СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Край на кариерата ми – а сега накъде?

Край на кариерата ми – а сега накъде?

Как да се справим с търсене на нова работа след край на кариерата ни.

Авторката на статията, Лиз Райън, е основател и изпълнителен директор на Human Workplace, както и уважаван автор във Forbes и Reinvention Roadmap.  Тя е и уважаван HR консултант, основно специализиращ в сферата на подбора. Неин читател, наскоро уволнен журналист, търси съвет, как да продължи и промени кариерата си след кризата в сектора.

Здравей, Лиз,

Аз съм просто още един уволнен журналист. Изглежда, че половината от журналистите, които познавам, са били уволнени наскоро. Индустрията ни е в криза и има много потърпевши от тази ситуация.
Няма достатъчно PR работа за всички нас. Много от нас не искат да правят PR. Искаме да разказваме истории, но няма достатъчно пари за финансиране на репортажите ни.
Какъв съвет бихте дали на човек в моята ситуация?
Благодаря Ви предварително.

Поздрави,
Крис

Здравейте, Крис,
След всичко, което се случва, може да не сте в състояние да мислите за нова дългосрочна работа и никой не може да ви обвинява, ако не го правите. Вероятно се чувствате така, сякаш се нуждаете от работа много бързо.
Обаче един краткосрочен проект би могъл да реши проблема Ви за известно време.

Това е проектът, наречен търсене на нова работа за оцеляване или краткосрочен ангажимент, за да може да поемате разходите си.

След като си осигурите такава работа, ще дишате малко по-спокойно. Може би ще можете да мислите по-широко и спокойно за пътя си досега – откъде сте дошли и къде искате да отидете от тук насетне. Новата реалност, че традиционната журналистика се бори финансово, трябва да бъде взета под внимание във Вашите нови планове. Дори нашите най-вдъхновяващи, дръзки мечти се нуждаят от доза реалност в тях.
Може да пишете, да мислите, да разказвате истории. Ако желаете може да накарате други хора да ви разкажат своите истории. Вероятно може да станете редактор. Има още един милион други неща, които можете да направите, някои от които сте правили досега на платените си работни места, а други вероятно не сте.

Светът е голям и промяната в кариерата дебне отвсякъде. Ако някой може да се преквалифицира, това сте Вие и Вашите колеги журналисти.

Когато брандирате себе си, Вие рисувате картина с думи. Ако искате да научите някои технически умения, направете го, но повечето журналисти вероятно имат такива.
Дори онези от нас, които смятат себе си за креативни мислители, са склонни сами да саботират собствените си способности. Ние лесно попадаме в капана, като казваме, че мога да направя това, но всъщност не мога да го направя. Не знаете какво не можете да направите, докато не опитате. Опитайте да освободите ума си.

Помислете за всички неща, за които винаги сте казвали, че ще инвестирате от времето и енергията си, след като вече не трябва да работите всеки ден по писането на истории. Сега е дошло това време за тази промяна!

  • Първата стъпка е да разберете какво обичате да правите.
  • Втората стъпка е да определите в какво наистина сте добри.
  • Третата стъпка е да разгледате обявите за работа и да видите какви специалисти търсят, също и какви проблеми има за разрешаване.

След като имате представа за новата си посока, Вие ще се брандирате в тази посока. След това ще започнете да се свързвате с потенциалните работодатели. Опитайте се да запазите тази настройка на ума. Това е единственият източник на енергия. Имате нужда от това, за да Ви захрани по време на тази кариерна промяна!
Всичко най-хубаво,

Лиз

Източник: www.linkedin.com

Прочетете още:  Защо нямаме успех в търсенето на нова работа

Как да имате успех в търсенето на нова работа

Свържете се с нас