СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Защо не трябва да започвате нова работа точно сега

Защо не трябва да започвате нова работа точно сега

4 признака, че не трябва да започвате нова работа точно сега

Повече от 3.5 милиона американци напускат работата си всеки месец. Те се надяват да намерят нови позиции, които да повишат качеството им на живот.
Според проучването на CNBC | SurveyMonkey, почти една трета от работниците са заявили, че смятат да сменят работата си в рамките на три месеца.
Новото обаче не винаги е по-добро. Има много причини, поради които може да постигнете кариерните си цели по-бързо, ако останете на настоящата си работа.
Важно е да оценявате кариерния си растеж поне веднъж годишно. Не приемайте, че трябва да започнете търсенето на работа, за да раздвижите работния си живот. Това са 4 признака, че не бива да търсите нова работа в момента, а вместо това да се възползвате от това да останете там, където сме.

  • 1. Искате работа, за която още не сте квалифициран

Търсенето на работа и промяната в кариерата са две различни неща. Когато стартирате търсене на работа, е много по-вероятно да се окажете на работа, подобна на тази, която вече вършите. Приблизително с едно ниво по-високо от вашата последна длъжност.
Причината за това е проста. Ако една компания ще наема неизвестен кандидат, то той трябва да има силен предишен опит, за да докаже, че е квалифициран.
За разлика от това, когато искате да направите промяна в кариерата, се надявате да намерите работа, за която още не сте квалифицирани. Обаче вярвате, че бихте могли и ще се радвате да се справите с нея.

Много хора започват търсенето на работа с надеждата, че могат да направят бърза промяна в кариерата.

Често обаче те откриват, че това е смущаващо преживяване. Особено когато не получават обратно обаждане за позиции, които ги интересуват или когато постоянно биват задминати от хора с повече опит. Не е невъзможно да направите промяна в кариерата, като стартирате търсене на работа. Това обаче е малко вероятно.
По-ефективният подход за извършване на промяна в кариерата е, първо, да се насочите към различна роля във вашата настояща компания. Ще намерите по-добър успех сред хората, с които вече работите. Това ще ви даде познания за работа, за която нямате техническа квалификация.
Първо, проучете всички възможности има във вашата настояща компания. Това е по-бърз път към изграждането на опита, който ще ви е необходим, за да започнете търсенето на нова работа в нова сфера.

  • 2. Имате нужда от гъвкавост

Имате предимство в кариерата, ако работата ви позволява да работите и по странични неща, които обичате, или да стартирате собствен бизнес. Наличието на време и енергия за работа върху тези външни увлечения ще ви тласне към нови кариерни пътеки. Също ще разрастне вашата мрежа и ще увеличи финансовата ви независимост много по-бързо, отколкото да фокусирате цялото си внимание върху ежедневната си работа.
Стартирането на търсене на работа може да ви донесе незабавно увеличение на заплатата. Имайте предвид, че гъвкавостта има и парична стойност. Времето, изразходвано за изграждане на друг поток от приходи, е инвестиция във вашето бъдеще и цялостното ви изпълнение.

Ако ще печелите повече пари в краткосрочен план, но много по-малко в дългосрочен план, алтернативната цена на нова работа е твърде висока.

Дори работата, която обещава същото работно време или възможност да работите от вкъщи, ще бъде по-голямо източване на вашето време и енергия. Там отново трябва да се доказвате като надежден и компетентен служител.
Отделете допълнително време, за да обмислите въздействието на новата работа върху дългосрочните ви планове, преди да продължите напред с каквото и да е търсене на работа. По-доброто стратегическо решение може да бъде да останете там, където сте.

  • 3. Искаш да промениш целия си живот

Понякога хората започват търсене на работа, защото знаят, че искат да направят голяма промяна в живота си. Една нова работа изглежда като най-бързият път за постигане на тези резултати.
Ако това сте вие сега, не стартирайте търсенето на работа. Не предприемайте тази стъпка, докато не прецените, дали една нова работа е промяната, с която трябва да се заемете.
Други части от живота ви може да изискват по-трудни промени. В крайна сметка, тези промени  ще се отразят на вашия професионален живот. Например, ако трябва да започнете или прекратите романтична връзка, това ще се отрази на вида работа, която най-добре се вписва в новите ви обстоятелства.
Ако имате нужда да потърсите специалист по психично здраве, за да се справите със стреса или с предишни травми, не бихте искате да хабите ценна емоционална енергия и за нова работа.

Може би е по-добре да останете в удобна рутина за малко по-дълго, за да може да подредите вашите основни приоритети.

Съблазнително е да почнете търсенето на нова работа, за да постигнете по-голяма промяна. Обаче заради моменталното удовлетворение не си струва да отлагате онези промени, които може да се окажат са по-важни в живота ви. Вероятно пак ще искате да получите нова работа в бъдеще. Обаче сега може да не е най-доброто време за това.

  • 4. Има вероятност да получите повишение през следващата година

Понякога хората получават ясни знаци от компанията, че скоро ще получат повишение. Обаче през повечето време трябва да разчитате на инстинкта си, за да определите дали сте близо до повишение или не.
Един знак за това е, че сте подготвяни да наследите шеф, който изглежда, че сменя работата си. Друг знак е евентуална предстоящо повишение. Това е голяма професионална победа, която ви носи и за по-голяма отговорност.
Има няколко гаранции, че промяната ще ви се случи. Изчакайте не повече от дванадесет месеца, за да видите дали ще я получите, преди да започнете търсенето на работа.

През повечето случаи повишението, което ще получите в настоящата компания, ще е по-успешно за вас от външния пазар.Това не е твърдо правило, така че не забравяйте да вземете предвид вашата уникална ситуация в кариерата.

Ако смятате, че може да намерите същата позиция на външния пазар, за която чакате повишение, то тогава не чакайте.

Необикновените кариери се изграждат чрез комбинация от изчислени рискове, постоянство и търпение. Уверете се, че ще отделите време, за да прецените какво може да ви предложи текущата ви роля, преди да скочите на нова работа прекалено рано.

Прочетете ощеКак да имате успех в търсенето на нова работа

Свържете се с нас