СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

10 причини защо компаниите трябва да използват агенции за подбор на персонал

10 причини защо компаниите трябва да използват агенции за подбор на персонал

Дълги години терминът „агенция / агенции за подбор на персонал“ беше мръсен израз за наемащите мениджъри, но наскоро дойде и вятърът на промените.

Много компании сега се обръщат към агенции за подбор на персонал, като разчитат на партньорските отношения между работодател и агенция.

Какво наложи тази промяна? Ето някои от основните причини, поради които организациите сега развиват по-тесни отношения с агенциите за подбор на персонал:

  • 1. Достъп до най-добрите кандидати на пазара на труда

Ако използвате агенция за подбор на персонал, има по-голяма вероятност да получите достъп до най-добрите търсещи работа на пазара (активни и пасивни кандидати). Хората, които търсят активно нови позиции, е по-вероятно да се регистрират в агенции. Освен това повечето агенции за подбор на персонал позиционират обявите си за работа в редица подходящи онлайн платформи. Те знаят какво е необходимо за конкретна обява, за да се класира високо в търсенето на кандидатите за работа. Това знание може да бъде получено само от работа в сектора.

  • 2. Специфика

Понякога вашите изисквания може да са много специфични. Те може да са толкова стеснени, че да се нуждаете от експерт, който разбира кандидатите във вашата ниша и разполага с база данни от тях. В този случай, използването на агенция за подбор би означавало за вас, че само кандидати, които са напълно квалифицирани за ролята, ще бъдат включени в кратък списък за позицията. Агенцията за подбор на персонал ще управлява процеса за вас, отхвърляйки неподходящите кандидати и управлявайки всякакви запитвания за ролята, което води до точка 3:

  • 3. Спестяване на време

Използването на агенция за подбор ще намали времето и вътрешните ресурси, които трябва да отделите за процеса по подбор. Това също трябва да доведе до по-бързо запълване на свободните работни места. От своя страна, това води до повишена ефективност на организацията.

  • 4. Допълнително предлагани услуги от агенция по подбор на персонал

Агенциите за подбор на персонал обикновено предлагат редица специализирани услуги като оценка на потенциала на кандидатите. Допълнителна услуга са и психологически тестове, които могат да ви помогнат да получите по-пълен и уникален поглед върху бъдещите си наемания. Търсенето, изучаването и прилагането на тези тестове може да отнеме много време и да е скъпо. Обаче тези услуги често са част от портфолиото на услуги на агенциите.

  • 5. Експертност в бизнес направлението

Консултантите по подбор на персонал са експерти в проучването, филтрирането и профилирането на кандидатите. Вашият вътрешен HR екип може да няма същото ниво на експертност. Отново — това води до ефективност на времето и разходите в дългосрочен план.

  • 6. Сезонно / временно търсене

Друга основна причина да използвате агенция за подбор на персонал е гъвкавостта при планирането на процеса по подбор, която тя може да ви осигури, за да посрещнете цикличното / пазарното търсене. Например, празнично покритие в натоварени времена като Коледа или други сезонни акции. Агенциите за временно наемане на персонал ще отнемат огромна част от проблемите и стреса на компаниите, които се нуждаят от бърз достъп до кандидати за временна заетост.

  • 7. Достъп до национални и / или местни платформи за работа

Агенцията за подбор на персонал ще подобри ефективността на процеса по подбор чрез директен достъп до различни онлайн платформи за работа, форуми, търговски камари и други. Преговарянето на вашите собствени договори за работа с подобни посредници може да бъде скъпо и да отнема много време. Така че използването на правилния достъп на агенцията до платформи / посредници за работа ще ви осигури достъп до най-добрите кандидати на пазара.

  • 8. Кратък списък на най-добрите кандидати

Агенциите за подбор на персонал обикновено вписват в кратък списък правилните и квалифицирани специалисти, което означава, че не е необходимо и вие да го правите. Това отново ви пести време.

  • 9. Експертни и законодателни познания в сектора

Ако като мениджър по подбор трябва да получите експертно мнение и познание за текущото законодателство що се касае подбора на персонал, можете да се осведомите от агенциите по подбор. Най-често те са наясно с всички изисквания и законодателни детайли, свързани с отрасъла, в който специализират.

  • 10. Сравнителен анализ (бенчмарк) на заплатите

Ако имате роля и не сте сигурни каква е адекватната заплата за позицията, в идеалния случай агенцията по подбор на персонал ще ви даде точен пазарен процент, използвайки данните за заплатите и познанията си за местния пазар.

Източник: https://www.coburgbanks.co.uk/

Прочетете още: Как да изберете партньор за лизинг на персонал

Свържете се с нас