СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Пет съвета за рикрутъри, които провеждат видео интервюта от вкъщи

Пет съвета за рикрутъри, които провеждат видео интервюта от вкъщи

Пет съвета за рикрутъри, които провеждат видео интервюта от вкъщи.

Всички сме имали опит с видео интервю, което не е минало гладко. Лоша връзка, изтегляне в последния момент на необходимия софтуер, объркване на часовата зона, лош звук – списъкът продължава и продължава! Тъй като се налага все повече хора да работят от вкъщи, ето пет съвета за рикрутъри как да проведат видео интервю с кандидати от вкъщи.

  • 1. Подгответе кандидата

За да се случват плавно и добре нещата, видео интервюто трябва да е най-близкото до интервюто на живо. Въпреки това, много неща, които са лесно контролирани с малко подготовка от двете страни, могат да се объркат. Отделете време, за да подготвите кандидатите, които може би не са толкова запознати с процеса, колкото сте вие.

• Уведомете ги, че това е видео интервю и че се очаква да използват своята камера. Наличието на уеб камери са важни, тъй като и двете страни може да виждате невербални сигнали, да не се надвиквате помежду си и като цяло да имате много по-хубаво изживяване.
• Кажете им какъв софтуер да използват, за да могат да го изтеглят предварително. Zoom е чудесен инструмент за това, тъй като има безплатен период.
• Осигурете им напътствия и очаквания за добрата настройка на камерата. Освен това, доброто осветление, семплите фонове и ъглите са много важни.
• Повторната проверка на час и дата също са от значение, особено ако говорите с някой в различен часови пояс.

  • 2. Тествайте предварително

Подобно на кандидата, трябва да имате изтегления софтуер предварително и да сте запознати с начина, по който да го използвате. Тествайте пробно обаждане с колега, за да се уверите, че камерата и микрофонът ви работят правилно, осветлението и фона също!

  • 3. Звукът и тишината

Работещият микрофон е важен, но имайте предвид звуковата среда, в която се намирате, докато провеждате разговора. Какви други шумове може да се вдигат около вас? Провеждането на интервю от кафене може да ви изглежда шикозно, но това ще внесе много ненужен шум към обаждането. Подобно е с херметично уплътнени слушалки и дефектното оборудване. Допълнителното смущение на шума създава лошо впечатление и губи време. Ако се обаждате от вкъщи, знайте кой друг е там и му кажете, че се обаждате и се нуждаете от малко спокойствие. Всички помнят този известен новинарски репортаж, но подобен сценарий е валиден за съквартирант, партньор, дете или домашен любимец, които влязат в стаята, докато тече вашия видео разговор.

  • 4. Подгответе средата си

Всеки рикрутър знае, че предразсъдъците са нещо, което е добре да избегнат на всяка цена. Въпросите за религия, местоположение, възраст, семейство или икономически статус нямат място в интервю и въпреки това, видео интервю с някой, нахлуващ в стаята на интервюрания, изведнъж променя нещата. И вие, и кандидатът трябва да имате предвид обкръжаващата ви обстановка – стремете се към възможно най-неутрален и опростен фон.

  • 5. Първите впечатления са най-важни

Видео интервюто винаги ще бъде за предпочитане пред телефонното обаждане. То трябва да бъде възможно най-близо до човек и в съответствие с това как действате, говорите и как изглеждате. Всичко това ще има влияние! Не забравяйте, че докато сте вкъщи, вие все още представлявате себе си и вашата компания с външен клиент, така че се облечете по подходящ начин. И смеем да кажем – облечете се подходящо от горе до долу. Твърде често професионалната горна половина и долната половина с пижама се появяват при видео разговори.

Източник: www.socialtalent.com/

Прочетете още: Подготовка за интервю за работа – по телефон, на живо или видео

Свържете се с нас