СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Ако мислите за промяна в кариерата през 2019, прочетете това

Ако мислите за промяна в кариерата през 2019, прочетете това

Една промяна в кариерата често ни плаши.

Ето историята на Майк:
Никога не бих променил кариерата си на 52-годишна възраст, но сега това не зависи. Моята индустрия изчезва. Трябва да опитам нещо ново, но нямам представа какво да правя с моя опит и обучения. Плашещо е.

Кариерната промяна може да е по ваш избор или може да ви бъде наложена от обстоятелствата. И в двата случая обмисляме следните големи въпроси:

 • Как да използвам уменията и опита си, за да получа нова работа в различна индустрия?
 • Какво да направим, за да сме убедителни за наемащите мениджъри в област, в която никога не сме работили?
 • Как да получа това, което заслужавам в нова кариера?

Промяната в кариерата може да бъде страшна по няколко причини.

 • Първо, не е ясно къде да отидем оттук нататък – коя от множеството кариерни възможности да преследваме.
 • Второ, не винаги сме сигурни как да брандираме себе си в една нова кариерна посока.
 • Трето, не е задължително да знаем как да кандидатстваме за работа, когато по-голямата част от нашия опит е придобит в различна индустрия или роля.

Едно нещо е сигурно: няма да навигирате успешната си промяна в професионалния си път, като играете по старите правила.

Не можете да попълвате онлайн кандидатури за работа, които показват дългогодишен опит в друга област и да очаквате да ви поканят на интервю. Софтуерът за търсене на ключови думи няма да ви намери по този начин. Чрез подобни действия можете да изгубите много време и умствена енергия.

Кариерните промени се нуждаят от различни подходи, за да бъдете забелязани. Ето как да управлявате една промяна в кариерата си:

 • Първо, ще отнеме известно време, за да осмислите досегашната си кариера. Има огромно количество мъдрост, триумф и научено във вашата квалификация. Обаче първо вие трябва да ги видите и оцените, преди някой друг да го направи.
 • Второ, ще решите къде да продължите кариерата си през 2019 г. въз основа на вашите таланти, интереси и там, където пазарът има нужда от таланти.
 • На трето място, вие ще се брандирате за желаните от вас работни места. Това е огромна стъпка, която много хора, които променят кариери си, пропускат или я изпълняват погрешно. Трябва да сте много специфични в брандирането. Искате да бъдете забелязани, нали? Трябва да се брандирате като решение на проблема на мениджъра, който ще ви наеме. Не е трудно да се направи, но това не е традиционното брандиране: „Аз съм професионалист, ориентиран към резултатите“!
 • Четвърто, ще определите стойността си в новата кариерa, която сте избрали.
 • Пето, ще съставите списък на целевите работодатели.
 • Шесто, ще започнете да се свързвате с наемащи мениджъри, за да започнете разговори за техните проблеми и това как вие сте решавали подобни проблеми.
 • На седмо място, активно ще създавате ваша професионална мрежа от контакти, независимо дали имате такава мрежа от преди или не.

Подобна промяна е голям проект. Имате нужда от укрепване за това пътуване. Отнема време и енергия, за да преминете през тези стъпки, но хората го правят всеки ден и вие също можете!

Преосмислянето е стъпка от живота. Това е промяна, като да имаш бебе или да гледаш как детето ти напуска дома и става самостоятелно. Понякога е изтощително, но и това е време на интензивно учене. Вие имате повече сила, отколкото предполагате. Имате стойност в новата сфера, както и в старата. Трябва да почувствате силата си и да видите стойността си – тогава и други хора също ще я видят!

Автор: Лиз Райън за www.linkedin.com/pulse

Прочетете още: Край на кариерата ми – а сега накъде?

Свържете се с нас