СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Разкажете за себе си – как да отговорите на този интервю въпрос

Разкажете за себе си – как да отговорите на този интервю въпрос

Това е въпрос, задаван на интервю за работа, който може да накара кандидатите да споделят историята на живота си. Обаче не това искат да чуят потенциалните работодатели.

Това е един от най-често задаваните въпроси на интервюто: „Разкажете ми за себе си“. Вашият отговор ще даде тон за останалата част от интервюто! Този въпрос може да ви парализира, оставяйки ви да се чудите какво всъщност интервюиращият иска да знае. Искат ли да знаят какво сте правили по време на последния ви фриланс проект? За вашите меки умения? Как кръстихте котката си? Всъщност нищо от гореизброените.

Ето една малка тайна: Когато интервюиращият казва: „Разкажете ми за себе си“, той или тя наистина иска да разбере как вашият опит е свързан с работата, за която ви интервюира.

Елеонора се страхуваше, когато й беше задаван този въпрос на интервю за работа. Тя даде неясен и неумел отговор, без да се фокусира върху това, което може да допринесе за работата, за която кандидатства.
„Аз съм омъжена щастливо и родом от Денвър“, започна тя. „Съпругът ми беше преместен тук преди три месеца и се нанесохме в нов дом. Вече съм готова да се върна на работа. Работих на различни работни места, обикновено свързани с обслужване на клиенти. Търся компания, която предлага възможности за развитие. “

След това интервюто тръгна надолу. Тя беше започнала с лична информация и бе дала основание на интервюиращия да се съмнява, дали тя е служител, който ще се задържи дълго на работа.

  • Омъжена е и когато съпругът й е релокиран, това означава, че тя трябва да напусне. Тя го е направила веднъж и може да го направи отново.
  • Дамата има известен опит в работата с клиенти, но не подчертава какво е правила на работа.
  • Тя се стреми да расте. Ами работата, за която кандидатства? Ще остане ли доволна от нея за дълго? Защо да я наемат?

Отговорът на този въпрос в свободна форма се свежда до три неща: фокус, списък и практика. Не можете да си позволите да увъртате отговора на този въпрос.

Фокус

Определете какво правите, що се отнася до работата. Помислете за от три до пет минали случки, които са от значение за съответната работа и се опитайте да определите количествено приноса ви по отношение на време, пари или хора. След това избройте три до пет силни страни, които имате, свързани с тази работа (опит, характеристики, умения и т.н.). Всичко това допълва посланието, което искате интервюиращият да знае за вас, когато си тръгнете.

Елеонора е силна в комуникациите и контактите с хора. Тя има силен опит и доказан успех в отношенията си с клиенти. Нейна сила е проследяването на нещата, които прави. Тя се гордее с репутацията си, че спазва срокове.

Списък

Направете си списък, който включва информация, която искате да преставите. Започнете, като говорите за минал опит и доказан успех:

„През последните пет години съм в сферата за обслужване на клиенти. Най-новият ми опит е обработката на входящи повиквания във високотехнологичната индустрия. Една от причините да харесвам този бизнес и предизвикателствата, свързани с него, е възможността да контактактувам с хора. В последната си работа създадох няколко значителни взаимоотношения с клиентите, водещи до 30% увеличение на продажбите в рамките на няколко месеца. “

След това споменете силните си страни и способности:

„Моята истинска сила е внимание ми към детайлите. Гордея се с репутацията си, че следвам и спазвам срокове. Когато се ангажирам да направя нещо, се уверявам, че ще го свърша навреме.“

Завършете с изявление за текущата си ситуация:

„Това, което търся сега, е компания, която цени отношенията с клиентите. Искам да се присъединя към силен екип и да имам положително въздействие върху задържането и придобиването на клиенти.“

Практика

Практикувайте с нещата от вашия списък, докато не се почувствате уверени в това, на което искате да наблегнете в изявлението си. Вашият списък трябва да ви помогне да се справите с представянето ви на интервю. Обаче не трябва да го запомняте! Нали не искате да звучите като водещ на новини или робот. Искате да звучите естествено, като истински човек, който хората биха искали да имат за колега.

Дори да не ви бъде зададен такъв въпрос в началото на интервю, тази подготовка ще ви помогне да се съсредоточите върху това, което предлагате като професионалист. Също така ще откриете, че можете да използвате информацията от това упражнение при отговорите на други въпроси. Колкото повече можете да говорите за своя продукт – самите вие! – толкова по-голям шанс ще имате при продажбата на професионалния си опит.

Подгответе си допълнителни отговори

Няма значение в коя индустрия сте или на какъв етап от кариерата си сте – събеседването за работа е нервен процес. Тайната за овладяване на безпокойството ви е в предварителната подготовка и изготвяне на отговори на важни въпроси, които често се задават на интервю.

Автор: Карол Мартин за Monster

Снимка: Freepik.com

Прочете още:

100 въпроси на интервю за работа – бъдете подготвени!

Съвет за интервю – фокусирайте се върху вашите най-силни страни

Свържете се с нас