СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Речник на съвременните софтуерни позиции

Речник на съвременните софтуерни позиции

В наши дни използваме технологии повече от всякога. Чрез тях се свързваме с приятели и семейство, в течение сме с най-новите и важни новини в света, а понякога и просто се забавляваме. Ние се нуждаем от уменията на технологичните професионалисти с всички тези високотехнологични устройства, от които обществото ни зависи. Като глобална тенденция тези специалисти са най-търсени и те не остават безработни за дълъг период.
С помощта на външни източници съставихме списък с имената на съвременни софтуерни позиции. Той e подреден във възходящ ред и е въз основа на броя на търсенията на съответната роля в Google. Тъй като позициите на ИТ специалисти и разработчици на софтуер са твърде много, затова решихме да ги разделим в две различни статии. В предишната статия направихме списък със съвременните ИТ позиции.

Статиите с речници на съвременните длъжностите са част от текущата ни поредица, която съдържа кратко описание на позицията и алтернативни имена, които да се използват за ролите (ако има такива).

 

 • Director of Engineering

Инженерните директори са отговорни за гарантиране на постигането на целите, спазването на стандартите за качество и на законовите разпоредби. Работата на инженерния директор е да координира всички инженерни дейности в рамките на своята организация.

 

 • Application Security Engineer

Този инженер е отговорен за осигуряването на сигурната функция на софтуерните приложни програми. Той е преминал обучение занапреднали по киберсигурност и познава много езици за компютърно програмиране.

 

 • Oracle SQL Developer

Той отговаря за проектирането и управлението на различни области, свързани с работата на Oracle. Oracle SQL Developer създава, модифицира и тества кода, скриптовете и формите, които позволяват на системата да изпълнява различни видове приложения. Задълженията на тези професионалисти варират в зависимост от тяхната роля в дадена компания.

 

 • Programmer Analyst

Ролята на този анализатор е да определя, разработва, тества, анализира и поддържат нови софтуерни приложения в подкрепа на постигането на бизнес изисквания. Това включва писане, кодиране, тестване и анализ на софтуерни програми и приложения. Той
също така изследва, проектира, документира и променя софтуерните спецификации през целия жизнен цикъл на производството.

 

 • Embedded Software Engineer

Тези професионалисти са отговорни за разработването и внедряването на софтуер за вградени системи като рутери, умни часовници, телевизори и хибридни превозни средства. Те участват в пълния жизнен цикъл на вградения софтуерен продукт – от изграждането на кода до окончателното тестване и внедряването на устройството.

 

 • C# Developer

Тези програмисти обикновено отговарят за разработването на съвременни приложения, които работят на настолни компютри. C # е един от съвременните, обектно-ориентиран език за програмиране с общо предназначение, проектиран около Common Language Infrastructure.
Някои от C# developers дори могат да работят върху сложни процеси back-end, захранващи модерни уеб приложения.

 

 • Robotics Engineer

Инженерите по роботика работят в науката за роботиката или автоматизацията. Те са отговорни за проектирането, тестването и изграждането на роботи, които са продуктивни и безопасни за работа, както и за закупуването и поддръжката на роботи. Тези инженери използват компютърно проектиране и изготвяне, така и системи за автоматизирано производство (CADD / CAM).

 

 • QA Engineer

Основната задача на QA е осигуряването на качеството на софтуера. QA инженерът се концетрира върху подобряването на процесите за разработване на софтуер и предотвратяването на дефекти в производството. С други думи, те се уверяват, че екипът за разработка на софтуер прави правилните неща по правилния начин.

 

 • JavaScript Developer

Този разработчик е отговорен за завършването на дизайна на приложения и софтуер, като използва езика за програмиране Java. Разработчиците на JavaScript работят с уебсайтове, създават приложения от front-end и извършват анализ на код и цялостно подобряване на стила и използваемостта.

 

 • Blockchain Developer

Този специалист е разработчик на софтуер, специализиран в блокчейн технологии като Bitcoin и Ethereum. Те са експерти по криптография, алгоритми, компютърни мрежи и структури от данни.

