СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Защо е трудно да се върнем на работа след кариерно прекъсване

Защо е трудно да се върнем на работа след кариерно прекъсване

Възможността да направите прекъсване на кариерата изглежда доста привлекателна, ако имате сигурност откъм време и пари. Със сигурност ще имате психологическа борба, когато искате да го направите. Освен нея може да срещнете и някои бариери от самите работодатели, които могат да проявят неразбиране към вашето кариерно прекъсване.

Хората прекъсват кариерата си поради много различни причини. Възможно е да мислите за пътувания, да отделите заслужено време далеч от ежедневната работа след продължително работно натоварване, или може да имате нужда от известно време, за да разгледате възможности в живота. Но по-често това не е толкова лесен избор, а решение, което трябва да направите заради някои житейски нужди. Например, налага се да отделите време на родител или да споделите грижите за децата у дома.

Какъв избор имате?

Статистиката по отношение на кариерните прекъсвания показва, че по отношение на пола жените са малко по-напредничави. Около 60% от изследваните жени предприемат това. Това сочи проучване на YouGov, проведено през 2013 г., в което са интервюирани 90000 души. Всъщност това са доста близки стойности, като се има предвид, че жените излизат в майчинство. Също така има ситуации около грижите за децата и други семейни притеснения, които дори и през 21-ви век традиционно се поемат от дамите.

Добре е да се отбележи, че западната култура определено се променя към по-добро, макар че промяната е малко бавна. Доказателство за това е, че мъжете вече все по-често вземат бащинство.
Така че, вашето кариерно прекъсване може не винаги да е въпрос на личен избор. Може вашето кариерно прекъсване да е необходимо, за да се улесни семейното щастие и процеси. Все пак има хора, които ще търсят прекъсвания в кариерата, за да задоволят собствените си естетически интереси. В известен смисъл те поставят своите интереси пред нуждите на компанията. Такива случаи ясно изпращат сигнали за опасност към работодателите и ръководството.

Гледната точка на работодателя

Нека се поставим на мястото на работодателя – той иска да намери някой, който отговаря на длъжностна характеристика, но същевременно и който вероятно ще остане в компанията. Ако кандидатът не изглежда такъв, който би се ангажирал с дългосрочно, това може да означава загуба на средства за обучение и катастрофа в отделните екипи и отдели. Това също ще доведе и до повече време, за да се намери друг подходящ специалист, който да заеме свободния пост. Допълнително да не споменаваме цената на целия процес на интервюиране, който е нужно да се проведе отново.

Ето защо не е изненадващо, че работодател, който търси в поредната партида от автобиографии, ще следи внимателно модела на заетостта на дадено лице в миналото. Ако кандидат е прекъснал кариерата си без очевидна или практическа семейна причина, това вероятно ще остави лошо впечатление.
Точно както работодателят следи внимателно напусканията и уволненията на даден кандидат в детайли, така той ясно вижда и прекъсванията в кариерата – още повече, ако има определен модел в цялата кариера на кандидата. Това за него е сигнал, че дългосрочното заемане на позицията е застрашено.

Не се поставяйте под риск

Ако работодателят има някакви съмнения, той би ги коментирал още по време на интервюто. Факт е, че кандидат с подобен казус, който се вижда от неговото CV, може да не бъде поканен на интервю. Той отпада още на първото препятствие.
За съжаление, почивките в кариерата се възприемат като прекъсвания, а не само като част от продължаващото ви саморазвитие. За работодателя, докато сте далеч, толкова много неща могат да се променят в работната култура, включително нуждите от обучение и процесите. Пристигат нови хора, които се стремят към работното място, за което кандидатствате…
Съществува и неяснота дали служителят, който прекъсва кариерата си, действително ще се завърне.
Такава тежка промяна в начина на живот за кратък период може да бъде предизвикателство и за служителя, и за работодателя.

Нашите препоръки

Ако възнамерявате да предприемете кариерно прекъсване или сте на път да се върнете на работа, е добре да имате план за действие за вашето продължаващо развитие. В следващата ни статия ще разгледаме най-важните препоръки, за да се върнете отново и да се справите с адаптацията, след като сте прекъснали кариерата си.

Източник: https://peak-recruit.com/

За връзка с нас