СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Съвет за интервю: Фокусирайте се върху вашите силни страни

Съвет за интервю: Фокусирайте се върху вашите силни страни

Кои са ключовите ви съобщения, които искате да се запомнят от кампанията ви за търсене на работа? Идентифицирайте ги, като се фокусирате върху вашите най-добри и силни страни.

Искате да впечатлите наемащ мениджър на интервю за работа? Умна стратегия за постигане на това е да се научите да се фокусирате върху силните си страни. Вашите силни страни са уменията и талантите, които ви отличават от другите кандидати за работа. Освен това хората, които ви интервюират, всъщност искат да се справите добре. Те ще се опитат да ви накарат да покажете най-доброто от себе си. Затова тези въпроси за силните ви страни са популярни и се задават на интервю за работа.

„Наричам ги суперсили в кариерата“, казва Бренда Абдила, коуч по въпроси, свързани с кариерата и лидерството в Денвър. „Силните страни ви правят неотразими за работодателя.“ Направете тези стъпки, за да идентифицирате силните си страни и да се научите как да ги комуникирате ясно на интервю за работа.

Оценете постиженията си в кариерата

Преди да можете да продадете силните си страни, трябва да посочите какви са те. „Вашата задача като търсещ работа е да разберете кои са най-добрите ви умения“, казва Джени Фос, стратег за търсене на работа. „Не е работа на интервюиращия да прави тези изводи вместо вас.“

Кати Каприно, кариерен коуч и автор на книгата „Седем начина за повишаване на смелостта ви към кариерен просперитет“, препоръчва на търсещите работа да направят саморефлексия преди да отидат на интервю за работа. „Помислете за последните 10 победи, които сте имали на работа“, казва Каприно. „Какво конкретно ви помогна да постигнете тези успехи и как го направихте по начин, който е уникален за вас, а другите не са постигнали нещата по същия начин?“

Освен това „помолете 10 от любимите си колеги (от вашите минали и настоящи роли), които имат високо мнение за вас, да споделят това, което според тях ви открояват в работата, включително и уникалните ви способности“, предлага Каприно.

Използвайте длъжностната характеристика

Докато се фокусирате върху силните си страни, имайте предвид изискванията на длъжността и вижте къде имате припокриване с тях. Това е решаваща стъпка, казва Абдила.

Добра отправна точка: Наемащите мениджъри често поставят най-важните отговорности в описанието на длъжността. Разделът за уменията в описанието също може да бъде чудесна отправна точка.

Говорете уверено за силните си страни – без да надценявате себе си

Някои търсещи работа странят от самореклама, но въпросът за силни страни изисква от вас да се продадете и да обясните защо сте най-добрият специалист за тази работа. „Трябва да можете да говорите уверено за вашите сили и постижения“, казва Абдила.
Предупреждение: „Има правилен начин да говорите силно и уверено за силните си страни, и постижения, а има и грешен начин“, казва Каприно. „Избягвайте суперлативи и изказвания за себе си от рода на „аз съм най-добрият“. Вместо това представете фактите за това, което предлагате и как това е полезно за другите, и различно от това, което други кандидати за работа могат да предложат. „

Използвайте примери, за да онагледите случая си

„Много кандидати за работа правят грешката да говорят за силните си страни, без да предлагат конкретни примери, които показват стойността на тези страни“, оплаква се Абдила. Затова подготвянето на конкретни случаи, които можете да резюмирате, е задължително. (Например, „Аз съм добре запознат с популяризирането на марки в социалните медии. На предишната си работа създадох нова маркетингова кампания във Facebook, която ни даде възможност да се ангажираме с потенциални клиенти. Освен това разширих присъствието на компанията в Twitter, като спечели 100 000 последователи за пет месеца. „)

Подчертайте силните си страни от самото начало

Първият въпрос на интервю, който много мениджъри зададат, е: „Разкажете ми за себе си.“ Това е чудесна възможност да разкажете за силните си страни, казва Карол Мартин, коуч по въпроси, свързани с интервю за работа и автор на Boost Your Interview IQ. Предоставянето на добре подготвен отговор може да даде положителен тон за разговора. Упражнявайте се в това, което ще кажете, така че да не се мъчите да намерите правилните думи на самото интервю.

Определете количествено постиженията си

„Метриките продават“, казва Фос. Така че използвайте числа, за да онагледите постиженията си и основните си силни страни, когато това е възможно. Има очевидни показатели като обем на продажбите, пазарен дял и рентабилност, но има и ориентирани към хората числа като обслужвани клиенти или управлявани служители, които могат да ви помогнат да опишете вашите умения. Цифрите също трябва да бъдат включени във вашата автобиография.

Подсилете търсенето на работа

Сега, когато знаете как да презентирате по-добре себе си, когато ви задават въпроси на интервюта за силните ви страни, е време да започнете всеобхватна подготовка за интервю. Първата стъпка е свързана с привличане на вниманието на наемането на мениджъри. Имате ли нужда от CV, което да ви представи блестящо пред бъдещия ви работодател?
Ние ви предлагаме безплатна професионална консултация с платен дизайн за автобиография. Поръчайте тук!

Автор: Даниел Борц за monster.com

Снимка: Freepik.com

Прочетете още:

100 въпроси за интервю за работа – бъдете подготвени!

Свържете се с нас