СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Мразите своята нова работа и искате да се върнете на старата?

Мразите своята нова работа и искате да се върнете на старата?

Нова работа – тъкмо сте я започнали и искате да се върнете на старата? Ето какво трябва да направите.

Вече съжалявате за скорошната кариерна промяна, която сте направили? Не сте сами. Много служители на нови работни места биха искали да се върнат назад. Експертите твърдят, че не е нужно да правите никакви импулсивни ходове.

„Често се случва един служител да направи голяма промяна в кариерата си, да започне нова работа и още първия работен ден да си помисли: „Какво направих?“, казва Ребека Торман, говорител, кариерен блогър и писател в Kontrary.com. „Всички преживяват преходен период при смяната на работното място, основно защото трябва да се адаптират към нова работа и среда, нови хора, задачи и отговорности. Обикновено началото е най-трудно.“

Марк Стронг, кариерен коуч на изпълнителни директори, базиран в Ню Йорк, казва: „Със сигурност срещам хора, които съжаляват, че са направили кариерна промяна. Обикновено те са преценили погрешно ситуацията или компанията, или са приели оферта заради пари или статут. „

Анна Сидана, вицепрезидент по маркетинг на Simply Hired, се съгласява. „Вярвам, че най-често хората съжаляват, че са променили кариерната си посока или работното си място, защото са очаквали нещо по-различно от това, което са получили“. Може би те не са си задавали правилните въпроси по време на интервюто или в процеса на търсене на работа, или не са направили цялостно проучване за компанията, работата или кариерата, преди да направят промяната.

„Възможно е и да не са наясно със собствените си способности и да са се надценили, а всъщност да не са готови за тази позиция.“

Значителни кариерни стъпки може да представляват всякакви промени, включително преместване в нов град, поемане на нови отговорности или дори нова професия. С всички тези променливи в уравнението, има много място за пропуснати очаквания. „В допълнение, истинската природа на дадена работа се разкрива само след като някой е на нея“, казва Сидана. „Определено хората може да съжаляват за голямата си кариерна стъпка, след като тя е факт.“

Понякога служителите започват да гледат през розови очила, след като бъдат далеч от ситуацията, казва Дейвид Шиндлер, автор на „Learning to Leap, A Guide to Being More Employable“ и основател на сайт за социално учене. „Възможно е да започнат да мислят, че предишната им роля не е била толкова лоша, колкото са смятали преди.“

С. Робъртс, автор на Trying Is Not Losing, казва, че хората обикновено търсят промяна в кариерата си заради нови възможности, като способността за развитие, по-добро качество на живот и повече пари. Например, работата и възможностите за реализация на един служител са ограничени или качеството му на живот е намалено – може би работи извънредно след работа или през уикенда, или има проблеми с шефа или колегите. В такъв случай вероятно парите няма да запълнят тази празнина. „Ако някое от тези неща отсъстват при настоящия работодател, а служителят ги е имал на предишната работа, тогава и съжалението е резонно“.

И накрая, има хора, които съжаляват, защото не се адаптират добре към промяната. „На старата си работа служителят е свикнал с даден начин, по който нещата се вършат. Най-вероятно и е разработил система за получаване на желаните резултати на тази позиция“, казва Торман. „Една нова работа е пълна с много неизвестни“.

Ето какво е необходимо да направите, ако новото ви работно място не е това, което сте очаквали или осъзнаете, че предишната ви работа не е била толкова лоша и искате да се върнете:

