СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Предимства на ангажиращото възнаграждение (retainer) при подбор

Предимства на ангажиращото възнаграждение (retainer) при подбор

Ползи на компаниите за подбор на персонал с retainer

Ако вашата компания се опитва да запълни отворена позиция, особено във времена като днешните, когато е трудно да се привлекат таланти, ще се убедите колко предизвикателно може да бъде това начинание.

Какво може да направите?

Помислете за партньорство с компания за подбор на персонал и HR услуги, която прилага ангажирано възнаграждение (retainer).

Разликата между contingency (възнаграждение, базирана на успешно назначение) и retainer (ангажиращо възнаграждение) модел за подбор на персонал. Нетрадиционни методи за подбор на персонал.

 • Contingency (възнаграждение, базирана на успешно назначение)

Този модел е най-често срещаната форма при подбор в бранша. Клиентът често се свързва с множество агенции за подбор на персонал, за да предоставят кандидати за отворената позиция. Възнаграждение се дължи само на компанията за подбор, която представи успешно назначения кандидат. Фактурата се дължи само след като кандидатът започне работа.

 • Retainer (ангажиращо възнаграждение)

Този специфичен модел се различава по това, че услугите на една консултантска фирма за подбор на персонал се използват за по-задълбочено и методично търсене и то с екслузивитет. Той гарантира, че само наетата агенция за подбор на персонал ще запълни свободната позиция. Това често може да доведе до по-добри резултати, тъй като гарантира, че наетата компания по подбор може да отдели повече време за привличане на таланти. Един от основните отличителни фактори за този метод е, че партньорската компания по подбор на персонал получава първоначално ангажиращо възнаграждение.

Кога е най-подходящ моделът на retainer?

Retainer (ангажиращо възнаграждение) може и трябва да се разглежда като избрания от вас метод за подбор при повечето от тези случаи:

 • Позицията е за силно специализирана роля с ограничен брой подходящи кандидати на пазара
 • Клиентът има ограничено време за подбор на позицията
 • Търсене на директор на високо и топ ниво
 • Нишата на работодателя-клиент има затруднения при привличането на кандидати

Компаниите често се замислят, когато чуят, че е нужно да платят предварително за някоя услуга. Въпреки това, през последните месеци и година, интересът сред нашите клиенти към услугата нараства и ето защо.

Основни предимства при избора на услугата с ангажиращо възнаграждение (retainer):

 • Фокус

Retained консултантите по подбор на персонал имат достъп до професионалните мрежи с пасивните таланти. Те се фокусират върху вашите изисквания и притежават правилните умения. Процесът по подбор се състои от различни етапи. Всеки от тях е необходим и е от решаващо значение да бъде дефиниран правилно. Следователно са необходими време и усилия, особено когато работите върху висока или трудно изпълнима роля.

 • По-богат достъп до таланти

Ако използвате услуги за contingency подбор, най-вероятно ще получите много автобиографии на кандидати. Те присъстват във всяка друга база данни на агенции за подбор на персонал, но рикрутърите просто нямат време (или стимул, нека бъдем откровени), да осъществят по-обширни търсения, тъй като нямат гаранция, че ще им бъде платено за инвестираното време.
Обратно на това, при retained компания за подбор на персонал, търсенето е по-подробно, обширно и ще включва доста детайли. Освен активни кандидати, тези консултантите по подбор ще търсят и пасивни кандидати, от които по-често и най-вероятно ще намерите подходящия талант, който търсите.

 • Предварително разпределение на ресурси

Бизнесът по подбор на персонал се развива в натоварена среда и приоритетите постоянно се променят. Retained подборът обикновено идва с гаранция за ексклузивитет, което дава възможност на фирмата за подбор на персонал да разпределя ресурсите и времето. Компанията за подбор, с която партнирате, ще ви информира за всеки етап от процеса и ще ви съдейства при възникнали проблеми.
Това надхвърля едно обикновено търсене на правилния кандидат. Консултантът по подбор трябва да може да работи уверено през процеса, използвайки своите отлични комуникативни умения, особено в деликатни ситуации и дори при преговори.

 • Засилване на работодателския ви бранд

Retained моделът за подбор дава възможност на екипа по подбор на персонал, работещ по проекта, наистина да влезе под кожата на бизнеса и неговата работодателска марка. Разбирането на това, което е важно за бизнеса, както и разбирането на ролята, помага да се дефинира и оформи стратегията за привличане на правилните кандидати. Също осигурява и съобщението към пазара, което съответства с това на вътрешния екип за подбор или HR.

 • Силни взаимоотношения с консултанта по подбор

Retained консултантът по подбор е медиатор между клиенти и таланти. Точно както лекарят може да постави диагноза, като изслушва симптомите, консултантът по подбор е в състояние да анализира ситуацията от външна гледна точка.
По-силната връзка с вашия консултант по подбор му позволява да работи по-добре при намирането на идеалния кандидат за вас.

 • Спестяване на време и пари

Консултант по персонал, който работи на contingency принцип, може да работи с множество други клиенти едновременно, докато retained консултантът по подбор на персонал е ангажиран на 100% да работи с вас, което повишава крайното качество на представените кандидати.
Подборът често е процес, който коства време и пари. И ви отнема време от други основни бизнес операции. Retained консултантът за подбор на персонал е посветен на намирането на идеалното решение за вас и ще спести вашето време, след като му зададете изискванията за вашето търсене.

 • Гъвкавост

Когато работите с retained компания за подбор на персонал, ще имате по-голяма гъвкавост в много отношения. Повечето агенции за подбор на персонал имат стандартен договор, обаче retained компаниите за подбор на персонал са по-специализирани. С други думи, те са по-подготвени да направят допълнителни усилия. Те искат да се уверят, че сте напълно доволни от предлаганата от тях услуга.

За всички гореспоменати предимства и не само, услугата по подбор на персонал с retainer е най-добрата възможност за подбор за фирми, които желаят да наемат звезда и искат да работят с най-добрия партньор по намиране на таланти.

Използвани източници: https://www.maximrecruitment.com/

Снимка: Freepik.com

Прочетете още: Как да изберем партньор по подбор според различните модели на заплащане

Изпратете ни запитване