СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛИЗПРАТИ CV

За ползите от това да работим с екзекютив коуч

За ползите от това да работим с екзекютив коуч

 

 Много често, когато участвам в дискусии на тема какво е коучинг и как работи, се сблъсквам с презумпцията, че това е подход, който е приложим основно при хора, които имат някакви „проблеми“ или дефицити или са изпаднали в безизходица, от която имат нужда да бъдат издърпани, за да възстановят „нормалното“ си състояние.

Коучингът не е нито консултиране, при което консултантът предписва какво е най-добре да се направи, нито пък терапия, при която терапевтът помага за „поправянето“ на определени проблеми и лечението на стари травми.

Коучингът е интерактивен партньорски процес, подходящ за личности, които са искрено заинтересовани да разгърнат личния си потенциал, готови са да излизат извън зоната на комфорта си и да разширяват границите си с цел да постигнат по-дълбоко чувство за яснота и смисъл в живота си.

Ето защо през последните десетилетия коучингът е разпознат като мощен инструмент за развитие в бизнес средите. Успешните мениджъри са личности, които носят ДНК-то на шампиони. Те са вродено заинтересовани да се развиват, както в личен, така и в професионален план и неизменно се стремят да оставят положителен отпечатък върху своите организации и служители.

Мисията на екзекютив коуча е да помогне на клиента си да осъзнае в дълбочина различните аспекти на обичайно натоварения си начин на живот, което от своя страна води до по-добър контрол, баланс и подобряване на цялостното представяне. Много често процесът помага на клиента да затвърди лидерската си позиция или да я надскочи.

По какъв начин екзекютив коучът може да ви подпомогне да промените положително вашия бизнес и начин на живот?

  • Повечето професионалисти от С-ниво са добри стратези и визионери, но мнозина не са достатъчно умели в това да комуникират идеите си към техните служители и да ги привлекат истински за съответната мисия. Усъвършенстването на уменията за общуване е една от най-важните зони, в които работата с екзекютив коуч има положителен ефект и явна добавена стойност. А там където има ефективна комуникация, добрите резултати не закъсняват.
  • Партньор за брейнсторминг – в много случаи мениджърите са сами, в процеса на вземане на важни решения по различни казуси и им липсва доверен партньор на тяхното ниво, с който да обменят идеи, за да изберат посока на действие. Екзекютив коучът може да бъде най-добрият партньор в такива случаи. Подходът на коуча е обективен, неосъждащ, ненамесващ се, дискретен и максимално етичен. Предложения за действия се дават само с изричното съгласие на клиента.
  • Колкото и странно да звучи на хората извън мениджмънта, именно на лидерите им е най-трудно да получат искрена обратна връзка за своето представяне. А именно за тях тя често е от критична необходимост! Обикновено няма никой в организацията, който да с готовност да сподели мнението си за представянето на ръководителя си, дори и когато то е търсено. От своя страна хората от личното обкръжение не виждат целия пъзел и ето така мнозина мениджъри се оказват в неведение за изключително важни парчета информация , които касаят техния успех и съответно този на водените от тях организации. Работата с екзекютив коуч е мъдро решение за запълването на тези празноти. Умелият коуч ще послужи като кристално огледало и ще подпомогне идентифицирането на зоните, в които има нужда от подобрение, като същевременно гарантира пълна конфиденциалност и емоционален комфорт на клиента. В допълнение, коучът с готовност ще подкрепи мениджъра в по-нататъшното постигане на набелязаните цели за усъвършенстване.

Често в бизнес средите битува несподеленото притеснение, че наемането на екзекютив коуч може да накара мениджъра да изглежда слаб в очите на служителите си или партньорите си, но в действителност това е чист акт на увереност, зрялост и демонстрация на стремежа на лидера към непрекъснато усъвършенстване.

В ситуацията на днешната предизвикателна и непрекъснато променяща се бизнес среда, работата с екзекютив коуч дава възможността не само да се спести време за вземане на решения, но и да се избягнат скъпоструващи грешки, като същевременно се повиши личното и корпоративното представяне на мениджърите. Не на последно място това им дава конкурентното предимство да са в крак с най-добрите бизнес практики на съвременните лидери, мнозина от които работят и постигат високи резултати с помощта на своите коучове вече дълги години.

Автор: Теодора Атанасова е Сертифициран Професионален Коуч в сферите life coaching, career and executive coaching и дългогодишен професионалист в областта на мениджмънт подбора и консултирането.

Изпратете ни запитване за ЧР услуги