СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА УСЛУГИ ПО ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ +359 886 83 71 81

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНАЛ * ИЗПРАТИ CV ☎ @ КОНТАКТИ

Как да обясните паузите в автобиографията си

Как да обясните паузите в автобиографията си

Не се притеснявайте, ако имате паузи в своята автобиография. По-скоро всичко зависи от това как обяснявате своя опит.

Резюмирайте паузата. Не е толкова трудно да знаете как да обясните пропуските в трудовата си история, колкото си мислите. Има десетки причини, поради които може да имате паузи в своята автобиография.

Добрата новина: Ако знаете как да го обясните добре, това няма да попречи на търсенето ви на работа.

Не е такава голяма важност, дали:

 • току-що сте се дипломирали
 • тъкмо сте излезли на пазара на труда
 • съкратени сте или сте приключили временен проект
 • взели сте почивка за отглеждане на деца
 • почивка, за да се грижите за член на семейството
 • започнали сте работа, която не ви е хресала и сте я напуснали без да си намерите друга
 • направили сте обиколка на света или нещо съвсем друго.

Всичко е свързано с това как обяснявате своя опит. Именно това ще привлече вниманието на рикрутър или мениджър по наемане.

Дори и да се чувствате неловко заради вашите паузи в автобиографията, доверете ни се – осветляването на ситуацията ще бъде по-добре, отколкото просто да оставите работодателя да интерпретира ситуацията.

Ето как може да обясните паузите в автобиографията си и да се представите като добър кандидат за работа.

 • Имайте позитивизно отношение

Може би сте се надявали хората, които ви интервюират, да погледнат набързо вашето резюме и напълно да пропуснат факта, че не сте работили две години. Обаче, за съжаление, това не е така. Със сигурност ще намерите някаква стойност в своята автобиография, докогато измисляте как да обясните паузите в трудовата си история.

Подгответе се за интервюто за работа, като практикувате отговорите си на най-често срещаните въпроси, задавани на интервю. Също проучете компанията. През това време се опитайте и да идентифицирате няколко неща, които сте спечелили през времето на паузата си. Независимо дали става дума за фрийланс опит, придобиване на нови умения, които сте усвоили по време на свободното си време, или осъзнаване на това, по което наистина сте запалени. Често има начин да се оформят паузите като период на личен и професионален растеж, отколкото просто като пролука във времето.

Фокусирайте се върху това как вашият опит през този период е допринесъл за професионалното ви развитие. Преместете фокуса от работната пауза към това, което сте научили и постигнали. Обърнете внимание и на уменията, които степридобили тогава и които бихте използвали и на новото си работно място.

 • Бъдете проактивни

Ако изобщо сте работили или сте били доброволец по време на паузата, включете това в автобиографията си. Демонстрирайте как сте били активни и как сте придобили някои нови умения.
Имахте ли работа на свободна практика или такава на непълно работно време? Стартирахте ли собствен бизнес или работехте по проект, който ви е бил страст? Включете това в автобиографията и мотивационното си писмо.
Покажете какво сте постигнали – точно както при работните места на пълно работно време във вашата автобиография, а не просто да изброявате отговорностите. Ако сте се върнали в училище, взели сте еднократни часове, за да усвоите нови умения, или сте завършили програми за сертифициране, добавете го в раздела за образование в CV-то си заедно с датите.

 • Изберете честността

Това има огромно значение. Лъжата за вашата пауза в автобиографията е наистина много лоша идея. Не променяйте датите на работа, така че да изглежда, че все още работите във фирмата или да ги преместите, така че изглежда, че имате по-малка разлика. Работодателите могат да проверят историята на вашата кариера, а вие бихте могли да бъдете уволнени за лъжа в своята автобиография.

Честността винаги е най-добрата политика.

Ако някой попита защо сте напуснали работата си, бъдете честни, без да говорите лошо за предишния си работодател или шеф. Ако сте били съкратени, обяснете, че компанията е съкратила бюджета или е преструктурирана и че сте били пуснати. Дръжте се позитивно и кажете, че сте се насладили на времето си в компанията, придобили сте умения и че се гордеете с постигнатото.

Обвържете наученото и постигнатото през периода на паузата с това защо бихте се справили чудесно на работата. Ако сте напуснали работата си без да сте намерили друга, обяснете какво сте научили и постигнали, какво търсите на следващата си работа и роля, и защо това ви е мотивирало да кандидатствате за тази работа.
Ако сте напуснали, за да останете вкъщи, да се грижите за член на семейството, защото сте били болни или дори сте решили да пътувате по света, можете просто да кажете това, без да се впускате в подробности.
Има толкова много причини, поради които траекторията на кариерата на някого може да има пропуск от няколко месеца или няколко години. Добрият работодател би трябвало да се фокусира върху тук и сега. В крайна сметка най-важното трябва да бъде стойността, която ще донесете на компанията.

 • Бъдете умен

Интервюто е най-добрият ви шанс да демонстрирате стойността, която ще донасяте за компанията. Така че не се притеснявайте излишно с това как да обясните паузите в работата си.

Източник: https://www.monster.com/

Снимка: Freepik.com

Прочетете още:

Най-добрата автобиография има следните 6 неща

За автобиографията с любов

Свържете се с нас