 

 • PHP Developer

Този програмист пише уеб приложения от сървъра, използвайки скриптов език Hypertext Preprocessor (PHP). Те разработват и кодират back-end компоненти и да свързват приложения с други уеб услуги. Разработчиците на PHP също помагат на разработчиците от front-end, за да гарантират, че работата им се интегрира в приложението.

 

 • WordPress Developer

Този професионалист е отговорен както за back-end, така и за front-end разработката, включително създаване на теми на WordPress и актуализиране на разширения. Тази позиция изисква комбинация от умения за програмиране (а именно PHP, HTML5, CSS3 и JavaScript) и естетически такива (разбиране на подреждането на елементи на екран, избор на цвят и шрифт и т.н.).

 

 • UI Developer

Разработчицуте на потребителски интерфейс (UI) работят, за да направят технологията по-лесна за използване от хората. Те създават софтуер и приложения по начини, които потребителите намират за лесни за навигация или приятни за четене. Всяка индустрия, която използва софтуер или поддържа присъствие в мрежата, може да се възползва от услугите на UI developer.

 

 • AWS Solutions Architect

Този архитект има сертификат за архитекти на AWS (Amazon Web Services) и обикновено е част от екипа за разработка на решения. Той има отговорността да проектира една или повече услуги или приложения в рамките на една организация. Нужно е той да притежава както бизнес, така и технически умения. Той или тя често ще трябва да работи с корпоративен архитект за стратегическо ръководство. Фокусът е основно върху техническите решения по отношение на решението и въздействието, което те оказват върху бизнес резултатите.

 

 • Sharepoint Developer

Въпросният специалист прилага актуалните графичен дизайн и .NET технологии за разработване, модифициране и поддържане на сървърни портали на SharePoint. Той проектира, разработвай и управлява съдържанието и възможностите на сайта, както и осигурява ежедневна поддръжка на съществуващите фирмени портали.

 

 • CNC Programmer

CNC (компютърно цифрово управлявани) програмисти програмират търговски фабрични машини, които превръщат суровини като дърво, пластмаси и метали в използваеми компоненти. Тази работа включва четене на чертежи и разбиране на размерите на дадения компонент с цел правилно програмиране на машини. CNC програмистите са наемани от всяка индустрия, която включва производство на пластмасови или метални изделия, които да се продават. Индустриите, които най-често имат нужда от CNC програмисти са автомобилната, архитектурната и въздухоплавателната индустрия.

 

 • React Developer

Тези опитни front-end разработчици проектират и внедряват компоненти на потребителския интерфейс за базирани на JavaScript уеб и мобилни приложения, като използват екосистемата на библиотеката с отворен код React. Те участват във всички етапи на проектиране на компоненти на интерфейса, от самото му замисляне до окончателното тестване.

 

 • Machine Learning Engineer

Инженерите за машинно самообучение разработват самостоятелно работещ софтуер за изкуствен интелект за автоматизиране на предсказуеми модели за препоръчани търсения, виртуални асистенти, приложения за превод, чат ботове и автомобили без шофьор. Те проектират системи за машинно самообучение, прилагат алгоритми за генериране на точни прогнози и решават проблеми с набор от данни.

 

 • Unity Developer

Този специалист е разработчик на софтуер с опит в платформата Unity. Това е платформа за програмиране, често използвана за производство на видео игри. Разработчиците на Unity изпълняват много задължения, които са сравними с тези на компютърните програмисти. Те работят като част от програмен екип и използват планове за програмиране на програми за разработване на приложения и софтуер. Техните отговорности включват също оценка на програмния код и ефективността на създадените приложения и софтуер.

 

 • Mulesoft Developer

Този програмист е отговорен за разработването на интеграционни решения в платформата MuleSoft. Той превръща бизнес изискванията в код, провежда модулно тестване, както и внедрява, следи и отстранява интеграции и API.

 

 • Full Stack Developer

Тези професионалисти са компютърни програмисти, които владеят back-end и front-end програмрането. Основните им отговорности включват проектиране на потребителски взаимодействия на уебсайтове, разработване на сървъри и бази данни за функционалност на уебсайта и писане на код за мобилни платформи.