 • Не съжалявайте. Ако сте недоволни или имате съмнения – добре, но не съжалявайте. „Аз вярвам, че съжалението е нездравословно състояние на духа, тъй като то разяжда душата и ви пречи да живеете в настоящето“, казва Шиндлер. „Когато вземате решение, винаги има последствия, нови възможности и реалности.“ Вместо това е по-добре да погледнете напред и да си изготвите план.
 • Не забравяйте, че започването на нова работа е трудно. През първите няколко месеца всеки се бори, за да изгради връзки, да разбере компанията и да развие взаимоотношения. Силф казва: „Необходимо е да мине време, за да се почувствате като у дома си на новата ви работа. Хората, които вече са сменяли работа, знаят добре това. Но това е трудно за всички ни, когато се случва за пръв път.“ Опитайте се да имате реалистични очаквания за прехода.
 • Дайте си време. Не вземайте прибързани и ирационални решения. Няма причина да се отказвате веднага от новата работа, освен ако не сте в несигурна ситуация.
  „Винаги съветвам хората, ако могат да си дадат шест месеца, през които да преценят ситуацията“, казва Стронг. „Промяната е трудна и може да води до дискомфорт.“
  Торман се съгласна с това. Тя казва, че ученето на нова позиция и опознаването на дадена компания отнемат време. „Най-вероятно сте сменили работата си, защото сте мислили, че тя е предизвикателство. Но ако след няколко месеца все още не я чувствате като предизвикателство, няма причина да останете там за определен период от време. Потърсете нова работа и не се обръщайте назад.
 • На първо място, помислете защо сте напуснали старата си работа. Лесно е да забравите отрицателните аспекти на старата си работа, когато се чувствате като у дома си. Обаче опитайте се да си спомните причините за напускането си. Помислете, дали ще се радвате пак да се върнете към тези проблеми.
 • Разберете какво не ви харесва на вашата нова работа или в компанията. „Вслушайте се в интуицията си.“ – казва Торман. – Така ще разберете, дали имате съпротива, защото сте уплашени или наистина сте направили грешен ход.
 • Опитайте се да определите с точност какво не ви харесва на новата позиция. Може да записвате мислите си в дневник, за да откриете какво може да ви разстройва. „Записването на проблемите и тревогите ще ви помогне да разберете защо се чувствате така,“ казва тя.
  Шиндлер ви предлага да си зададете въпроса: „Дали недоволството, което чувствам сега е по-голямо, отколкото недоволството, което изпитвах на предишната си работа (компания или кариера)?“
 • Разберете дали връщането е опция. „Много е важно да предадеш предишната си работата в добри условия.“, казва д-р Катрин Брукс, директор на Liberal Arts Career Services в The University of Texas в Austin и автор на You Majored in What? Mapping Your Path from Chaos to Career. Вероятно няма да се върнете, ако сте изгорили мостове. Някои компании също имат политики за това дали някой, който напуска, може да се върне, казва Брукс. „Ще трябва да се свържете с предишния си работодател и да разберете какви са опциите.“ Също така не забравяйте, че ако старата ви позиция е заета, вероятно няма да можете да се върнете.
  Робъртс казва, че е необходимо да се свържете с бивши колеги или бивш шеф, за да се информирате за ситуацията. „Обяснете, че смятате, че сте направили грешка и искате да се върнете“, казва Стронг. „Ако там сте бил обичан, най-вероятно ще ви приемат, веднага щом има подходяща отворена позиция. Основната причина за това е, че като се върнете, компанията изпраща силен сигнал към настоящите си служители, че е страхотен работодател. Ако вашият опит не е толкова голям, може би е по-добре да търсите нова работа и да обясните, че не сте преценили добре текущата ви работа. „
 • Определете кариерните си цели и помислете коя работа или фирма отговаря на тях. Помислете за бъдещето си. „Чрез разбирането на вашите цели, ще можете да направите информиран и по-добър избор и да прецените, дали наистина искате да направите друг ход“, казва Сидана.
 • Разговаряйте с новия си работодател. Брукс предлага да обсъдете всякакви притеснения относно новата ви работа. „Може би не разбирате нещо и просто се нуждаете от някакво прозрение или потвърждение. „Разговорът с новия ви шеф може да промени ситуацията.“
 • Помислете, дали връщането назад е наистина правилен ход. Искате да се върнете на предишната си работа, защото чувствате дискомфорт от промяната? Ако е така, това не е добра причина.
  „Не забравяйте, че нещата могат да бъдат различни. Колкото повече време минава, толкова повече неща могат да се променят относно вас и предишната ви работа“, казва Шиндлер. „Това, за което се връщате, може да се е променило и същите възможности вече да не са на разположение.“
  Ако искате да се върнете в старата си компания, ще трябва да помислите и за това как биха реагирали вашите бивши колеги. Те може би не са толкова приветливи или развълнувани от вашето завръщане и това може да ви накара да се чувствате толкова неудобно, колкото и на новата работа, която сте намразили.
 • Помислете за това, което сте пропуснали и опитайте да го пресъздадете. Например, ако ви липсва социализацията, която сте имали с колегите си на предишната ви работа, отделяйте повече време на новите си колеги, твърди Стинг. Ако ви липсва връзката, която сте имали със стария си шеф – съсредоточете се върху развитие на връзката с новия ви шеф.
 • Фокусирайте се върху изграждане на връзки. „Една от основните причини, поради която ни липсва старата работа, е силните връзки, които сме имали с колегите“, казва Стронг. „Изолирането на новото ни работно място е като реактивно гориво за нашето желание да се върнем обратно вкъщи. Но с колкото повече нови колеги разговаряте и излизате на обяд, толкова по-малко ще ви липсват бившите колеги. „Дори ако възнамерявате да напуснете новата работа, използвайте максимално времето си там и изградете, колкото се може повече добри взаимоотношения.“
 • Потърсете подкрепа. Говорете с най-близките си приятели, с кариерен коуч или с всеки, на когото имате доверие и който може да ви зададе трудни въпроси. Това би ви помогнало да преосмислите ситуацията и да вземете своето решение, казва Шиндлер.
 • Имайте изходна стратегия. „Ако решите да се върнете към старата си работа, бъдете отворени и честни към новия си работодател относно причините“, казва Шиндлер. „Наемането ви струва време и пари, да не говорим за очакванията относно стойността, която може да добавите към фирмата. Много неща могат да бъдат казани, затова се опитайте да видите нещата от гледната страна на сегашния си работодател.“
 • Не разрушавайте мостове. Никога не се знае. Може да искате да се върнете към тази работа или компания в някакъв бъдещ момент…

Източник: www.forbes.com

Прочетете още: Ако мразите работата си – прочетете това

Свържете се с нас