СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да отговорите на въпроса: „Коя е вашата най-голяма слабост?“

Как да отговорите на въпроса: „Коя е вашата най-голяма слабост?“

Вие сте на интервю за работа и ви е зададен въпроса: „Коя е вашата най-голяма слабост?“

Ето как специалистите по подбор препоръчват да отговорите без да звучите фалшиво. В допълнение, много хора, търсещи работа, посочват този въпрос за един от най-трудните въпроси, задаван им на интервю.

Бъдете ясни и честни

Понякога задавам този въпрос на кандидатите за работа. Не че искам да накарам хората да се чувстват неудобно, а по-скоро искам да видя в кои области смятат, че трябва да се подобрят и какво правят по въпроса. За да напреднем професионално, всички ние трябва да можем честно да идентифицираме не само нашите силни страни, но и нашите слабости и как можем да надграждаме в тези области.
Препоръчвам кандидатите за работа да бъдат ясни и честни по време на интервюта. Не казвайте, че нямате „слабости“ или „работите прекалено много“. Вместо това кажете на мениджъра по подбор какво правите върху подобряването си и какво сте направили, за да изградите уменията си в тези области.
Имайте предвид това: Възможността може да не е подходяща за вас, ако една от вашите слабости е пряко свързана с позицията, за която кандидатствате, и може потенциално да ви дисквалифицира от подбора за нея.

Нека длъжностната характеристика да ви води

Уверете се, че наистина разбирате работните задължения, преди да започне интервюто. Това е от ключово значение да знаете как да отговорите на въпроса за вашите слабости. Съобразете работните задължения със силните си страни. Каква сила имате, която някой може да възприема за слабост?
Например, ако кандидатствате за работа по продажби, вашата слабост може да бъде „затваряне на сделки по-бавно“: „Наистина отделям много време, за да изслушам клиент, преди да дам препоръки. Много хора от продажбите бързат да отговорят, обаче аз прекарвам време, като се уверя, че разбирам нуждите на клиента. “ Продавачите трябва да бъдат добри слушатели, въпреки че не винаги са такива.

Друг пример е, ако сте кандидатствали за работа, ориентирана към множество детайли, ваша слабост може да е, че сте перфекционист. Мениджърът по наемането се нуждае от някой, който обръща голямо внимание на малките неща.
В обобщение, слабостта, от една страна, е сила от друга.
– Аманда Мерц, водещ рикрутер, Wells Fargo Home и Consumer Finance Group

Дали вашите слаби страни ще са идентични с тези, които биха посочили вашите мениджъри в референциите за вас?

Важността на този въпрос често не е самият отговор на кандидата, а дали препоръките, които дават за него, дават подобни отговори или не. Накратко, това е начин за работодателите да оценят осъзнатостта на кандидата за неговите собствени силни и слаби страни.
– Ив Лермузи, главен изпълнителен директор, Checkster

Изберете разумно

Това определено е популярен въпрос, който често задаваме и много от нашите клиенти също обичат да включват, когато интервюират кандидати. Докато „слабост“ е груба дума, не забравяйте, че никой не е перфектен и всички ние имаме области, върху които трябва да работим.
Работодателите са наясно с това и задават въпроса поради две причини. Първо, за да сте сигурни, че вашата най-голяма слабост не е умение, от което те се нуждаят спешно. Второ, за да видят как се справяте под натиск и когато ви задават трудни въпроси.

Съветваме кандидати да бъдат честни и да се фокусират върху слабост, която не е едно от трите най-добри качества, които са им необходими за работата. Също така, не забравяйте да опишете как вече сте предприели стъпки и сте направили крачки в укрепването на това умение, показвайки способността и желанието си за постоянно учене и развитие.
– Кати Ганс, старши вицепрезидент, Ajilon Professional Staffing

Усършенствайте вашите силни страни

Един от най-ценните уроци, които можете да научите като кандидат за работа, е да знаете как да отговорите на въпроса от интервю за вашата най-голяма слабост. Колкото повече можете да предвидите какви въпроси ще ви бъдат зададени, толкова по-добре можете да подготвите умни и смислени отговори. Бихте ли могли да използвате помощ за това?

Подсилете търсенето на работа

Сега, когато знаете как да се презентирате по-добре, когато ви задават въпроса за силните ви страни, е време да започнете всеобхватна подготовка за интервю. Първата стъпка е свързана с привличане на вниманието на наемането на мениджъри. Имате ли нужда от CV, което да ви представи блестящо пред бъдещия ви работодател? Ние ви предлагаме безплатна професионална консултация с платен дизайн за автобиография. Поръчайте тук!

Автор: Даниел Борц за monster.com

Снимка: Freepik.com

Прочетете още:

100 въпроси за интервю за работа – бъдете подготвени!

Съвет за интервю – фокусирайте се върху вашите силни страни

Свържете се с нас