СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

5 въпроси, които е препоръчитено да зададете на интервю за работа

5 въпроси, които е препоръчитено да зададете на интервю за работа

Какво е подходящо да се пита и прави добро впечатление по време на интервю за работа? Решихме да споделим с вас статията на Доминик Роджърс за сайта „Монстър“. В нея той дава примери и цитира доказали се имена в бизнеса и какви са техните съвети и изводи от интервюта. Приятно четене!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Сега е твой ред да задаваш въпросите. Ето какво ще ти е полезно да знаеш.
За всички, които търсят работа, е ясно, че въпросът „Имате ли някакви въпроси към мен?“ е ясен знак, че краят е близо. Сигурно се блазните да кажете „не“ и да се махнете възможно най-скоро от горещия стол, но преборете този порив.
Задаването на въпроси показва на интервюиращия, че сте го слушали, докато говори. Също така доказва интерес към компанията и би ви помогнало да прецените дали искате да работите там. В края на краищата интервютата са двустранни. Екипът по подбор решава дали вие сте специалистът, когото търси. Вие решавате дали културата на компанията и спецификите на позицията са мястото, където евентуално ще посветите вашите време и енергия в обозримото бъдеще.

Въпроси, които бихте могли да зададете по време на интервю за работа:

1. „Как бихте определили постигането на успех в тази работа?“

Този въпрос ще ви помогне да разберете какво компанията очаква да постигнете на тази позиция. Това е мнението на Джон Кросман, президент на компания Кросман & Ко, фирма за управление на недвижими имоти.
Например, ако кандидатствате за търговска позиция, отговорът на този въпрос може да бъде, че ще трябва да намерите 10 нови клиенти в следващите 90 дни. Също така възможен отговор – ще трябва да увеличите текущите клиенти с 25% а 90 дни. Като кандидат вие искате да знаете дали ще заложите на „студени обаждания“ или ще се фокусирате върху настоящите клиенти, преди да вземете решение дали тази позиция е за вас.

2. Нещо специфично за организацията

Винаги е добра идея да зададете въпрос, който показва, че сте направили своето проучване преди интервюто. Това е съвет от Крис Дилани, автор на книгата „73 правила как да повлияете на интервюто“. Той препоръчва да подготвите данни, като това ще покаже research уменията ви, които той определя като техника „споделете знания, задайте въпрос“.
Неговият пример: „Точно бях прочел/а, че организацията се опитва да навлезе на Европейския пазар. Какви бариери предвиждате при този проект?“

3. „Може ли да ме разведете за кратко наоколо?“

Би могло да се преформулира като „Мога ли да се срещна с някои от хората, които работят тук?“.
И двата въпроса ще ви изкарат от залата за интервюта и ще ви дадат достъп да разгледате от близо офиса. Това е възможност да проверите взаимоотношенията между колегите, работната среда (светлина, шум, чистота) и отдела като цяло, казва Мишел Комър, лидер в областта и вицепрезидент на Месина Груп, консултантска фирма.
Заявявайки кратка обиколка или въведение при потенциалния си колеги, е „сигнал към интервюиращия, че кандидатът проявява интерес към позицията“, казва тя.

4. „Коя е вашата любима част от работата ви тук?“

„Компаниите, както и кандидатите, поставят на преден план техните най-добри страни по време на интервю, често подчертават своите организационни постижения. Питайки всеки човек кое харесва най-много в работата си тук, ще получите по-добра информация за активностите, с които хората се сблъскват всеки ден, а не за неща, които съществуват само на хартия“, обяснява Шери Диксън, Старши вицепрезидент в Адеко САЩ.
„Ако интервюиращият отговори как обожава своите йога класове всяка вечер или работата от вкъщи, то тогава ще ви стане ясно, че компанията държи на баланса между работата и личния живот на служителите си“, казва тя.

5. „Виждате ли някакъв признак, че не бих се справил/а с тази позиция?“

Може да ви се струва неуместно да питате за потенциалните си недостатъци, но за край на интервюто за работа това е чудесен завършек, казва Морган Никълс, управляващ партньор в Тори и Грей, чикагска компания за набиране и персонал. „Това ви дава възможност да разберете, че интервюиращият мисли за вас и въпросът ви дава последен шанс да изясни всякакви недоразумения, които може да са се появили или това да бъде основата за следващи дейстия.“

Автор: Доминик Роджърс
Източник: www.monster.com

За връзка с нас