СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

 

Колко време отнема, за да получите оферта за работа и какво да очаквате след проведените интервюта?

Николай Николов

Мениджър подбор, Horizons Bulgaria

Анкета, проведена на сайта на Horizons Bulgaria в периода март – април 2009 г., показва интересна закономерност при получаване на оферта за работа, броя на проведените интервюта и времето между последната среща с кандидата.

Близо 1/ 3 от отговорилите посочват, че са получили оферта по време на първо или някое от следващите интервюта. Този факт показва известна импулсивност от страна на вземащите решения. На следващия ден след интервюто оферта за работа получават 21,9 % от анкетираните.

Следващата група – 22,8 % от кандидатите са получили предложението за работа в рамките на до една седмица след последното интервю.

Сумирани предходните групи резултатите показват, че за повече от 2/3 получили оферта за работа това става до 1 седмица след интервюто.

Шансовете да получите оферта за работа след повече от 1 седмица от последната среща рязко намаляват! Между седмица и месец след последната среща оферта получават 17,5%, а след повече от месец с оферта за работа са се сдобили едва на 10% от кандидатите.

Какво показват тези факти?

Първият извод от анкетата е, че работодателите са гъвкави и готови да вземат решение веднага по време на интервюто. Това може да се обясни и с ефекта на първото впечатление, което кандидатите създават у своите бъдещи работодатели и влиянието на това първоначално впечатление при вземането на окончателно решение. От друга страна по този начин се намалява възможността да се проверят референции, както и кандидатът да бъде видян в различни ситуации.

Вторият извод е, че за хората, които не получават обратна връзка от интервютата си в продължение на повече от седмица, шансът да получат работата рязко намалява!

Третият извод е, че въпреки трудния период по отношение на нови назначения в компаниите, се оказва, че нови назначения се правят и относително бързо! Някои компании твърдят, че намаляват наемането на нов или външен човек там, където може да се „задържи положението”. Въпреки това има пазар за добри кандидати и те бързо получават оферти.

Като заключение може да се твърди, че увеличаването на броя интервюта повишава шанса от наемане.
От страна на работодателите изводът е, че ако не вземете решение бързо, вашият кандидат шампион получава и приема друга оферта!