СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Задайте си тези 3 въпроси преди да предприемете ход във вашата кариера

Задайте си тези 3 въпроси преди да предприемете ход във вашата кариера

Време e за следващ ход във вашата кариера? Ето три въпроса, които да ви помогнат да вземете решение.

След рекордното количество хора, записали се като безработни, вниманието се насочи към тях и това, че те трябва да си намерят работа. Ако сте от служителите, които все още имат работа, може да сте благодарни и да останете там, където сте.

Въпреки това, някои наети специалисти могат да обмислят кариерен ход дори сега. Може би бедствените последици от пандемията са предизвикали по-задълбочен самоанализ. Вероятно разстоянието, създадено от това да сте извън офиса, ви дава време за преценка. Може би времето, спестено от ежедневни пътувания, ви дава допълнително време да размишлявате какво следва.
Най-доброто време за проучване на нови кариерни възможности, е когато все още имате работа. Тогава не бързате и имате солидна основа за внимателно търсене на работа. Със сигурност е по-лесно да се свържете с професионалната си мрежа, когато имате работа. Тогава вашите кандидатури ще бъдат по-убедителни, тъй като работодателите предпочитат кандидатите, които в момента работят при техните конкуренти.

Но дали сега е подходящ момент да направите следващия си ход в кариерата? Ето три въпроса, които ще ви помогнат да решите:

  • 1. Ако сега ви беше предложена настоящата работа, щяхте ли да се съгласите да я работите?

Когато претегляте оферта за работа, винаги има фактори, които вземате предвид, а някои имат приоритет пред други. С течение на времето основните фактори могат да се променят. Вашите приоритети може да са се променили дотолкова, доколкото сегашната работа преди ви е пасвала, а сега – не. В допълнение, работата ви може да се е променила, така че новите ви отговорности и цели да не са свързани с вашите интереси, ценности или цели. Ако сте на тази позиция от години, работата ви почти със сигурност се е развила по някакъв начин.

Отделете време, за да оцените обективно работата, която имате сега.

Напишете нова длъжностна характеристика, ако вашата също се е променила. Напишете нов списък с фактори за вземане на решения и ги съотнесете и приоритизирайте към човека и професионалиста, който сте сега. Прегледайте вашите придобивки (общо, а не само заплатата) в светлината на отговорностите и целите, които имате сега. Бихте ли се заели с тази работа?

  • 2. Помислете къде искате да сте след 5 години. Настоящата работа би ли ви помогнала за това?

Веднъж бях коуч на една дама, която се стремеше да бъде главен маркетинг директор на модна компания. До този момент в кариерата си тя беше на високопоставени роли в своята област и беше натрупала необходимия опит за маркетингова роля на високо ниво. И все пак, когато разгледахме нейните цели, стана ясно, че тя се нуждае от международен опит, а настоящият и работодател е съсредоточен в САЩ. Въпреки че тя обичаше да работи при настоящия си работодател и той се отнасяше добре с нея, в един момент тя ще трябва да напусне работа или да преразгледа целта си.

Клиентката ми избра да се съсредоточи върху получаването на нова работа, защото осъзна, че иска да получи този международен опит и сега беше подходящ момент в кариерата и в живота й за това. Тя също можеше да реши, че да е в компания, съсредоточна само в САЩ, е достатъчно за нея и да се съсредоточи върху нови предизвикателства в нейното настояще поприще, различно от международното. Ами вие? Вашата кариера не е случайна поледователност от работни места, а по-скоро път към конкретна дестинация. Тази дестинация може да се промени с течение на времето, но ако не упавлявате кариерата си целево, може да завършите с набор от опции, които не искате. Колкото по-дълго се движите случайно през кариерата си, толкова по-малко време имате да изминете пътя, който искате.

  • 3. Това ли е ходът във вашата кариера или имате нужда от някаква друга промяна, която ви трябва в момента?

Вашата кариера е голяма част от живота ви, но той още вкючва и отношенията, здравето, богатството, обслужването, духовността, къде живеете и личните ви пристрастия. Това неразположение, което изпитвате, може да бъде предизвикано от кариерата ви или може да е знак, че трябва да преоцените връзката си. Може би сте пренебрегнали дългогодишен интерес и трябва да инвестирате известно време в него.
Кариерните ходове са разрушителни и не искате да предприемате такъв, ако всъщност трябва да направите друга промяна. Може да смените работата си и ако основния проблем е в някаква друга област на живота ви. Ако в този случай смените работата си, то вие сте направили безсмислен разрушителен ход, а все още проблемът ви не е решен.

Отделете време, за да направите списък на всичко, което искате да промените – дори и промяната да е малка.

Групирайте промените си по критерии – например кариера, връзка, здраве и др. Вижте, в коя област трябва да се приоритизира.

Понякога практическите съображения, като неминуемо разместване на мениджмънта, са основание за преоценка на кариерата ви. Ако обаче няма конкретен проблем, а по-скоро общо понятие, че може да се наложи да направите ход, започнете с тези 3 по-широки въпроса.
Срещала съм много талантливи и трудолюбиви професионалисти, които работят толкова усилено в ежедневната си работа, че забравят да обмислят по-високо ниво на тяхната кариера. Изкачвате ли се по стълбата? Кариерата, която сте започнали, все още ли е за вас? Инвестирайте малко време за проучване и вижте какво ще намерите.

Източник: https://www.forbes.com


Хорайзънс България предоставя услугата Управление на кариерата, която може да се адаптира към Вашите нужди.

Екипът на Хорайзънс България продължава да извършва бизнес услугите си дистанционно.

Свържете се с нас