СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Подходяща снимка за вашето резюме

CV_pcАвтобиографията е първото нещо, с което работодателят се сблъсква, когато разглежда вашата кандидатура. Ако тя съдържа и ваша снимка, това е своеобразно запознаване, което му помага да си изгради представа за вас още преди интервюто, ако изобщо реши да ви покани на такова.
Изборът на снимка може да повлияе значително върху тази представа и да я наклони в положителна или отрицателна посока.
Поради тази причина е много важно снимката ви да е подходяща и това няма нищо общо с начина, по който изглеждате. За да сте сигурни, че сте на прав път, може да се придържате към някои прости правила.

● Лицето, лицето

Един златен съвет е да подберете снимка тип паспортен формат – да се виждате до раменете и снимката да не е правена от твърде ниско или твърде високо. Разбира се, за разлика от снимката за документи, не е задължително да гледате сериозно – лека усмивка незабелязано ще предизвика положителна емоция у човека, разглеждащ биографията ви, а и ви прави да изглеждате по-приветливи. Не прекалявайте с показването на зъбите обаче, желателно е все пак да стане ясно, че сте сериозен и на вас може да се разчита.

● Никакви смартфони

Снимката трябва да е с добро качество и да е направена при добро осветление – да не е твърде тъмна или твърде светла. Ако сте се снимали с телефона си вечерта в кухнята, оставете подобни изображения само за Facebook профила си. Ако нямате подобна среда вкъщи, посетете професионално фотостудио – няма да ви струва много, а резултатът със сигурност ще е чудесен.

● По дрехите посрещат

Подберете подходящо делово облекло – не е нужно да сте в костюм с вратовръзка – риза или блуза в неутрален цвят също ще свършат работа. Дамите да забравят да показват голи рамена. Също така в никакъв случай не подбирайте снимки от абсолвентския си бал, независимо колко интересни са били дрехите и прическата ви тогава. Снимки от семейни празници и събирания, сватби и други преломни моменти в живота също трябва да останат в домашния ви албум. Работодателят иска да види онази част от вас, която ще вижда и в офиса – затова не представяйте снимка, която ще изпратите на приятели, за да им разкажете за новата си мания по уиндсърфинга или скалното катерене.

● Да ви видим

При никакви обстоятелства не слагайте в автобиографията си снимка, на която носите шапка, кърпа за глава или слънчеви очила. Това не е филмов плакат, че да търсите креативност и оригиналност. Работодателят иска да види вас, а не аксесоарите ви.

● Само вие сте важни

Заедно с правилото да не прилагате снимки от семейни събирания, важи и това да не качвате снимки, на които присъстват други хора (както и домашни любимци) – работодателят не иска да се чуди кой от всички сте вие, а и подобен тип снимка показва небрежност. Не искате да си помислят още преди да са ви видели, че не сте достатъчно мотивиран, нали?
По същия начин, най-добре избегнете снимки, на които сте с компания, която сте изрязали с Microsoft Paint, така че другите хора да не се виждат. Това също сочи за известна небрежност, защото със сигурност имате снимка, на която да сте само вие. Ако наистина нямате, върнете се към предложението за посещение на фотостудио.
Същите правила важат и за снимката на вашия профил в професионалната мрежа LinkedIn. И там видът ви трябва да е представителен, тъй като не е изключено бъдещият ви работодател да ви потърси там (и дори във Facebook), след като е получил вашата автобиография. Изборът на правилната фотография може и да не е достатъчен, за да ви поканят на интервю, но със сигурност работи във ваша полза. Не го забравяйте!