СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

 

КАКВО ДА ПОПИТАМЕ ПРЕДИ ДА НАЕМЕМ АГЕНЦИЯ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ

Ако не сте работили с агенция за подбор на персонал досега, е възможно да имате доста въпроси – от една страна какво можете да очаквате като цяло от подобно партньорство, а от друга – коя конкретна агенция да изберете и как.
Ето защо ние ще обобщим основните въпроси,  които трябва да зададете преди да вземете окончателно решение.

Имате ли опит с работа по подобни позиции?

Поради характеристиките на българския пазар, няма да срещнете много компании, които да специализират в една-единствена област (изключение тук са агенциите за IT подбор). Следователно повечето агенции разполагат с богат набор от позиции и сектори зад гърба си.
За агенцията е предимство, ако е работила по подобен проект в миналото, но не бъдете твърде критични по този критерии особено ако позицията, която искате да запълните, е доста специфична.  Имайте предвид и други фактори, а именно:

Каква е историята ви с компании от бранша?

Дори отговорът на първия въпрос да е отрицателен, можете да отбележете предишен опит с други компании от вашия сектор в графата с плюсовете. В този случай агенцията би разполагала с контакти на специалисти от бранша, които могат да бъдат полезни с препоръки. А като стана дума за конкуренцията, не забравяйте да попитате вашия бъдещ партньор следното:

Работите ли с наши конкуренти?

Ако сте решили, че трябва да „откраднете” човека, когото търсите, от конкретен ваш конкурент, добре би било да сте сигурни, че агенцията, която ще изберете, не работи с тази фирма. В такъв случай те биха имали договорно задължение да не „крадат” служители на своя клиент.
Следващата категория въпроси, които трябва да зададете, са свързани с начина на работа на агенцията.

Каква е методологията, която ползвате?

Според нивото в йерархията, специфичността на позицията и необходимите квалификации, добрата агенция ще ви предложи различни подходи на работа. Стандартно двете основни методологии са Search & Selection – тогава, когато кандидатът активно си търси работа и намира вас, и Headhunting – когато агенцията трябва да намери човека и заедно с вас да го вдъхнови и мотивира да започне работа във вашата компания. Не забравяйте да ги питате също така какви бази данни ползват, дали имат практика да събират референции за кандидатите. И не на последно място – какъв ресурс ще отделят за вашия проект, тоест по колко проекта едновременно работи един консултант. Макар добрият консултант да може да работи със същото качество по няколко проекта, едва ли бихте искали да му се налага да жонглира с 10-15 различни позиции.
След като сте се запознали подробно с това какво може да очаквате като качество на предоставената услуга, идва ред и на последния въпрос:

Колко ще струва?

Освен паричното изражение на услугата, която агенцията ще извърши за вас, обърнете внимание и на няколко други параметъра – доколко са гъвкави по отношение на комисионната и начините на плащане, какви гаранции предлагат, ако кандидатът напусне, какви са отстъпките, ако ги наемете за подбора на повече от един кандидат и т.н.
Не взимайте решението прибързано и не се оставяйте да избирате единствено по цената, тъй като правилният избор на агенция може да бъде първата крачка към едно дълготрайно и ползотворно партньорство.

Агенциите за подбор на персонал играят критична роля в днешния трудов пазар, като свързват търсещите работа с подходящите работодатели. Те предлагат важна услуга за двете страни, като спестяват време, усилие и ресурси, като едновременно гарантират, че правилните хора се назначават на правилните места.

За търсещите работа, агенциите за набиране на персонал предлагат достъп до широк спектър от работни възможности, които може да не са рекламирани публично. Те също така предоставят ръководство и подкрепа през целия процес на кандидатстване за работа, включително написване на резюме и молба за работа, подготовка за интервю и договаряне на заплата. Освен това, агенциите за набиране на персонал могат да помогнат и на търсещите работа с постиженията и развитието на кариерата им, като предоставят стратегии за търсене на работа, които са персонализирани към нуждите и целите на кандидата.

За работодателите, агенциите за подбор на персонал помагат да идентифицират и привличат квалифицирани кандидати за конкретни работни места. Те могат да интервюват и да тестват кандидати, както и да предоставят проверки на миналото и препоръки. Това може да спести значително количество време и ресурси за работодателя, позволявайки му да се фокусира върху основните си дейности за бизнеса.

Агенциите за подбор на персонал също така предлагат специализирани услуги за конкретни индустрии и типове работа. Например, някои агенции се фокусират на набирането в IT кадри. В Horizons Bulgaria предлагаме подбор в разнообразни бизнес сектори, разполагайки с опитни консултанти, с копетенции в различни професионални направления.


Изпратете ни запитване


 

КАКВИ HR УСЛУГИ ПРЕДЛАГАМЕ

 

EXECUTIVE SEARCH

Директно привличане на висок мениджмънт се осъществява от нашата консултантска практика за стратегически подбор на топ професионалисти от Horizons Executive Search.

ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ

Хорайзънс България специализира в набиране и подбор на персонал за средно мениджърско и експертно ниво.

HR СПЕЦИАЛИСТ ПОД НАЕМ

Услуга за специално ангажиран Експерт по подбор на персонал, който да работи на място и изцяло за Клиента.

УПРАВЛЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛСКА МАРКА

Хорайзънс България използва натрупаната в годините HR експертиза, за да предложи професионално управление на работодателска марка

ОБУЧЕНИЯ

Фирмата предлага експертизата си в обученията, организационното развитие и управление на човешките ресурси.

ЛИЗИНГ НА ПЕРСОНАЛ

Хорайзънс е лицензирана фирма, която осигурява временна работа, съгласно промените в Кодекса на труда.