СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как рикрутърите тормозят кандидати за работа

Как рикрутърите тормозят кандидати за работа

Лиз Райън е основател и изпълнителен директор на Human Workplace, както и уважаван автор във Forbes и Reinvention Roadmap.

Toва е нейна кариерна рубрика във Forbes, организирана под формата на писма. В нея читатели от брашна задават въпроси и Лиз Райън им отговоря.

Ето и писмо от неин читател на тема: Как рикрутърите тормозят кандидати за работа. Следващата ни публикация в блога ще е с нейния отговор.

„Уважаема Лиз,
Бях HR мениджър за четири години и обичах работата си. След като родих второто си дете, не исках да работя повече по десет часа на ден в офиси, които са далеч от дома ми.
Намерих си работа в бутикова фирма за подбор на персонал в моя район, която много обичам. От две години съм рикрутър на пълен работен ден.

Най-накрая се чувствам, като че ли съм намерила моето призвание. Имам страхотни отношения с моите клиенти и кандидати. Също така чувствам, че правя много „поправителна‘‘ работа. Много от кандидатите, с които се срещам, са били третирани ужасно от работодатели в миналото си.

Срещнах кандидати, които са работили с рикрътъри, които са им викали, унижавали са ги, подценявали са ги и са им казвали, че са късметлии, че са на първото си интервю. Много е тъжно да видя как някои служители по подбор на персонал и дори цели фирми се държат толкова зле с кандидати.

Един от колегите ми е работил в агенция за подбор, която не е позволявала на служителите си да връщат обаждания на кандидатите за работа. Мениджърът на конкретната фирма казал на рикрутърите, че кандидатите, които наистина искат работа, ще ги потърсят два или три пъти. Съответно на тях не им е било позволено да връщат обаждания на кандидатите, освен ако кандидатът не остави две или три съобщения. Ето защо колегата ми е напуснал тази работа и е дошъл в нашата фирма.

За мен и моята фирма е чудесно, че можем да се брандираме като фирма за подбор на персонал, която наистина оценява кандидатите. Работата ни е значително улеснена, когато кандидатите знаят, че няма да ги натиснем да започнат работа, която не искат, нито да ги тласнем в посока да намалят изискванията си за заплатата.

Не разбирам начина на мислене на рикрутър, който напада кандидатите, а след това се надява да приключи сделка с него, като го назначи успешно. Аз искам да развивам взаимоотношения с кандидатите, те да се чувстват добре с мен и с услугата, която предлагаме. То този начин те ми препоръчват и приятелите си като специалисти в дадена област.

Друго нещо, което е различно във фирмата ми е, че получаваме основна заплата плюс бонус. Ние не живеем на комисионни. Това е една от причините, поради които можем да отделим време и да изслушваме кандидатите.

Благодаря Ви, че помогнахте да променим нещата, Лиз! Всеки ден виждам повече доказателства, че компаниите, които наемат и задържат талантливи хора, са тези, които процъфтяват и растат. Компаниите (и работодателите), които третират хората лошо – няма как да го направят. Така е устроен светът!

Благодаря Лиз

Ваш“

Източник: Forbes

За връзка с нас