СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Какви въпроси да не задавате на първоначално интервю за работа

Какви въпроси да не задавате на първоначално интервю за работа

Какво да не питате на първоначално интервю за работа

В идеалния случай, дискусията на едно първоначално интервю за работа трябва да бъде оформена добре. Нужно е чрез нея да можете да определите възможно най-добре, дали сте подходящ за ролята.
Разберете, че интервюто е двупосочна улица. В най-добрият случай е взаимноизгоден разговор и проучване, а не състезание за наемане на всяка цена.
Какво трябва да се прави и да не се прави на интервю за работа е обект на хиляди статии и публикации през последните години. За много търсещи работа, интервюто може да бъде силно объркващ и провокиращ тревожност процес.

Бихме искали да ви предложим няколко прости съвета и стратегии. Те ще ви помогнат да избегнете да задавате въпроси, които ще попречат на представянето ви.

В първата поредица от интервюта за дадена роля, вие искате да използвате тези срещи разумно и добре, за да придобиете по-задълбочено разбиране за въпросната роля. Също бихте искали да си представите самата работата, която ще вършите, другите страни и отдели, с които ще си взаимойдествате на тази роля, заедно с конкретни резултати, които ще е необходимо да постихнете. Също така ще искате да знаете как вашият шеф и ръководството на организацията ще оценят  едно успешно представяне на специалист на тази позиция.

В идеалния случай вашите дискусии трябва да бъдат оформени така, че да можете да определите възможно най-добре, дали сте подходящ за ролята.

На първо интервю за работа не искате да задавате въпроси, които да притеснят интервюиращия и да го накарат да постави под въпрос вашата компетентност, разумност и всеотдайност или мотивацията ви към ролята.

Препоръчително е да избегнете въпроси, които:

 • имат повърхностен характер и тази информация може да намерите лесно онлайн
 • откриват, че сте хипер фокусирани върху това как можете да напредвате в йерархията и да печелите повече пари, вместо да се интересувате и да се вълнувате от самата роля
 • издават, че се интересувате повече от предобивките (гъвкавост, отпуск, ваканция и т.н.), отколкото от самата работа
 • показват, че не сте си свършили домашната работа – проучвания за работата и / или компанията

В началото на процеса не задавайте въпроси като:

 • Кога ще бъда повишен?

Важно е да имате интерес да подкрепите организацията чрез ролята, която те се опитват да запълнят. Отбслъскващо е да се фокусирате върху това как можете веднага да излезете извън тази роля.

 • Каква е политиката за отпуск и гъвкавост на работното време?

Според нас, въпросите за всички обезщетения, ваканция / отпуск, времетраене и т.н. са подходящи да се зададат, след като получите предложението за работа и преди да решите да го приемете.

 • Какво ще правя всеки ден?

Трябва да попитате за естеството и обхвата на ролята, но не и „какво ще правя?“. Този въпрос звучи, като че може да не знаете толкова, колкото е нужно що се касае вашата заявена област на експертиза. Най-често отговорът на въпроса се намира в описанието на ролята. Ако все още не сте наясно след обсъждането на работата, можете да попитате нещо от рода на: „В какви проекти ще участвам активно на тази роля и кои са най-важните цели на тази роля?“

 • Защо тази роля е отворена сега?

Това може да е нещо, което е жалетелно да зададете по-късно с въпрос от рода на: „Каква е историята на тази позиция в организацията?“, Но не го задавайте първоначално, защото предполага, че дълбаете, за да разберете, дали предшественикът е бил уволнен, наспуснал, съкратен и т.н.

 • Ще поискате ли референции за мен от мои бивши колеги?

Този въпрос оставя впечатлението, че референциите за вас не са такива, каквито трябва да бъдат. Също че това ви притеснява. Направете всичко, за да си осигурите добри рефенеции, ако е необходимо.

За какво трябва да питате вместо това?

Задайте въпроси, които доказват, че имате:

 • Страхотна функционална експертиза
 • Буден ум и силна работна етика
 • Акцент върху приноса и промяна
 • Готовност да внесете страст, умение, перспектива и упорит труд на тази позицията
 • Желание да отдадете вашите таланти и способности по начин, който подкрепя техните цели и ще движи тази организация напред

Но не забравяйте! Имате много неща, които да предложите. Никога не продайте труда си бързо и лесно. Уверете се, че сте идентифицирали своя стил на действие. Задавайте въпроси, които ще ви помогнат да определите, дали това е правилната позиция. Също дали тя ще ви позволи да използвате вашия начин на работа, който ще бъде удовлетворяващ и възнаграждаващ и за двете страни.

В крайна сметка, качеството и естеството на въпросите, които зададете на първоначално интервю за работа, ще окажат драстично влияние върху това, дали ще научите или не, за да вземете правилното решение. И вашите въпроси също ще определят, дали наемащият мениджър вижда целия огромен потенциал във вас. Подгответе се добре предварително, демонстрирайте способностите си и използвайте разумно времето, което ще сте заедно с интервюиращите.

Автор: Кати Каприно за Forbes

Снимка: freepik.com

Прочетете още:

100 въпроси за интервю за работа – бъдете подготвени!

Свържете се с нас