 

 • Front End Web Developer

Той е отговорен за внедряването на визуални и интерактивни елементи, с които потребителите се ангажират чрез своя уеб браузър, когато използват уеб приложение. Te обикновено работят с помощта на back-end уеб разработчици, които отговарят за логиката на приложението от страна на сървъра и интеграцията на работата на front-end разработчиците.

 

 • Data Engineer

Инженерът на данни има за задача да поддържа базата данни и да гарантира, че тя работи безпроблемно без да причинява смущения. Той определят основите на базата данни и нейната архитектура. Те оценяват широк спектър от изисквания и прилагат подходящи техники за бази данни, за да създадат стабилна архитектура. След това инженерът на данни започва процеса на внедряване и разработва базата данни от самото начало.

 

 • Game Developer

Тези специалисти създават и проектират софтуер за видеоигри за компютри и игрови конзоли. Те участват в почти всички аспекти на производството на видеоигри, от началната фаза на концепцията до окончателното тестване. Основното задължение на тези програмисти е да превърне идеите и изискванията за играта в код.

 

 • Python Developer

Той е компютърен програмист, който се специализират в писането на логика на уеб приложенията от страна на сървъра. Тяхната работа е да използват езика за програмиране Python за разработване, да отстраняват грешки и изпълнение на проекти за приложения. Те също така свързват приложения с уеб услуги на трети страни и подпомагат front-end разработчиците с интеграция на самите приложения.

 

 • .NET Developer

Той създава представителен, добре функциониращ софтуер, използвайки .NET framework на Microsoft. Като такива разработчиците на .NET трябва да имат напреднали умения в поне един от приложимите езици за програмиране, плюс отлични умения за графичен дизайн.

 

 • Salesforce Developers

Тези програмистите проектират, пишат код и прилагат приложения на Salesforce. Salesforce е мощна CRM платформа, която позволява на бизнеса да управлява всички свои продажби, маркетинг и комуникационни услуги на едно място. Разработчиците на Salesforce са отговорни за разработването на нови приложения на Salesforce, за да отговорят на целите на компанията и да осигурят мащабируеми процеси.

 

 • Android Developer

Разработчиците на Android създават приложения, съвместими с устройства, които използват операционната система Android.

 

 • SQL Developer

Разработчиците на SQL са отговорни за разработването на бази данни на SQL и писането на приложения за взаимодействие с SQL бази данни. Програмирането често се състои от проектиране на таблици, съхраняване на процедури, изгледи и функции.

 

 • iOS Developer

Разработчиците на iOS проектират и изграждат приложения за мобилни устройства, работещи с операционния софтуер на iOS на Apple. Те са отговорни за проектирането и писането на код  на основното приложение, осигуряване на качеството на приложението, отстраняване на грешки в приложенията, поддържане на кода и внедряване на актуализации на приложенията.

 

 • Java Developer

Java разработчиците са компютърни програмисти, които владеят добре писането на код на Java. Основните им отговорности включват проектиране и внедряване на Java приложения, разработване и тестване на софтуер и разрешаване на възникнали технически проблеми.

 

 • Front End Developer

Той отговаря за внедряването на визуални елементи, които се виждат от гледната точка на компютърните потребители в уеб приложение. Този специалист съчетава дизайна с програмирането. Също е отговорен за превода на UI / UX дизайн framework в действителен код.

 

 • Software Developer

Задълженията и отговорностите на разработчика на софтуер зависят от работодателя. Тяхната работа се върти около жизнения цикъл на разработката на софтуер. Разработчиците работят с екипи от програмисти за създаване на софтуерни програми за компютри, мобилни устройства и уебсайтове. Те актуализират софтуера на крайния потребител и извършват функции за контрол на качеството.

 • Web Developer

Уеб разработчиците проектират и изграждат уеб сайтове. Те обикновено са отговорни за външния вид, сайта и техническите аспекти, като скоростта на сайта и колко трафик сайтът може да обработи. Уеб разработчиците могат също да създават съдържание на сайта, което изисква технически характеристики.
Понякога те са известни като уеб дизайнери или web designers or full-stack developers, ако могат да работят front-end and back-end development.

CВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА HR УСЛУГИ И ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ
☎ 0886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА
ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ И HR КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