СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да създадете страхотна автобиография с онлайн инструменти

Как да създадете страхотна автобиография с онлайн инструменти

В свят, в който е по-трудно да се намери работа от всякога, е от съществено значение кандидатът да изпъкне пред конкуренцията си с блестящо CV, в т.ч. и с инфографска автобиография. Също така би било добре, ако успее да го направите в рамките на няколко секунди, тъй като точно толкова време отнема на рекрутърите да решат, дали да поканят кандидата на интервю или не.

Дженифър Робъртс е професионален консултант по писане на автобиографии за Resumesplanet. Тя подчертава важността на това първо да се запознаете с компанията: „Създаването на автобиография е чудесно, но преди това направете някои проучвания за компанията, в която кандидатствате за работа.“

Тя може да предпочита нещо по-традиционно и ако нямате класическо CV, ще ви пренебрегнат много бързо. От друга страна, ако кандидатствате в сферата на информационните технологии, видео продукцията или дизайна, изготвянето на видео или инфографска автобиграфия, би било чудесна идея.“
Следващият списък включва съвети как да създадете ефектно и ефективно инфографска автобиография, както и някои съвети за това какви практики да избягвате.

1. Помислете дали инфографското CV е най-добрият и работещ за вас вариант

Както беше посочено по-рано, някои компании и рикрутъри може да приемат целия процес много по-сериозно от други. Това означава, че предпочитат традиционни автобиографии, които подчертават образователната и трудовата история на кандидата. Освен това, автобиографията трябва да съдържа умения и качества, които са от съществено значение за тази конкретна длъжност.
Например, вие сте програмист, поставете акцент върху вашия набор от умения и избройте всички програмни езици, на които пишете, както и на други компютърни умения, които са полезни в работата ви.
Ако това не е първата ви работа, опишете и подчертайте своят предишен опит, както и награди и препоръки (ако имате такива). Те могат да ви утвърдят като амбициозен, талантлив и трудолюбив в очите на рикрутърите.

2. Изпратете инфографска автобиография като допълнение към класическо CV

Някои длъжности ще бъдат малко по-гъвкави, така че можете да включите вашата инфографска автобиография като придружаваща част към основнатата си автобиография. Ако работата изискa артистично ориентиран кандидат, или ако това е дизайнерска позиция, инфографското CV може да ви помогне. То може да презентира много по-добре вашите таланти и умения, отколкото думите. По този начин рикрутърите ще имат класическа автобиография плюс вашето инфографско CV като практическа демонстрация на вашите знания.

3. Придържайте се към принципите на дизайна

Създаването на зашеметяваща инфографска автобиография е много повече от нахвърлянето на някакви цветове и микс от различни фигурки. Има правила какво прави определена визуална презентация приятна за човешкото око.
Ако сте дизайнер, вече сте запознати с тези принципи. Ако не сте – не се притеснявайте! Има много приложения, създадени, за да ви помогнат да съберете някои убедителни и визуално мощни инфографики. Преди да се заемем с тях, нека да видим някои насоки за дизайн.

 • Придържайте се към чистота и опростеност

Въпреки че въвеждате визуални елементи, не правете бъркотия от тях. Точно както бихте разделили части от текст на абзаци и подзаглавия, за да оформите по-добре вашата автобиография, така също трябва да се стремите да направите вашата инфографика чиста и рационализирана. Не смесвайте и съпоставяйте произволни цветове и фонове. Фонът трябва да е лек. Що се отнася до цветовете  – най-добре е да използваме само един, но в няколко различни тона. Синьото и зеленото винаги са безопасен избор, защото вдъхват доверие.

 • Не използвайте стил, за да замаскирате липсата на съдържание

Вашата инфографска автобиография не трябва да е съсредоточена само върху стила. Не забравяйте, че целият смисъл е да представите вашите умения и опит по естетически приятен начин. Нека този начин да е по-лесен за усвояване от рекрутърите, тъй като хората реагират по-добре на визуалните изображения.
Приятните графики ще привлекат вниманието. Обаче ако те не се използват, за да подчертаят вас и вашите умения, то тогава те са по-скоро са пример за стил без съдържание.

