СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да демонстрирате талантите си на интервю за работа

Как да демонстрирате талантите си на интервю за работа

Използвайте тези съвети, за да демонстрирате талантите си, без да звучите арогантно, нахално или отчаянo.

Самата концепция да демонстрирате талантите си (да „продадете“ професионалния си опит) по време на интервю за работа може да бъде стряскаща, освен ако не се занимавате с продажби. Не искате да звучите арогантно или нахално, или по-лошо – отчаяно. Обаче същността на интервюто за работа е умението да се саморекламирате по убедителен и достоверен начин.

Добрата новина е, че можете да се научите как да говорите уверено за себе си – по-специално за своите умения, знания и постижения в кариерата. Тези съвети могат да ви помогнат за това!

Обърнете внимание на облеклото и невербалната комуникация

Много мениджъри по наемане ще формират първото си впечатление за вас въз основа на това. Разбира се, правилното облекло за интервю зависи от компанията, в която се явявате на интервю, и от културата на организацията, казва Вики Линд, кариерен коуч. „Добре е да се облечете една степен над това, което носят служителите“, препоръчва тя.

Освен това трябва физически да демонстрирате увереност. „Езикът на тялото ви трябва да засили това, което продавате“, казва кариерният коуч, Гиа Ганеш. С други думи, вашите невербални сигнали – главно контактът с очите, движенията на ръцете, позата и тона на гласа – са от решаващо значение, когато демонстрирате талантите си на наемащ мениджър.

Приспособете вашето представяне към талантите си

Ганеш казва, че трябва предварително да се подготвите представяне с кратка продължителност от 30-60 секунди, но тази самопрезентация трябва да бъде съобразена с работата, за която кандидатствате.

„Не можете да създадете нито една презентация, която да работи за всяка аудитория“, казва Стамфорд, изпълнителния коуч Ан Мари Сегал. „Трябва да говорите спрямо нуждите и проблемните бизнес болки на компанията.“ В крайна сметка целта ви е да се представите като решение на техните проблеми.

Погледнете отблизо обявата за работа, за да оцените нуждите на компанията и отговорностите на работното място. Съответно след това, адаптирайте презентацията си. Направете проучване и намерете най-важното за компанията – разгледайте техния уебсайт и страниците им в социалните медии. Прочетете изявлението им за мисията, последните съобщения в пресата и всички инициативи, които предприемат и след това приспособете презентацията си.

Подгответе смислени работни ситуации, които да разкажете

Без значение в коя индустрия работите, може да очаквате да ви задават поведенчески въпроси за интервю за работа. По същество, тези въпроси изискват от вас да излезете с примери от предишния си трудов опит. Например: „Разкажете ми за случай, когато сте претърпели неуспех“, или „Разкажете ми за случка, когато трябваше да се справите с труден колега. “ За съжаление, тук се спъват много търсещи работа.

„Много хора могат да разкажат достойна история, но най-важното е да подчертаете въздействието, което историята е оказала върху вас, участниците и бизнеса“, казва кариерният коуч Бил Коул. С други думи, не забравяйте да говорите за резултатите от вашите действия.

За да създаде убедителен разказ, Коул препоръчва да се използва реална обратна връзка, за да се подчертаят вашите приноси: „Използвайте действителния диалог за това как хората са били възхитени от вашите решения и как това е повлияло на бизнеса. Опишете всички награди и постижения, които сте получили. Говорете за това как вашият бивш шеф все още се възхищава пред колегите ви от постиженията ви по даден проект и как вашият проект все още съществува, години по-късно. “

Задавайте уникални въпроси

Тайната как да се разграничите от другите кандидати за работа е проста: задавайте добри въпроси, които имат стойност. „Тези посочени, но нетипични въпроси ви бележат като задълбочен, любопитен и упорит изследовател“, казва Коул.

Уверете се, че поне един от вашите въпроси изразява интерес към това, върху което компанията работи в момента, и след това тактично претегляте. Например, може да попитате: „Ще има ли вашият нов продукт x, y или z функционалности и възможности?“ След това, след като интервюиращият отговори, продължите, като предложите своя творчески подход по въпроса, казва Коул.

Винаги количествено определяйте постиженията си

„Метриките продават“, казва Коул, поради което е важно да използвате твърди цифри, когато описвате постиженията си. И така, вместо да кажем: „Управлявах успешен проект“, кажете: „Проектът, който ръководих, намали разходите с 35% и ни спечели седем нови клиенти през първите 10 дни“ Коул препоръчва.

Освен това избягвайте да използвате празни клишета, като например да казвате, че сте „екипен играч“ или „трудолюбив“. Вместо това, засвидетелствайте своите претенции с подходящи истории, които показват как сте прилагали уменията си в миналото.

Кажете правилните неща

Ако не ви е особено удобно да говорите за себе си, ритъмът на интервюто за работа ще е доста по-неприятен, отколкото в действителност е. Ключът към намирането на вашия ритъм? Практика.

Автор: Даниел Борц, сътрудник на Monster

Снимка: Freepik.com

Прочетете още:

100 въпроси за интервю за работа – бъдете подготвени!

Съвет за интервю – фокусирайте се върху вашите силни страни

Свържете се с нас