СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

8 успешни умения за работа в един пост коронавирусен свят

8 успешни умения за работа в един пост коронавирусен свят

Тъй като повечето от нас са у дома, какво ни остава, освен да се чудим как би изглеждал светът след коронавирус. Има много неизвестни за това как светът ще се трансформира, след като овладеем коронавируса. Обаче е много малко вероятно нещата да се върнат по старому, точно както са били. Нашите работни места ще се променят, а с тях и уменията, които ще се изискват от нас.

Ето 8 работни умения, които вероятно много ще се търсят в един пост коронавирусен свят.

Приспособимост и гъвкавост

Едно е сигурно – начинът, по който компаниите работят ще се промени. Светът вече се променяше, но пандемията ускори промяната. Ще има малко работни позиции, на които бихме останали да работим за цял живот. Тези, които ще успеят в следващите времена, ще трябва да могат да се адаптират към постоянно развиващите се работни места. Също ще имат възможност непрекъснато да актуализират и обновяват своите работни умения.

Технологичност

Един от най-добрите начини да се подготвите за пост коронавирусния свят е да придобиете технологични умения. При пандемията COVID-19 трябва да има бързо проследяване на цифровите трансформации в компаниите, тъй като те се опитват да станат по-устойчиви към бъдещи промени и смущения. Реалността е, че технологии като изкуствения интелект, големи данни, интеренет на нещата, виртуална и разширена реалност, и роботика ще направят бизнеса по-устойчив към бъдещите пандемии. Всеки, който може да помогне на компаниите да използват тези технологии и данни, ще бъде в добра позиция. Независимо дали работите във фабрика или счетоводна кантора, трябва да умеете да използвате тези технологични инструменти. Освен това ще е нужно да ги използвате ефективно.

Креативност и иновации

Вече видяхме значението на креативността и иновациите по време на пандемията. Фирмите, които са успели да измислят начини за практическо предоставяне на услуги (както направиха много доставчици на услуги в сферата на здравеопазването) или бързо да преминат към нови продукти (като Mercedes F1, които са преминали от създаването на състезателни автомобили към иновативни дихателни пособия), са успели да издържат по-добре на бурята. В един пост коронавирусен свят ще се нуждаем от човешка изобретателност, за да измисляме, да мечтаем за нови продукти и начин на работа. Човешкото творчество ще бъде от съществено значение.

Грамотност на данните

Данните са критичен актив за всяка компания като гориво на Четвъртата индустриална революция. С правилните данни компаниите са в състояние да прогнозират по-добре въздействието на бъдещите смущения в бизнеса и са по-способни да обслужват клиентите с правилните продукти и услуги по време или след всяка пандемия. Компаниите, които разбират бизнес тенденциите и пренасочващите се нужди на клиентите, са по-способни да реагират по правилния начин, ако се появи бъдеща пандемия. Данните обаче са безполезни за една компания, освен ако е налично тяхното грамотно разчитане. То става посредством хора, които умеят да разбират данните и да вземат по-добри решения на тяхна база. Професионалистите, работещи с данни, ще бъдат още по-привлекателни за работодателите в бъдеще.

Критично мислене

Друго умение, което ще бъде от съществено значение, докато глобалната ни икономика се възстановява от щетите, нанесени от COVID-19, е критичното мислене. По време на пандемията видяхме скок на фалшивите новини и погрешно представяне на данни, и проучвания. Хората, които могат обективно да оценят информация от различни източници, за да определят кое е достоверно, ще бъдат високо ценени. Не трябва да се вярва на цялата информация, но организациите ще трябва да разчитат на критично мислене, за да се установи коя информация да имат предвид при вземането на решения.

Цифрови и умения за писане на код

Дигиталната трансформация на организациите получи тласък поради коронавирус. Следователно, професионалистите с цифрови умения, включително кодиране, уеб разработка и дигитален маркетинг, ще станат още по-важни, отколкото сега. Това са специалистите, които могат да поддържат и да водят до успех дигиталния бизнес по време на икономически спадове или пандемии. По принцип, всички компании вече са базирани по някакъв начин на цифрово ниво, така че възможностите за дигиталните умения за работа са безброй.

Лидерство

Една от промените в света, която е ускорена от машините и от социалното дистанциране и работата от дома, е, че повече хора на всички нива на една организация ще бъдат в позиция, в която да водят други. Икономиката ще продължи да се развива след коронавируса. Съответно, хората ще работят в по-гъвкави и променливи екипи, в които специалистите ще поемат водеща позиция в различно време. Ще бъдат търсени професионалисти със силни лидерски умения. Това включва и такива, които умеят да извеждат и вдъхновяват най-добрите екипи, както и да насърчават сътрудничеството.

Емоционална интелигентност

Тясно свързано с лидерството е още едно умение, което е още по-важно в несигурни и предизвикателни времена. Това е Емоционална Интелигентност (ЕИ). Тя представлява способността да сме наясно, да изразяваме и контролираме емоциите си, както и да сме наясно с емоциите на другите. В моменти, когато хората може да се чувстват несигурни за работата си и бъдещето на бизнеса си, е ключово да се свържете с хората на емоционално ниво. Индивиди със силен коефициент на ЕИ ще бъдат атрактивни за организации от всякакъв мащаб и във всички индустрии.

Ангажирайте се с учене през целия си живот

Според Световния икономически форум само за пет години 35% от сегашните работни умения, считани за съществени днес, ще се променят. Има само един начин да останете релевантни в пост коронавирусната реалност – да се ангажирате с ученето през целия живот.
Когато се сблъскаме с тесен пазар на труда, специалистите с напреднали и експертни работни умения  все още ще бъдат търсени и вероятно ще се борят по-малко за намиране на работа. Днес не са необходими години на учене или големи финансови инвестиции, за да натрупате адекватен набор от търсени умения.

Налични са много безплатни и отворени онлайн курсове, които ще ви помогнат да подобрите своите работни умения.

Или просто потърсете уменията, които искате да развиете в платформи като Coursera, edX, Udacity, FutureLearn или iversity.

Разгледайте този пандемичен период като възможност да подобрите уменията си, така че да сте готови за бъдещия пазар на труда.

Автор: Бернард Мар за https://www.forbes.com/

Свържете се с нас