 • Използвайте следните визуални елементи:

 1. Снимки – професионалният или поне приличен ваш кадър в автобиографията е нещо, което е абсолютно необходимо. Това е вашият шанс да направите добро впечатление.
 2. Статистика – направете числата да работят за вас, като използвате визуални статистики. Може да ги използвате, за да илюстрирате своя дългогодишен опит, ниво на умения, удовлетвореност на клиента, брой завършени проекти, получени награди и т.н.
 3. Препоръки – ако можете да получите препоръки от бившия си работодател или клиент, това наистина ще се открои във вашата инфографска автобиография. Това не е самохвалство, защото е препоръка на някой друг.
 4. Времева линия – един от най-добрите начини за представяне на хронологията на вашата кариера. Това са важни дати, повишения и основни постижения и може би най-голямото предимство на инфографиката пред обикновения текст.
 5. Фирмени лога – представянето на логата на компаниите, за които сте работили, е много по-ефективно, отколкото просто да ги изброите във вашето резюме. Не забравяйте, че хората разпознават марките. В допълнение към това, такъв тип информация подобрява правдоподобността. Най-добрата част от това е, че не е нужно да се ограничавате само до бивши работодатели. Ако имате статии, които са били представени някъде онлайн, използвайте логото на този уебсайт. Ако сте били доброволец в някоя организация или активно подкрепяте тяхната кауза, посочете и тяхното официално лого.
 6. Заглавия – може да създадете такова завладяващо заглавие, което ще привлече вниманието на рикрутърите и в същото време ще им представи цялата съществена информация за вашите умения.

4. Научете се да използвате специализиран софтуер

Aко дизайнът не е една от силните ви страни, разгледайте и използвайте едно от следните приложения за инфография:

 • Еnhancv  е наш партньор и представлява едно от най-ефективните приложения за създаване на инфографска и дизайнерска автобиография. Те разполагат с изключително добри шаблони. Платформата е създадена и се поддържа от професионалисти в съответните области.
 • Easel.ly – друго ефективно приложение за създаване на инфография. То е известно с удобния за потребителя интерфейс и изобилието от предварително направени шаблони, които можете също да използвате, за да създадете свое инфографско CV.
 • Canva – освен, че вероятно е най-известното приложение от този тип. Може да го използвате и за създаването не само на автобиографията си, но и за плакати, и cover изображения за вашия акаунт в социалните медии. Така че ако рикрутърът реши да провери вашето онлайн присъствие, той ще знае, че визуалните ви умения се простират отвъд вашето резюме.
 • Visualize.me – това приложение е създадено с намерението да ви помогне да създадете инфографски резюмета, така че е едно от най-лесното за използване. Може да избирате от най-различни теми, диаграми, срокове, пиктограми и т.н

Друго, което може да направите, е да разгледате, колкото се може повече примери. Обърнете особено внимание на онези, които са помогнали на авторите им да получат мечтаната от тях работа.

Инфографската автобиография може да бъде изключително ефективна. Обаче преди да решите да създадете и изпратите такава, обмислете добре, дали това би било най-доброто решение. Вземете предвид работата, за която кандидатствате, както и репутацията на компанията. Някои организации са консервативни, докато други са малко по-гъвкави. В случая, вашата работа е да определите предпочитанията им.
Придържайте се към насоките, които ви показахме тук. Също така имайте предвид, че е добре да се отклонявате от правилата от време на време, ако искате да се откроите от тълпата.
В крайна сметка става дума да ги убедите, че сте най-добрият възможен кандидат за работата, а инфографиката е просто инструмент да постигнете това.

Източник: www.careercast.com

Прочетете още:

10 въпроси, на които CV ви трябва да отговори за кратко време – 1

10 въпроси, на които CV ви трябва да отговори за кратко време – 2 

Свържете се с нас