СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Ако мразите работата си – прочетете това

Ако мразите работата си – прочетете това

Това е писмо до Лиз Райън от неин читател по темата: Какво да направите, ако мразите работата си.

Следва и отговорът на Лиз,  основател и изпълнителен директор на Human Workplace, както и уважаван автор във Forbes и Reinvention Roadmap.

Здравейте Лиз,
Дадох си сметка през уикенда, че съм останала твърде дълго на работата си – още преди година или две трябваше да напусна. През цялото това време бях наясно, че работата ми не е подходяща за мен, но знаете как е – инерцията е мощно нещо.

Говорих за търсене на нова работа, но никога досега не съм започвала този процес.

Сега разбирам, че това е голяма грешка. Осъзнах се този уикенд, когато шефката ми „Ейми“ ми писа съобщение, докато бях с децата си ма кино.
Излязох от кино салона и видях съобщението на Ейми. Беше четири следобед в неделя, но Ейми ми беше написала „Обади ми се възможно най-скоро“. След като се прибрах вкъщи и й се обадих. Ейми искаше да говори с мен за незначителни и малки редакции в документ, който дори не е от първостепенно значение. Отговорих й: „Ейми, утре ще поговорим.“ Имала съм подобни разговори с Ейми стотици пъти.
Ейми не е лоша, но в живота й няма нищо друго освен работата. Тя ме обича, но разчита твърде много на мен. Ейми не си дава сметка за задълженията ми извън работата.
Тя е част от проблема ми, но всъщност всичко на моята работа ме дразни. Стигнах предела.

Чаках твърде дълго, за да започна да търся работа и сега не само мразя работата си, но мразя и себе си, че се задържах на тази работа толкова дълго. Какво трябва да направя?

Благодаря Ви, Лиз.
Поздрави,
Диана

 

Здравейте Диана,

Не се отчайвайте – почти всеки е преживял нещо подобно! Първо, работата започва да Ви притеснява малко. После тя наистина започва да Ви изнервя.

В края на краищата, когато се събуждате сутринта, челюстта Ви боли, защото цяла нощ сте стискали зъбите си. Тогава неделните вечери стават нещастни, защото не желаете да се върнете на работа в понеделник. Не сте сама – всички сме били в това положение!

Първата стъпка е да разберете, че сте получили подарък. Когато осъзнаете, че сте на грешната работа, може да се почувствате зле, защото сте останали толкова дълго. Може да се ядосате на шефа си и да се сърдите на себе си. Не губете енергия в яд и раздразнение. Вие сте имали голямо пробуждане. Това е чудесно нещо! Няма нищо лошо в това!
Не сте прекарали твърде много на неприятната си работа. Вие сте останала толкова време, колкото е необходимо. Будистите казват, че нищо не се губи. Ще използвате всичко, което сте научили, та дори и по-късно. Вие сте търпели много нелепости на работа, но сега знаете, че не бихте понасяте подобни условия на труд отново.

Време е да продължите, но не е нужно да се паникьосвате, нито да действате прибързано. Забавете темпото и си отделете нужното време. Вашата първа задача е да решите какво искате да направите в перспектива.

Искате ли да намерите друга работа?
Имате ли желание ли да влезете в бизнеса самостоятелно, може би като стартирате независим консултантски бизнес?
Вероятно искате да направите нещо друго. Например, да се запонете да учите нещо ново.

Помислете за вашите дългосрочни планове и, разбира се, за вашите краткосрочни нужди. Повечето хора плащат сметки. Разберете, от какво имате нужда откъм текущите ви разходи и обмислете възможно най-много възможни начини на действие.

Най-лошото нещо, което можете да направите, когато осъзнаете, че мразите работата си, е да действате твърде бързо!

Продължете бавно с проекта си за откриване на нов кариерен път. Вие мразите работата си, но Ейми Ви обича. Не е необходимо да действате отчаяно и това може само да ви помогне да направите този процес по-плавен – стъпка по стъпка.

След като имате представа какво искате да направите, можете да изготвите план за действие.
Може да се свържете с добър в професията си рикрутър и да си намерите много по-добра работа.

Може би ще започнете собствен консултантски бизнес и ще предоставяте услугите си на няколко клиента наведнъж, вместо само на един работодател. Или ще поемете в различна посока. Кой знае!
Подкрепям Ви, каквото и да решите! Имайте предвид, че след като сте вършили неприятна работа в продължение на няколко години, това не Ви прави по-малко силни. Напротив, това Ви прави по-силни!

Всичко най-добро.
Поздрави,
Лиз

Източник: www.linkedin.com/pulse/

Прочетете още: Мразите новата си работа и искате да се върнете на старата?

Свържете се с нас