СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Предизвикателства при търсене на висококвалифицирани специалисти

Предизвикателства при търсене на висококвалифицирани специалисти

Стратегии за привличане и задържане на висококвалифицирани специалисти

Към настоящия момент много от компаниите изпитват сериозни затруднения с привличането на таланти и високо квалифицирани служители. Дори ако предлагат перфектната работа и тяхната компания изглежда като очевиден избор, убеждаването на правилните хора да се присъединят към тях може да бъде наистина трудно. В действителност, според изследване на LinkedIn, „търсенето на квалифицирани работници надминава предлагането в почти всяка индустрия“, което прави назначаването им още по-трудно от преди. Ако намирате за трудно да наемате нови членове на екипа във вашата компания, не сте сами. Повечето бизнеси срещат предизвикателство с този проблем в един или друг момент. Привличането на висококвалифицирани и опитни специалисти и таланти за работа в дадена компания изисква гъвкав подход, при който трябва да се вземат предвид различни фактори като фирмена култура, възнаграждения, възможности за развитие и баланс между работа и личен живот. В този процес могат да се използват няколко различни стратегии:

Конкурентни възнаграждения:

Предлагането на конкурентни заплати, социални осигуровки и допълнителни бонуси показва, че възнагражденията във вашата компания са по-привлекателни в сравнение с разпространените стандарти. Добавянето на облаги като допълнитено здравно осигуряване, пенсионни планове, гъвкави работни условия и бонуси могат да бъдат допълнителни предимства.

Възможности за кариерно развитие:

Подчертаване на възможностите за професионален растеж и напредък в дадената компания. Регулярното предоставяне на програми за обучение, възможности за менторство, както и подкрепа за допълнително образование или сертификати, са в помощ на служителите за развиване на техните умения и съответно напредване в кариерата им.

Позитивна фирмена култура:

Установяването на положителна фирмена култура, която цени иновациите, сътрудничеството и баланса между работа и личен живот, оказва благоприятно влияние върху нагласите на служителите. Високо се цени компания, която се грижи за благополучието на служителите си.

Гъвкави работни условия:

Предлагането на възможности като работа от разстояние, гъвкаво работно време или по-кратки работни седмици, за да се отговори на различен жизнен стил и предпочитания, са почти задължителни условия са комфорта на съвременните служители. Този подход със сигурност ще помогне за привличане на кандидати, които отдават значение на баланса между работа и личен живот или имат много лични ангажименти.

Признание и възнаграждения:

Въвеждането на програми за публично признание на служителите, с които се отбелязват и възнаграждават изключителни постижения и принос, повишават мотивацията, лоялността и признателността им.

Програми за препоръки:

Поощряване на настоящите служители да препоръчват квалифицирани кандидати чрез програми за препоръки, като се предлагат стимули под формата на бонуси или възнаграждения за успешни препоръки, за да се мотивират служителите да участват активно в процеса по набиране на персонал.

Employer Branding:

Изграждане на силен бранд, чрез представяне на фирмена култура и ценности на служителите на собствения уебсайт, социалните медии и професионални мрежи. Изтъкването на силните страни на компанията може да помогне за привличането таланти, които да припознаят ценностите и целите на компанията.

Иновативни стратегии за набиране на персонал:

Компании, които ценят иновативните стратегии за набиране на персонал, могат да използват такива като геймификация, хакатони или други състезания за таланти, като с това се цели привличане на кандидати и представяне на фирмената култура и ценности по уникален начин.

 

CВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА HR УСЛУГИ И ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ
☎ 0886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА
ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ И HR КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