рано преди видео срещата. Уверете се, че камерата е под правилен ъгъл, представяйки лицето и раменете ви.

Демонстрирайте позитивен език на тялото и поведение

Точно както в личното интервю, вие искате да демонстрирате чрез своя глас и език на тялото, че сте заинтересовани, ангажирани и професионалисти в поведението и езика. Уверете се, че не сте разсеяни с вашия домашен любимец, или от силни звуци или прекъсвания в дома ви и т.н. Ако знаете, че ще има значителни прекъсвания или разсейвания през планираното време за интервюто, вижте дали можете да го промените по време, когато тези прекъсвания са минимални.

Ангажирайте интервюиращия с контакт с очите и връзка

Уверете се, че се усмихвате. Демонстрирайте ангажираност и заинтересованост, направете силен контакт с очите. Опитайте се да не откъсвате поглед често по време на интервю. Не гледайте в бележките си твърде често. Контактът с очите ви разкрива как се чувствате и мислите, и какво споделя интервюиращия с вас.

Както при всяко интервю – подгответе се, подгответе се, подгответе се

Бъдете напълно подготвени за вашето интервю. Направете своето проучване предварително, разберете ясно това какво наемащите лица търсят в ролята. Бъдете готови да поговорите защо сте потенциално много подходящи за нея. Имайте пред себе си няколко писмени опорни точки, които говорят за това как можете да използвате вашите големи таланти и способности, които ви презентират успешно за тази работа.

Практикувайте с приятел или коуч

Ако сте начинаещ в онлайн срещи или интервюта, практикувайте. Накарайте приятел или коуч да разиграе с вас интервюто и да го запише. Помолете ги да ви зададат някои трудни въпроси, които много интервюиращи ще зададат.
Бъдете ясни и за това, което трябва да избягвате да питате в интервюто. След това гледайте записа на вашите тестови интервюта и определете какво трябва да подобрите. И попитайте също вашия коуч и/или приятел за техните откровени отзиви.

И накрая, не забравяйте, че сте талантлив, опитен и имате много стойностни качества, които да предложите. Също не забравяйте, че интервюто е двупосочна среща.

Вие също интервюирате наемащия мениджър, самата роля и организацията точно толкова, колкото и те ви интервюират. Имайте своя списък с въпроси, чрез които да прецените, дали бихте се чувствали добре на тази работа.

Направете това, което е необходимо, за да дадете най-добро себе си и да се представете по възможно най-ефективен и уверен начин, така че вашите постижения и желание като кандидат да се изявят.

Имайте предвид също, че вашите ценности, интереси, нужди и цели също са от решаващо значение. Получете информацията, от която се нуждаете, за да прецените точно, дали това е правилната следваща стъпка за вашата кариера и живот.

Автор: Kathy Caprino за www.forbes.com

Снимка: freepik.com

Прочетете още:

Как да имаме плавен процес на видео интервю

Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо и видео

Свържете се с нас