СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да разберем кога кандидатът за работа лъже

Как да разберем кога кандидатът за работа лъже

Toва е кариерна рубрика на Лиз Райън, авторитетна авторка във Forbes. В нея тя отговаря на писма на своите читатели.

„Уважаеми Лиз,

Аз съм нов мениджър. В последната си работа бях тим лидер и присъствах на интервюта за работа, но  не участвах в решенията по наемане.

Сега ще интервюирам кандидати и ще вземам решения за наемането им.

Аз съм готов за това предизвикателството, но също така и съм смутен.

Имате ли някакви препоръки как да разбера кога кандидат за работа лъже? Не искам да наемам неподходящ човек, защото след това ще имам един лош служител.

Благодаря Лиз,

Гил“

„Скъпи Гил,

Страхотно е да признаете, че интервюирането може да е страшно и за мениджъра, освен за кандидата за работа.

Интервюто е голямо предизвикателство. Срещате се с непознат и двамата взаимно се преценявате. Никой не иска да пропусне шанса си.
Въпреки това, вие поемате новите си отговорности за интервюиране с изкривена перспектива.

За щастие не съществуват толкова много кандидати за работа, които се опитват да подведат мениджъри като вас в стремежа си да бъдат наети.

Ако влизате в предстоящите си интервюта с този начин на мислене: „надявам се този човек да не ме лъже“, ще бъдете подозрителни и няма да тежите на мястото си. Това не е подходящ начин за навлизане в процеса по подбор.

Колкото повече хора интервюирате, толкова повече ще се убедите, че по-голямата част от тях имат една и съща цел. Те просто искат да преминат през процеса. Нямат задни мисли. Просто искат да бъдат толкова успешни, колкото могат, да взаимодействат с други хубави и умни хора и да бъдат успешни.

Повечето хора, които ще срещнете в света на бизнеса, са страхотни. Те искат да докажат, че могат да свършат работата си. Ако искате да научите повече за опита на кандидата, просто обсъдете с тях точно как са направили това, което казват, че са направили. Поискайте им повече подробности.

За съжаление, според моя опит работодателите лъжат кандидатите за работа много по-често, отколкото кандидатите лъжат интервюиращите.

Те казват нещо такова: „Няма много извънреден труд в тази позиция (за да избегнат заплащането на този труд) или“ Аз съм мениджър, който делегира“ или “ Ще имате право на бонус в края на годината – подробностите все още се уточняват. “

Интервюиращите лъжат кандидатите без да имат намерение да го направят. Техните лъжи нямат последствия, заради това те продължават да лъжат.

Запитайте себе си: „Защо пристъпвам към интервюта с нагласа, че кандидатите ще ме излъжат? Какъв е този страх, който ме подтиква да заема тази отбранителна позиция, която пречи на топлия и човешки разговор?“

Това е страх, разбира се – страхувате се да не бъдете подведени или да не изглеждате зле в очите на мениджъра си.

 

Страхът е навсякъде, но никога не говорим за него – особено на работа.

Също така и кандидатите за работа често се страхуват. Дори и интервюиращите мениджъри се страхуват. Всички се страхуваме да не направим грешка.

Вие ще ставате все по-стабилен, само когато влезете в ролята си и подходите към интервютата с доверие към себе си и новите хора, които срещате. Преодолейте страха си. Доверявайте се на себе си и на страхотните хора, които ще срещнете.

99% от случаите, когато кандидатите за работа лъжат, е защото интервютата са толкова враждебни и осъдителни, че те смятат, че нямат друг избор, освен да лъжат. Никога няма да наемате страхотни хора или да създадете страхотен екип с такива интервюта, базирани на страх!

Ето как ще го разберете, когато кандидатите за работа отчаяно се опитват да ви угодят:

  1. Те гледат лицето ви, за да видят как реагирате на техните коментари и отговори.
  2. Ако ви видят в мрачно настроение или признаци на неодобрение от ваша страна, те ще станат по-резервирани.
  3. Когато някой се хвали или изглежда се моли за работа, това е така, защото те са вдигнали сигнал, който казва, че вие очаквате това от тях.
  4. Когато кандидатът за работа се ужасява от това, че би ви обидил, ако каже нещо оригинално. В такъв случай вие ще задавате шаблонни въпроси и ще получавате шаблонни отговори. Ако не искате те да правят това, задавайте по-умни въпроси!
  5. Когато кандидатът за работа се страхува да направи фалшив ход, той бързо ще отговори на вашите въпроси и след това ще замълчи и ще изчака следващия въпрос – като дете, което е на изпит в училище.

Всички тези форми на поведение от страна на кандидатите са признаци за нездравословен и неефективен процес на интервю.

Улеснете себе си и кандидатите, които все още трябва да срещнете, и се преборете със страха.

Отървете се от ирационалната си тревога, че кандидатите за работа няма да ви накарат да ги наемете.

Доверете си на себе си и приемете, че хората, които ще интервюирате, са добри хора и достойни за уважение.

Гледайте какво ще се случи, когато направите тази стъпка!

Ваша

Лиз

Източник: Forbes

За връзка с нас