СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Интервюто за работа е най-важният момент от кандидатстването.

То е като първа „любовна среща“. От това зависи дали ще има втора и дали работодателят ще продължи връзката с вас.

image1

Интервюто за работа е процес, през който търсещият работа трябва неизменно да премине, за да успее да бъде назначен на желаното работно място. Изключително важно е да направите добрo първо впечатление. Следните съвети биха могли да ви бъдат от полза, когато ви предстои интервю за работа.

 • Упражнявайте се в изкуството на интервюто предварително.

  Симулирайте интервюто сам пред огледалото или с някой ваш приятел. В началото може да ви е смешно, но това със сигурност помага. Опитайте се да си представите въпросите, които ще ви питат. Подгответе си отговори. Забавлявайте се.

 • Когато отидете на самото интервю

  бъдете подготвени с информация за компанията, бизнеса и ценностите на компанията, конкурентите, пазара и самата позиция. Напишете си домашното и проучете тези неща в интернет. Там има всичко, което ви трябва. Ако трябва ,разпечатайте си тези факти. Не е необдходимо да помните всичко, а и прави добро впечетление, когато си носитепапки, документи и нещо за писане.

 • Облечете се добре

  Не подценявайтетози съвет. Видът ви е страшно важен. Същевременно, не преигравайте – без скъпи бижута, телефони и вечерни облекла. Бъдете делови според културата на бранша и компанията.

 • Ако пушите, не пушете преди интервюто

  и не ходетена места, в които се пуши. Не яжте храна, която би се усетила от интервюиращите. Има такива, които са с доста чувствително обоняние. Парфюмът е добро решение, но там също не прекалявайте. Дъвката не е препоръчителна.

 • Когато чакате за интервю с други кандидати

  опитайте се да общувате с тях. Може да разберете важни неща и да научите за други възможности за работа.

 • Не закъснявайте

  В никакъв случай. Не закъснявайте за интервю за работа никога. Няма извинение за това, което да ви помогне. Ако е неизбежно, просто се надявайте да сте единственият, отзовал се на интервю, за да имате шанс.

 • Използвайте езика на тялото

  Усмивката е задължителна. Силното ръкостискане работи много добре – да, вие дами, също, (а господата да не прекаляват със стискането). Гледайте хората в очите, това говори за откритост и внимание. Покажете, че работата ви интересува.

 • Ако сте нервни преди интервюто, не се съпротвлявайте на това чувство

  В повечето случаи това е нормално. Особеноако не сте ходили на много интервюта.Опитайте с дълбоко дишане, бързо ходене и свеж въздух. За цигарите вече споменахме. Вероятно е кафетопреди срещата да увеличи вашата нервност. Помнете, че повечето рикрутъри (специалисти по подбор) и интервюиращи също се притесняват. Макар това да е рутинна задача за тях, и те се стараят да се представят професионално и добре. Приемете това като среща между равнопоставени страни, които трябва да научат повече един за друг и да се харесат. Или не.

 • Говорете силно и уверено

  Не се превземайте. Има много по-голяма вероятност гласът ви да трепери, ако говорите тихо.

 • Не прекъсвайте и слушайте

  Желанието ви бързо да разкажете за себе си всичко може да ви покаже като „малко кученце, търсещо любов“ и така да създаде погрешно впечетление за незрялост, неопитност и припряност. Вникнете във въпросите и не карайте по инерция. Някои рикрутъри задават нестандартни въпроси и не следват правилата на структурираното интервю. Ако не разбирате въпроса, не се притеснявайте да изясните какво точно се има предвид.

 • Задавайте въпроси

  Покажете любопитство. Съвет за отличници: подгответе си умни въпроси преди самото интервю, които да показват вашия интерес за бизнеса като цяло, структурата на компанията, пазара, продажбите. Не забравяйте, че всеки работодател също обича да говори за себе си. Дайте му шанс да ви „продаде” компанията и позицията.

 • Опитайте се да бъдете по-интересни

  когато отговаряте (не да се „правите на интересни“). Не отговаряйте с клишета. Хората, които ще ви интервюират, може би правят десетки интервюта седмично и са се наслушали на стандартни отговори. Опитайте се да бъдете различни и забавни без да минавате границата. На въпроса „Каква работа ви мотивира?“, не отговаряйте „работа с хора“. Можете да бъдете по-креативни и по-конкретни.Това ви дава шанс да се отличите от „тълпата“. Не се заблуждавайте, че ще ви предпочетат без някаква лична симпатия.

 • Все пак не забравяйте, че крайната цел не е да имате брилянтно интервю

  а прекрасна работа. Затова задайте въпросите, които ще ви помогнат да разберете дали това е така. Кажете какво ви мотивира, без да говорите за парите. Това е ясно.

 • Когато трябва да споделите за ваша слабост

  или проблематичен момент във вашата кариера, бъдете открити и честни. Другото се усеща. Просто се опитайте да формулирате фактите така, че да се вижда урокът, който сте получили, осъзнатостта ви и желанието за промяна. Бъдете конкретни. Покажете къде виждате ползите в това и какви биха били те за един ваш потенциален работодател.

 • Ако трябва, говорете за пари открито

  Споделете очакванията сии бъдете реалистични. Определете границите. Свържете цената си със стойността, която вие ще добавите за компанията.

 • Присъствайте, усмихвайте се и се учете от всичко.

Прочетете още:

Успешното интервю – ключови стъпки за кандидата

Няколко съвета за успешно представяне на интервю

Изпратете ни запитване