СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Кога е твърде късно да променя кариерата си?

Кога е твърде късно да променя кариерата си?

Всяка промяна в кариерата ни плаши. Особено, когато имаме и кариерно прекъсване заради изпълнен дълг към родителите си.

Прочетете историята на Пени, която е на 54 години и й предстои подобно предизвикателство. На въпросите й отговаря известната в HR областта авторка, Лиз Райън.

Уважаема Лиз,
Кога е твърде късно да променим кариерата си?
Работих като проектен координатор, а след това и като мениджър за консултантска фирма в продължение на почти двадесет години.
Взех си платена почивка, за да помогна на родителите си по време на техните здравословни старчески проблеми. Мама почина миналата година, а татко е на асистирана поддръжка за живот. Искам да се върна към кариерата си, но се притеснявам, че на възраст.
Не съм получила никакви проекти от консултантски фирми, а съм заинтересована да опитам нещо ново, но не знам дали е възможно.

Аз съм на 54 години. Твърде късно ли е да обмисля започване на нова кариера?

Също се тревожа за това, което работодателите ще си помислят за пролуката в моята автобиография през последните две години. Какво трябва да направя?
Благодаря Ви, Лиз.
Поздрави,
Пени

Уважаема Пени,
Моите съболезнования за майка Ви.

Никога не е твърде късно да промените кариерата си, освен ако не планирате да правите нещо, което правят само младите. Имам предвид желанието им да играят за бейзболен отбор от висшата лига.

Важният въпрос не е „Кога ще е твърде късно за мен да променя кариерата си?“. Той по-скоро е „Какво искам от живота, който ми остава да изживея?“

Отговорът на въпроса може да дойде само от вас. Ще го намерите, като помислите за живота си досега. Никоя книга или тест не могат да ви кажат какво обичате да правите на работа!

Вашият опит е много по-ценен, отколкото предполагате. Почти всеки, който търси работа, преживява период, който го кара да забрави колко е талантлив.

Хората, които са се оттеглили от активната работа, могат да преживеят по-силно този период от други хора, защото се притесняват от това, което работодателите ще си помислят за тази „дупка“ в тяхното CV.
Когато преминавате през този период, Вие започвате да се чудите дали сте били толкова компетентни и успешни, колкото си спомняте, че сте били. Естествено е страхът да ни кара да си мислим по този начин.
Вашето изплашено съзнание може да каже: „Може би никога не съм извършил тези действия. Може би се преструвал през цялото време.“
Обаче колко тъжно би било, ако единствените неща, които правихме всеки ден, биха били неща, които вече знаехме как се правят.
Вашата задача е да се преоткриете и да се насладите на това. Преосмислянето не е пъзел, който се решава във Вашата глава. Това е физическа трансформация, като вода, която се превръща в пара.

Ако можете да си позволите малко време за размисъл, не бързайте да търсите нова работа.

Ако имате нужда от пари точно сега, поемете някоя работата, коята ще Ви помогне да оцелеете. Обаче тя може да няма нищо общо с вашите цели в кариерата. Тя ще ви осигури работно място и поне частичен доход.

Вие ще търсите реализация на ново професионално поле. Извършилите сте добро дело за родителите си, като сте си взели отпуск и сте се отзовала на техните нужди.

Що се отнася до двугодишното Ви кариерно прекъване – нямате за какво да се съжалявате. Разбира се, дългът към родителите Ви е преди всичко друго.

Някои работодатели няма да харесат това кариено прекъсване във Вашето резюме. Бягайте от тях. Те не заслужават Вашите таланти.

Отделете малко време, за да помислите задълбоно за своя 54-годишен житейски път досега и за останалата част от пътя си.

Вашето време е ценно и Вие решавате как да инвестирате всяка секунда от него. Това е важно решениe.
Вземете своето решение от позицията на доверие в себе си – не от позицията на отчаянието!

Времето и енергията, необходими за да се чувствате спокойни и отново центрирани, ще бъдат инвестицията, която ще ви направи успешни в новата ви кариера. Нямам търпение да видя резултата от това!

Всичко най-хубаво,
Лиз
Автор: Лиз Райън за www.linkedin.com/pulse

Прочетете още: Край на кариерата ми – а сега накъде?

Свържете се с нас