СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да станем по-уверени на нова работа

Как да станем по-уверени на нова работа

Всички ние усещаме този притискащ ни страх, когато сме на нова работа.

Обикновено той ви шепне, че не познавате никого, не знаете как се правят нещата, не знаете с кого да разговаряте и не знаете до колко е нужно да се държите приятелски или професионалинално. Дори не знаете къде има хубаво кафе.
За много от нас това е само началото. Започването на нова работа може да предизвика дълбоки чувства на безпокойство, да ви кара да се почувствате сякаш се намирате сте външен наблюдател, не достатъчно добър или по-малко добър, отколкото всъщност сте.
Но колкото по-скоро се сблъскате с тези страхове, толкова по-скоро можете да започнете да ги овладявате.

Ето пет полезни начина за укрепване на увереността ни на нова работа:

1. Отпуснете се

Ако започвате новата си работа с напрегнато тяло и със стиснати юмруци, то вие не само ще се натоварвате, но и ще поставите всички останали на ръба. Ще бъдете по-малко склонни да се отворите към новите си колеги, защото сте в режим на самозащита. И няма да сте на място, на което да сте способни да свършите работа си добре, защото сте толкова фокусирани върху себе си.
Вашето тяло е страхотно огледало за състоянието на вашият ум, така че ако тялото ви е напрегнато и тревожно, има голяма вероятност това да е, защото така се чувствате. Опитайте да се отпуснете. Разхлабете раменете си. Дишайте естествено. Слушайте тялото си и когато почувствате, че става напрегнато или стегнато, направете съзнателен избор да се отпуснете.

2. Припомнете си защо сте там

Страхът на съвсем новата работа в голяма нова сграда може лесно да ви накара да забравите какво правите там. Всички тези вълнения и шумотевица се смесват със страх и трепет.
Така че, полезно е да си спомняте защо сте там. Не забравяйте, че сте на новото си работно място, защото сте били припознати като най-добрия професионалист за тази работа и то сред всичките десетки кандидати. Вашите работодатели имат вяра във вас и искат да успеете и тяхната работа е да ви помогнат да се разгърнете на тази роля.
Второ, припомнете си защо сте развълнувани от започването на работа. Дали това се дължи на това, което можете да направите. Припомнете си как сте се развивали, стойността, която можете да добавите, или промяната, която можете да направите тук. Това са нещата, върху които трябва да се съсредоточите и да си припомните.

3. Доверете се на процеса

На всяка нова роля има натиск да се представяте добре още от самото начало. Независимо дали това означава да се намерят най-добрите решения, да се дадат точните отговори или да се впечатлят правилните хора.
Обаче може би най-важното нещо, което трябва да запомните за всяка работа е, че не е нужно да имате всички отговори. Всъщност, действайте така, че да предотвратите мисълта, че не сте достатъчно добър.
Никой не очаква от вас да знаете всичко. И когато се сблъскате с нещо, което не знаете, понякога най-смелото нещо, което трябва да направите, е да кажете на хората, че все още обмисляте нещата и че ще им отговорите при първа възможност. След това се доверете на себе си достатъчно, за да използвате всичко, което имате, за да се придвижвате стъпка по стъпка.

4. Обърнете внимание, че останалите също са хора

Част от страха на новата работа е да се сравнявате с другите и да мислите, че всички около вас са по-добри по някакъв начин. Ако си мислите, че те знаят повече или правят повече или са способни на повече, това ви блокира.
Но, разбира се, това е само във вашия ум, който си въобразява нещата по този начин. Всички около вас са несъвършени. Всеки има своите силни страни, слабости, печалби, загуби, история и потенциал. Когато се сравнявате с тези хора, това автоматично ги превръща в по-добри. Имайте предвид, че това е просто една стратегия на ума, която ви кара са се чувствате малки и уплашени.

Истината е, че всички ние сме хора и всички сме започвали нова работа. Така че следващия път, когато се озовете с нови колеги и мислите, че те са по-добри от вас, просто се усмихнете и се замислете, че всички ние сме в една лодка.

5. Нормализирайте новото

Просто казано: новото е страшно. Така трябва да бъде. Ако не беше страшно, това би означавало, че сте го правили преди или просто следвате инструкциите, които вече някой е създал. И това изобщо не звучи много забавно, нали?

Умът ви светва като коледна елха, когато сте в нова ситуация и когато резултатът е несигурен. Така че страхът, който изпитвате при започване на нова работа, е само в ума ви, за който е нормално да подава такива сигнали.

Истинският проблем тогава е, че проблемът се състои в страха и безпокойството Ви.

Когато тази част от Вас, която се страхува от новото, започва да ви крещи, тогава си дайте пауза. Уверете се, че сте стигнали толкова далеч. Кажете си, че ще продължите да живеете и ще положите усилия да овладеете този страх.

Гарантирам ви, че с времето страхът също ще отмине.

Заповядайте и споделите с нас как се справяте със страха и безпокойството на нова работа.

Автор: Steve Errey за www.themuse.com

Прочетете още: Как да се адаптираме на ново работно място

Свържете се с нас