СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Пет причини квалифицираните кандидати да бъдат пренебрегвани

Пет причини квалифицираните кандидати да бъдат пренебрегвани

Toва е кариерна рубрика на Лиз Райън, авторитетна авторка във Forbes. В нея тя отговаря на писма на своите читатели.

Уважаема, Лиз,

Моето търсене на работа е голяма борба. Знам, че съм квалифицирана за много позиции. Обаче продължават да не се свързват с мен и това е обезкуражаващо. Често дори не съм отхвърлена. Просто нямам никаква обратна връзка, дори когато кандидатствам за работа, за която знам, че съм квалифицирана.

Какво ми липсва? Какво не работи в случая?
Благодаря Ви, Лиз! Вие сте ми вдъхновение.
Поздрави,
Пени

Уважаема, Пени,

Ето какво не е наред: процесът по подбор на персонал е нарушен, прекъснат. За съжаление, той е нарушен почти при всеки среден и голям работодател, и при много малки фирми.

Процесът по подбор на персонал е най-разбитата част от корпоративната машина и се нуждае от основен ремонт. Той е муден, неефективен и скъп за работодателите. Обаче компаниите са много бавни – те дори не виждат проблема, съответно и не го адресират.

Добрата новина е, че можете да се промъкнете през развалините на нарушената система за подбор и да получите чудесна работа.
Ето пет от най-честите причини квалифицираните кандидати да бъдат пренебрегвани за работа, която биха могли лесно да изпълняват:

  1. Никой не вижда тяхното CV или резюме, защото софтуерът за търсене на ключови думи го пропуска.
  2. Мениджърът по подбор ги отхвърля, защото техният опит не съвпада точно с публикуваните работни спецификации.
  3. Системата ги отхвърля, защото нямат конкретни сертификати или инициали след името им, които са изброени в обявата за работа.
  4. Те достигат до първоначално интервю, но след това са отхвърлени от някой, който не знае нищо за работата и не трябва да интервюира кандидати за нея.
  5. Отхвърлят ги, защото някой решил, че имат прекалено голям опит и биха могли да поискат твърде много пари.

Когато следвате правилата, не можете да получите работата, която заслужавате. В наши дни трябва да нарушите правилата, за да получите добра работа!

Първо, направете списък на работодатели, при които желаете да работите. Не кандидатствайте по обяви за работа. Търсете си работа, след като си набележите работодателите, които може да се нуждаят от вашите таланти, и се свържете с подходящия мениджър на съответния отдел във всяка фирма.
Внимателно проучете всяка от компаниите, които ви интересуват. Използвайте LinkedIn, за да се свържете с конкретния мениджър по подбор във всяка компания. Изпратете му и-мейл. Не кандидатствайте през онлайн портала на фирмата.

Направете си визитка и започнете да работите като консултант, а не като търсещ работа.

Задайте часова ставка и започнете да работите по консултантски проекти. Няма нищо по-лошо от това да седиш у дома, чакайки някой да се свърже с теб. Излезте и създайте възможности за себе си.
Работете по профила си в LinkedIn. Активирайте бутона в LinkedIn, с който позволявате на рикрутърите да знаят, че сте на разположение. Маркетирайте себе си за работните места, които наистина искате – не за всяка работа, която можете да изпълните.

Днес всички сме предприемачи. Трябва да управлявате търсенето на работа по начина, по който всеки собственик на фирмата си върши работа – проактивно и с удоволствие!

Всичко най-добро,
Лиз

Източник: Forbes

За връзка с нас