СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Защо не получавате обратна връзка след интервю

Защо не получавате обратна връзка след интервю

Чакането на обратна връзка след интервю може да бъде доста стресиращо, особено ако сте минали през няколко етапа и чакате окончателно решение.

Има няколко възможни причини, поради които не сте получили обратна връзка след интервюто, независимо дали сте били интервюиран от рикрутър или директно с наемащ мениджър.

Все още се опитват да установят детайлите около позицията

Понякога наемащите мениджъри и /или рикрутърите трябва да координират усилията си с много свои колеги, преди да дадат окончателен отговор. Когато много хора участват в процеса по подбор и при вземането на решение, може да е трудно да се постигне единодушно решение. Колкото повече хора участват в този процес, толкова повече време отнема той.

Често служителите, ангажирани в процеса, са заети. Съответно и техните графици са пълни и не винаги бързат да отговорят на наемащия мениджър.

Малко вероятно e да получите имейл, който да ви уведоми, че процесът ще отнеме малко повече време от първоначално очакваното. Ако са ви казали, че ще получите обратна връзка след две седмици, но са минали три, това не означава, че не сте избраният кандидат. Може да означава, че решението все още не е взето.
Опитайте се да бъдете търпеливи. Припомняйте си, че липсата на отговор не винаги означава, че не сте получил работата. Вие все още сте в процеса, докато не чуете друго.

Плановете се променят

Понякога плановете се променят по средата на процеса и мениджърът по подбор няма контрол върху това. Може да се наложи компанията да се справя с непредвидени промени като намаляване на бюджета или преструктуриране. Това обърква плановете за наемане на нови служители. Съответно, компаниите не искат да осведомят кандидатите, че се случват множество вътрешни промени, тъй като тази информация е конфиденциална и не се споделя с външни лица.

Когато това се случи, това не означава, че не продължавате напред в процеса по подбор, а означава, че може той да се забави. Мениджърът по наемане или рикрутърът може да ви изпрати съобщение, в което ви съобщава, че има забавяне или обмисляне за следваща стъпка в процеса, но това не винаги е така.

Приемете го така – те не се опитват да ви подведат, а просто не могат да споделят повече информация с вас. Фактът, че са ви изпратили съобщение е добър знак. Това означава, че те са заинтересовани да ви наемат.

Наистина са заети

Ако е натоварено време от годината за подбор на персонал, наемащите са претрупани с интервюта и предложения за работа за множество отворени позиции. Въпреки че те биха искали да са в по-честа комуникация с кандидатите, това просто не е възможно. Както всички останали и те имат да вършат много неща всеки ден. Това може да означава, че имейлите понякога могат да се изгубят.
Ако е минало време, откакто сте се чули с мениджъра по наемане или рикрутъра, или е минала повече от седмица, откакто са ви казали, че ще бъде взето решение, може да се свържете с тях отново.

Изпратете кратък имейл, като им напомните три неща – кой сте вие, позицията, за която сте били на интервю и ги попитайте имат ли актуализиран срок за вземане на решението. Ако имейлът ви и тогава остане без отговор, опитайте да им се обадите. Позвънете два пъти и вижте дали ще ви отговорят. В краен случай им оставете гласово съобщение.

Игнорирали са ви

За съжаление, това се случва в днешната работна обстановка. Със сигурност това е грешно и неуважително, но се случва. Ако не успeете да се свържете с мениджъра по наемане или рекрутъра, а всичките ви имейли и телефонни обаждания продължават да остават без отговор в продължение на няколко седмици, това е потвърждение, че са ви игнорирали. Когато това се случи, не го приемайте лично. Отделете време, за да си припомните как са протекли интервютата. Така ще прецените областите, които можете да подобрите за следващото си интервю. След това преминете към следваща възможност.

Автор: Ashira Prossack за www.forbes.com

Прочетете още: Как да имате успех в търсенето на нова работа

Как да изберем между две оферти за работа

Свържете се с нас