СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

5 препоръки как да станете успешен интервюиращ

5 препоръки как да станете успешен интервюиращ

Неуспешни интервюиращи наемат неправилни кандидати. Не бъдете сред тях! В тази статия ще разберете как можете да станете успешен интервюиращ.
Знаехте ли, че 74% от работодателите потвърдиха, че са наели неправилен човек за позиция, според скорошно проучване на CareerBuilder?

Ако някога сте провеждали интервю за работа, вероятно този факт няма да ви изненада. Провеждането на интервюта за работа е трудно. То е много сложен процес и наистина голяма отговорност. Разходите за наемане на неподходящ човек могат да струват на вашата компания повече от 50 000 долара, според глобално проучване, проведено от Harris Interactive.
За да ви помогнем да наемете подходящи служители за вашата фирма, ето и 5-те най-добри и работещи съвета, които ще ви направят по-успешен интервюиращ.

Препоръка # 1: Разберете точно какво търсите

Много интервюиращи допускат грешка, като наемат въз основа на длъжностни характеристики. Ако обаче искате да наемете подходящия човек, трябва да задълбочите усилията си. Успешните интервюиращи знаят, че трябва да наемат най-добрите таланти, като намерят перфектно пасващия кандидат за специфичната фирмена култура на компанията си. За да обхванат всички умения, опит, характеристики и мотивация на своя идеален кандидат, те създават персона на кандидата. Създаването на персона на кандидата им помага да получат пълната картина за търсеното от тях лице.

Препоръка #2: Провеждайте структурирани интервюта

Ако искате да станете по-успешен интервюиращ, трябва да провеждате структурирани интервюта за работа. Това означава, че предварително подготвяте въпросите, които ще зададете на кандидатите по време на интервюто и ще се придържате към тях. Когато провеждат интервютата, успешните интервюиращи задават на всички кандидати едни и същи въпроси. Това им помага да оценят по-обективно кандидатите и да вземат по-добри решения кого да наемат. Десетилетия научни изследвания са установили, че структурираните интервюта са доказано работеща процедура, с която можем да придвидим доброто представяне на работа. Според изследванията, структурираните интервюта имат по-добър капацитет да идентифицират доколко кандидатите са подходящи за работата, отколкото неструктурираните интервюта.

Препоръка #3: Задавайте въпроси, свързани с поведението на кандидатите

Ако искате да станете по-успешен интервюиращ е необходимо да зададете поведенчески въпроси на кандидатите. Те представляват отворени въпроси за конкретни ситуации, с които кандидатите са се сблъскали в миналото. Изследванията показват, че най-добрият начин за прогнозиране на бъдещото представяне на работата е чрез разбиране на поведение от миналото. Това е така, защото в традиционното интервю, обикновено кандидатът получава ясен въпрос за своите силни страни и може да го използва, за да излъже и да заблуди работодателя.

Препоръка #4: Обърнете внимание на езика на тялото

Ако искате да станете по-успешен интервюиращ, трябва да се научите как да „четете” езика на тялото на кандидата. Обърнете внимание обаче, че този език не е лесен за научаване. Придобиването на тези умения изисква много практика. Добра стратегия е да се информирате какво можете да научите от езика на тялото на кандидатите.
Езикът на тялото на кандидата няма да ви каже как той ще изпълнява работните си ангажименти, но може да разкрие как се чувства кандидатът в момента. Това е много полезно в ситуация, при която кандидатите се опитват да се представят в най-добрата си възможна светлина. Като наблюдавате езика на тялото на кандидатите, ще можете да забележите несъответствие между думите и историята, която тялото им „разказва”.

Препоръка # 5: Осигурете страхотно преживяване на кандидата

Ако искате да бъдете по-успешен интервюиращ, трябва да се съсредоточите върху кандидатите и да измисляте различни начини за подобряване на преживяването му. Това е важно, ако искате да гарантирате, че най-добрите кандидати ще приемат вашето работно предложение. Изследвания на LinkedIn установиха, че зашеметяващите 83% от талантите твърдят, че отрицателният опит от интервюто може да промени мнението им за ролята или компанията, която някога са харесали. Винаги се отнасяйте към кандидатите по професионален и уважителен начин, и полагайте допълнителни усилия, за да правите интервюто за работа приятно за кандидатите.

CВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА HR УСЛУГИ И ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ
☎ 0886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА
ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ И HR КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